• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET: Dvije decenije RS Srpske

Rukometni savez Republike Srpske 20. decembra tekuće godine obilježava 20. rođendan…

 RUKOMET: Dvije decenije RS Srpske Izvor: MONDO

Prvi predsjednik RSS i jedan od osnivača Dušan Popović ponosno se sjeća početka, 27. septembra 1992. godine, kada je ovaj savez osnovan odmah poslije fudbalskog.

"Nas nekoliko entuzijasta u jeku rata odlučili smo da formiramo Rukometni savez Republike Srpske, što je ispostavilo se, kasnije bio vrlo hrabar, ali ispravan potez. Kada sam sakupljao ljude za osnivačku skupštinu mnogi su me začuđeno pitali: ‘Šta ti je, Pope, zar ne vidiš da je rat’, ali nisam odustao. Sa ponosom se sjećam početaka. Istakao bih da smo prvi savez u Republici Srpskoj koji je oformio ligaško takmičenje", rekao je Popović za "Glas Srpske".

On je ispričao i nekoliko anegdota iz kojih se jasno vidi koliko je u tim trenucima bilo teško baviti se i razmišljati o bilo čemu osim o ratu.

"Prvi Kup Republike Srpske za žene održan je u Milićima 1993. godine. Na njemu su učestvovala četiri kluba, Kozarska Dubica, Mira iz Prijedora, Mladost iz Banjaluke i domaćin Milići. Zanimljivo je da su prve tri ekipe u Miliće došle jednim autobusom, koji je krenuo iz Dubice, preko Prijedora i Banjaluke, pokupio sve rukometašice i odvezao u Miliće. Osim toga, dvorana u kojoj se igralo bila je svega 600 metara od linije ratnih dejstava, a na utakmicama je bilo više od 2.000 gledalaca. Eto, to je jedan vrlo upečatljiv pokazatelj koliki je inat vladao narodom u tim teškim trenucima".

Prvi predsjednik RS RS, a danas član Izvršnog odbora ovog tijela ne može da se ne sjeti Vidovdanskog turnira u Banjaluci 1994. godine.

"Reprezentacije Ukrajine, Grčke, Jugoslavije i Republike Srpske, koja je bila pojačana braćom Predragom i Nenadom Peruničićem i golmanom Mjerimačkom odmjerile su snagu u ‘Boriku’ i to je turnir koji će svim ljubiteljima ostati u dugom sjećanju. Nevjerovatna je hrabrost i želja gostiju, koji su u Banjaluku došli iako je rat još uvijek trajao i svojim prisustvom pokazali da su uz srpski narod. Turnir je na kraju osvojila Republika Srpska, koja je u finalu savladala Jugoslaviju. Na ovom turniru pravdu je dijelio i sudijski par iz Grčke", prisjeća sa Popović.



Od tada pa do danas prošlo je mnogo vremena, rukomet i organizacija klubova su na višem nivou, ali rezultati nisu zadovoljavajući. Popović ističe da bi taj nivo mogao biti još mnogo veći.

"Priznajem da smo u nekim stvarima griješili od samog početka, a najveća je što nismo dovoljno forsirali mlade igrače i na njima stvarali budućnost. Imamo još mnogo toga da ispravimo i postavimo na zdrave osnove, ali mislim da nije kasno", zaključio je Popović.

Pored svečane akademije povodom obilježavanja 20. rođendana RS RS, planirano je da 21. decembra u Ministarstvu porodice, omladine i sporta bude potpisan sporazum o saradnji između ovog saveza i Rukometnog saveza Srbije.


"Ovo je vrlo značajan događaj koji bi mogao da unaprijedi naš rukomet. U sljedećem periodu planiramo da osnujemo juniorsku ligu sa klubovima iz Republike Srpske i Srbije, što bi svakako bilo od velike koristi za sve mlade rukometaše", rekao je Popović.

U sklopu proslave 20. rođendana, 21. decembra u 12 časova biće održana i promocija knjige "Emotivna priča o životu legende - priča o Svetlani Kitić", koju je napisala njena nekadašnja saigračica iz Radničkog Svetlana Vujičić. Knjiga o najboljoj rukometašici svijeta svih vremena već je promovisana u Srbiji i Crnoj Gori, a izazvala je veliko interesovanje, pa nema sumnje da će tako biti i u Republici Srpskoj.

(MONDO, foto: Zvanični sajt RS RS, Glas Srpske)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC