• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vuković: Četvrtfinale, pa šta nam Bog da...

Selektor rukometne reprezentacije Srbije tvrdi da njegov tim poslije uspješne 2012. sa optimizmom dočekuje Svjetsko prvenstvo u Španiji.

 Vuković: Četvrtfinale, pa šta nam Bog da... Izvor: MONDO

Rukometna reprezentacija Srbije priprema za Svjetsko prvenstvo u Španiji (od 11. do 27. januara). "Orlovi" su se, poslije kraćeg predaha za novogdišnje veče, u utorak okupili u Staroj Pazovi, gdje su odmah prionuli jakim treninzima.

Do prve utakmice na šampionatu svijeta protiv Južne Koreje ostalo je tačno deset dana. Sasvim dovoljno vremena da se slože kockice i započet posao privede kraju.

Brojne novinare u "kući fudbala" sačekali su raspoloženi srpski reprezentativci, svjesni da se, poslije dva velika takmičenja u 2012. i dobrih rezultata u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Danskoj, ponovo od njih očekuje rezultat vrijedan pažnje.

Ipak, stručni štab na čelu sa Veselinom Vukovićem nema pritisak osvajanja medalje. Prvi cilj je četvrtfinale.
"Ne smijemo da nosimo taj pritisak u Španiju da moramo da osvojimo medalju, jer u odnosu na Evropsko prvenstvo u Beogradu u timu nećemo imati čak devet-deset igrača", počeo je selektor Srbije razgovor sa novinarima.

U odnosu na januar prošle godine sa spiska su izostali su Dragan Marjanac, Strahinja Milić, Momir Rnić, Rastko Stojković, Bojan Beljanski, Dobrivoje Marković, Miloš Kostadinović, Luka Mitrović kao i tandem koji je iznio veliki teret u osvajanju evropskog srebra - sjajni defanzivac Nikola Manojlović i organizator igre Dalibor Čutura.

Manojlović i Rnić neće igrati na Svjetskom prvenstvu zbog zdravstvenih problema i povreda.

"To je već postalo simptomatično za naš tim. Moja ideja je bila da okupim prvog dana Nove godine 18 igrača koji putuju u Španiju, ali povrede Vučkovića, Dragaša i još neki sitni problemi su poremetili taj plan. Draško Nenadić je priključen timu naknadno zbog povreda, i on sada ravnopravno konkuriše za mjesto sa ostalima, tako da ćemo konačan spisak igrača za Svjetsko prvenstvo saopštiti poslije drugog meča sa Egiptom u Vrnjačkoj Banji, 6. januara".

Tu su nove, vrlo kvalitetne snage...

"Imaćemo dosta igrača koji su tek nekoliko puta igrali za nacionalni tim. Ipak, ima razloga za optimizam, jer su upravo mladi rukometaši donijeli u tim tu neophodnu dozu svježine, želje, entuzijazma, borbenosti, brzine....", uvjerava Vuković.

U nokaut fazi ne postoji mogućnost kalkulisanja. Sistem takmičenja je takav da već poslije prve faze počinju eliminacije i dovoljan je samo jedan poraz da ekipa završi u borbi za plasman.

"U Beogradu smo uzeli medalju jer smo imali priliku da kalkulišemo u nekim utakmicama, četiri pobjede, dva poraza i dva neriješena, gdje je praktično samo taj poraz od Danske u finalu bio u pravom smislu te riječi. Sistem takmičenja na SP je takav da teoretski sa pet pobjeda i jednim porazom možete da završite u borbi od osmog do 16. mjesta, jer se pravo uz grupe ide u osminu finala".

"Orlovi" nemaju iskustva igranja u nokaut fazi, a u Španiji će na putu ka polufinalu morati da prođu kroz osminu finala i četvrtfinale.

"Možda je baš tu najveći minus za nas, u toj nokaut fazi. Nemamo mnogo iskustva, ali se nadam da ako odigramo dobro u grupi i sa visoke pozicije prođemo u osminu finala, da će nam se otvoriti bolji vidici u nastavku takmičenja".

Ovaj put Srbija je izbjegla grupu smrti. Najteži rivali trebalo bi da budu Slovenija i Poljska, nešto lakši Južna Koreja i Bjelorusija, a najlakši Saudijska Arabija.

"Mislim da nismo dobili teške rivale u grupi i da nema nijedne selekcije koju ne možemo da pobijedimo. Bitno je da ispoštujemo sve dogovore koje pravimo ovih dana, da sve utakmice odigramo maksimalno i da onda u osmini finala imamo lakšeg protivnika, pa šta nam Bog da u četvrtfinalu. Jer taj rival ne zavisi od nas, već o raspleta u grupama A i B. Mislim da je plasman među osam najboljih nešto čemu objektivno treba da težimo, a sve iznad toga bio bi uspjeh", naglasio je strateg vicešampiona Evrope.

Iako je 2012. godina rezultatski bila uspješna Srbija će u Španiji pokušati da popravi propušteno na Olimpijskim igrama u Londonu.

"Imali smo izuzetno uspješnu 2012. godinu. Poslije mnogo godina osvojili smo medalju, što je izuzetan uspjeh, a onda smo ostvarili i plasman na Olimpijske igre. U Londonu smo takođe ostvarili dobar rezultat, bez obzira što nam je malo nedostajalo da ispunimo zacrtani plan, a to je četvrtfinale. Sada imamo veliku želju da tu epizodu sa Olimpijskih igara zaboravimo i da na SP napravimo opet značajan rezultat", podvukao je Vuković.

(V.S. - MONDO, foto: Beta/Branislav Božić)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC