• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olivera Jevtić: Ne plašim se zagađenja u Pekingu

Najbolja srpska atletičarka Olivera Jevtić ne brine mnogo zbog zagađenosti vazduha u Pekingu, jer će na OI doći pet dana pre maratonske trke.

 Olivera Jevtić: Ne plašim se zagađenja u Pekingu Izvor: MONDO

Tri nedelje uoči početka Olimpijskih igara u Pekingu, domaćine i učesnike najviše brine zagađenost vazduha koja je tri puta veća od onog koji Svetska zdravstvena organizacija procenjuje kao bezbedno.

Zagađenost bi mogla da izazove zdravstvene probleme i da utiče na rezultate takmičara u sportovima izdržljivosti, pre svih maratonaca, triatlonaca i biciklista.

Pet glavnih zagađivača vazduha u zoni Pekinga su ozon, materijalne čestice u vazduhu, ugljen-monoksid, sumpor-dioksid i azot-dioksid. Deluju tako da bi mogli da učine da sportistima brže ponestane kiseonika, da dobiju grčeve ili dožive astmatični napad.

Najbolja srpska atletičarka Olivera Jevtić ipak ne brine previše o zagađenosti u Pekingu.

"Čula sam za probleme koje imaju organizatori zbog zagađenosti vazduha. Iskreno, ne brinem mnogo, odlučila sam da otputujem u Peking tek 12. avgusta, samo pet dana pre početka maratona. Biće to dovoljno da se priviknem na vremensku razliku. Nama maratoncima je najteže, kiseonik nam je neophodan da izdržimo napore koje tako duga trka iziskuje. Ali, šta da radim, kako je meni, tako će biti i drugima", izjavila je za "Alo" iskusna Užičanka.

Olivera tvrdi da postoje i drugi problemi zbog kojih brine uoči maratonske trke u Pekingu.

"Veliki problem je i sa visokim pritiskom i vlažnošću vazduha. I to može mnogo da nas poremeti. Na prošlim Igrama u Atini 2004. imali smo problema sa visokim temperaturama. Tada sam, dok sam istrčala maraton, izgubila kilogram i po. Mislila sam da sa mnom nešto nije u redu! Uf, kad se setim, bilo je baš naporno. Vreo vazduh nas je uništio", priseća se Jevtićeva.

Olja se do sada nije susretala sa previše zagađenim vazduhom i ostalim vremenskim nepogodama, osim na pripremama za maraton u Dubaiju, koje je provela početkom godine u ratom zahvaćenoj Keniji.

"U Keniji je bilo užasno. To iskustvo pamtiću celog života. Na ulicama ratno stanje, vazduh pun baruta od municije i zagađen naftom. Disala sam bukvalno na škrge! Na kraju smo morali da budemo evakuisani, jer je rat počeo da bukti. To je najekstremnije iskustvo koje sam u životu imala. Ako bude trebalo, i u Pekingu ću disati na škrge, samo da dođem do medalje", istakla je Jevtićeva.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC