• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZOI: Otkrivena olimpijska baklja za Soči 2014

Baklja visoka 95 centimetara i teška 800 grama. Organizatori najavili najdužu štafetu u istoriji, a možda otiđe i u svemir

 ZOI: Otkrivena olimpijska baklja za Soči 2014 Izvor: MONDO

Baklja sa olimpijskim plamenom Zimskih igara u Sočiju 2014. godine otkrivena je danas na ceremoniji u Moskvi, a organizacioni komitet najavio je najdužu štafetu u istoriji, koja će možda otići i u svemir.

Aluminijumska baklja visoka je 95 centimetara i teška je nešto više od 800 grama. Sredina joj je crvena što je tradicionalna boja ruskih sportista. Na ceremoniji su otkrivene i trenerke ruskih olimpijaca.

„Dizajn našeg tima zasnovan je na modelu žar-ptice, legendarnog bića iz ruske mitologije“, rekao je kreator Vladimir Pirojkov.

Organizatori su naveli da je osnovni fokus baklje bezbjednost, da bi se kontrolisao plamen u teškim uslovima „i raznim iznenađenjima koje krije ruska zima“.

„Put olimpijske baklje za Soči 2014. biće najduži u istoriji olimpijzma. Plamen će posjetiti najvišu rusku i evropsku planinu Elbrus, zatim Bajkalsko jezero i Sjeverni pol. Nadamo se čak da će otići u svemir“, rekao je predsjednik organizacionog odbora Dmitrij Černišenko.

Baklju će nositi 14.000 ljudi iz 83 opštine u 2.900 ruskih oblasti. Štafeta svoj put počinje 7. oktobra, četiri mjeseca prije početka Igara (7-23. februara).

Biće proizvedeno više od 14.000 baklji.

Organizacija Zimskih olimpijskih iagara dodijeljena je Sočiju 2007. godine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin dao je veliku podršku cijelom projektu, a grad je prošao kroz mnogo procesa obnove i izgradnje objekata i transporta, uz investicije u iznosu od 14 milijardi evra.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC