• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lens Armstrong: Pogriješio sam

Američki biciklista na stubu srama zbog priznanja da se godinama dopingovao.

 Lens Armstrong: Pogriješio sam  Izvor: MONDO

Satjeran u ćošak, Armstrong je otvorio dušu u emisiji kod Opre Vinfri.

Otkrio je šokantnu istinu da je pobjeđivao na najprestižnijoj biciklističkoj trci na svijetu, Trka kroz Francusku, zahvaljujući tome što se dopingovao.

Sada se kaje, ali sada je kasno.

"Priznajem da sam tokom karijere lagao u vezi sa dopingom i da sam tu laž ponavljao mnogo puta. Priznajem da sam pogriješio i zbog toga se javno izvinjavam", rekao je 41-godišnji Armstrong u ispovjesti koja je emitovana u petak na jednoj američkoj televiziji.

Iako je do sada negirao da je uzimao doping, američki biciklista je konačno priznao ono u šta su mnogi sumnjali. Zbog sistemskog višegodišnjeg dopinga Armstrongu je u oktobru izrečena doživotna zabrana takmičenja na trkama pod okriljem Međunarodne biciklističke unije, a oduzeto mu je svih sedam titula na Tur d’Fransu, najslavnijoj biciklističkoj trci, koje je osvojio od 1999. do 2005. godine.

On je istakao da u to vrijeme doping nije smatrao varanjem, već borbom na drugom nivou, dodavši da se nije plašio da će biti uhvaćen.

"To je bio dio našeg posla, potrebno koliko i vazduh u gumama i voda u bocama", rekao je Armstrong.

Ipak, američki biciklista je negirao da je njegovo dopingovanje bio dio šireg sistematskog programa, već je "sva krivica na njemu".

On je priznao i da je ubrizgavao hormon eritropietin /EPO/, koji podstiče umnožavanje crvenih krvnih zrnaca, ali i da je koristio "i druge načine dopinga".

Međutim, on je naglasio da nakon što je privremeno napustio biciklizam 2005. godine, više nije uzimao doping od 2009. do 2012. godine, kada se ponovo vratio sportu.

Armstrong je istakao da ga je borba sa kancerom sredinom 90-ih godina prošlog vijeka pretvorila u čovjeka sa stavom - "pobijedi po svaku cijenu".

"Dok mi nije dijagnostikovan kancer, bio sam takmičar, ali ne okrutni takmičar. Tek onda sam se pretvorio u beskompromisnog biciklistu, sa stavom `pobijedi po svaku cijenu`, što je bilo loše", rekao je Armstrong.

Poručio je i da će sarađivati sa antidoping tijelima u borbi protiv ovog najvećeg zla u sportu.

(agencije/MONDO - foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC