• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olimpijski šampion - teroristička prijetnja

Britanski dugoprugaš Mo Farah, poreklom iz Somalije, otkrio sa kakvim problemima se suočava svaki put kada stupa na tlo SAD.

  Olimpijski šampion - teroristička prijetnja Izvor: MONDO

Teroristički napadi na Njujork 11. septembra 2001, zauvijek su promijenili Sjedinjene Američke Države i njihov pristup mnogim stvarima.

To se, između ostalog, odnosi na stepen kontrole svih lica koja ulaze u SAD, gdje se pod najvećom lupom nalaze osobe iz pretežno muslimanskih zemalja.

Slavni atletičar Mohamed Mo Farah (29), aktuelni olimpijski pobjednik u trčanju na 5.000 i 10.000 metara, ima pasoš Velike Britanije, ali ga prezime i boja kože svrstavaju u kategoriju "terorističke prijetnje"!

Farah je dao intervju tabloidu "San", u kojem je ispričao kakav tretman dobija svaki put na granici SAD...

"Uvijek bivam zadržan zbog svog somalijskog porijekla. Posljednji put sam ponio svoje zlatne olimpijske medalje, ali ni to nije pomoglo".

Farah sa porodicom živi u Portlandu, na sjeverozapadu SAD. Pošto je doskora imao samo turističku vizu, morao je da ode u Kanadu i odandje konkuriše za dozvolu trajnog boravka, uz preporuku kompanije "Najk".

I šta se dogodilo?

"Otišli smo u Toronto, sa namjerom da tamo ostanemo nekoliko dana i onda se vratimo. Na granici su nam uručili dokument na kojem je pisalo da se nalazimo pod istragom kao teroristička prijetnja i da nam je u naredna tri mjeseca zabranjen ulaz u SAD. Sa sobom smo imali stvari samo za tih nekoliko dana i nismo znali šta da radimo".

Problem je riješen kada se Farah obratio svom treneru Albertu Salazaru, koji sasvim slučajno ima prijatelja na visokom položaju u Federalnom istražnom birou (FBI).

"Da nije bilo njega, pitaj boga šta bi se događalo. Vjerovatno bismo i dalje bili u Torontu".

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC