• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Auf Wiedersehen, Schumi!

Mihael Šumaher je jednom već rekao zbogom Formuli pa se vratio. Ipak, sada je definitivno odlučio.

  Auf Wiedersehen, Schumi!  Izvor: MONDO

Mihael Šumaher je otišao iz Formule 1. Jedan od najboljih vozača u istoriji ovog sporta vozio je posljednju trku u karijeri na "Interlagosu" u Brazilu.

Osvojio je sedmo mjesto i na lijep način se, po drugi put, oprostio od Formule.

"Čudne koincidencije. Završio sam karijeru u Formuli sedmim mjestom, a taj identičan rezultat sam ostvario na početku karijere na stazi Spa-Frankoršan. Palo mi je na pamet još nešto: vozio sam bolid na kojem je bio broj sedam, da imam sedam titula prvaka i da sam osvojio sedmo mjesto", prisjetio se sedmostruki osvajač titule.

Šumaheru nije bilo baš glatko na stazi u Sao Paulu. Imao je probušenu gumu.

"To me je podsjetilo na 2006. godinu kada mi se ovde dogodilo isto. Srećom, nikada ne odustajem i pokušavam da nađem rješenje. Bez obzira na sve okolnosti, moja posljednja trka u Formuli je bila veoma zabavna. Hvala svima na podršci i saradnji. Uživao sam", rekao je Šumi.

Mihael Šumaher je rođen 3. januara 1969. godine u Kerpenu. Otac mu je bio zidar, ali i vlasnik lokalne karting staze u Keprenu. Kad je Mihaelu bilo četiri godine napravio mu je bolid od dječijih kolica u koji je ugradio motor od mopeda. Već sa šest godina Mihael je osvojio prvo mjesto u lokalnom prvenstvu malih kartinga.

Vozio je potom karting trke po Njemačkoj i u Evropi, a 1987. godine osvojio je njemačko i evropsko prvenstvo u kartingu. Napustio je školu i počeo je da radi kao mehaničar. Ušao je u Formulu 3 i 1990. godine je postao šampion.

Već naredne godine, dakle 1991, sklopio je ugovor sa Mercedesom i potom je prešao u Beneton. Prvu trku u Formuli 1 vozio je na stazi u Belgiji kada je bio sedmi.

Zanimljivo, prvu pobjedu u Formuli 1 ostvario je upravo na toj stazi 1992. godine.

Dve godine kasnije prešao je u Ferari. To je zlatna era u karijeri Mihaela Šumahera. Od 2000. do 2004. godine osvojio je pet titula u nizu i srušio je bitne statističke rekorde. U karijeri je osvojio sedam titula, pobijedio je na 91 trci, a 2004. godine je postigao svojevrsni rekord - 13 pobjeda u sezoni!

Iz Formule 1 se povukao 2006. godine kada je ostao u tom sportu kao savjetnik u Ferariju. Ipak, vratio se na staze tokom 2009. godine zbog teške povrede Felipea Mase, pa je "uskočio" u tim Ferarija. Od 2010. godine je prešao u novi tim Mercedes GP.

Posljednju pobjedu u karijeri ostvario je 2006. godine u Kini.

Njegova karijera je bila zaista impresivna, ali je bilo i nekih kontroverznih detalja. Dva puta su mu se dogodili incidenti u trkama koje su odlučivale titulu. Tako je 1994. godine posljednja trka u Adelaidi odlučivala titulu između njega i Dejmona Hila. Poslije sudara, Šumaher je pobijedio za jedan bod!

Slično se dogodilo i 1997. godine sa Žakom Vilnevom.

Ipak, bez obzira na to, Šumaherovi rekordi će teško biti oboreni.

(MONDO - foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC