• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AO: Đoković jedva srušio Vavrinku!

Novak tek poslije pet sati i dva minuta uspio da sruši Švajcarca u osminu finala - 1:6, 7:5, 6:4, 5:7, 12:10.

  AO: Đoković jedva srušio Vavrinku!  Izvor: MONDO

Novak Đoković juri jedinstven rekord - da postane prvi igrač koji je u Open eri tri puta zaredom podigao pehar u Melburnu.

Srpski teniser ostaje u toj trci, iako je tokom prvih sat vremena meča sa Stanislasom Vavrinkom u osmini finala, izgledalo da će to za njega ostati nedosanjan san.

On je eliminisao Švajcarca tek poslije pet sati igre - 1:6, 7:5, 6:4, 5:7, 12:10.

Novak Đoković je uoči meča osmine finala izneo brojne pohvale na račun igre Stanislasa Vavrinke, a Švajcarac je, da li zbog toga što su mu izuzetno prijale te riječi prvog tenisera svijeta, igrao kao u transu.

Ne pamtimo situaciju gdje je Novak bio u tako podređenom položaju, kao u prvom setu protiv Vavrinke. Sedamnaesti igrač svijeta igrao je možda i najbolji tenis u životu, pa je Đokoviću uspio da oduzme dva servisa (5:1), natjera ga da juri kao bez duše, više puta se oklizne, da u prvih pet gemova napravi čak dve duple greške, ukupno 11 neiznuđenih grešaka i da poslije samo 25 minuta igre izgubi set, prvi na turniru.

Švajcarac je igrao bez greške, realizovao je gotovo sve što je zamislio, pa je čak i svaka sporna loptica, koja se činilo da je u autu, "lizala" liniju, čime je dodatno dobijao na samopouzdanju. Imao je tokom perfektnog seta devet vinera (Novak pet), a samo tri neiznuđene greške.

Poznat po tome što je nevjerovatno psihički stabilan, Nole se brzo "resetovao" i drugi set počeo brejkom. I kada se činilo da sve dolazi na svoje, Đoković je izgubio gem na svoj servis. Gubio je 0:40, zatim dobio jedan poen, a onda napravio novu neiznuđenu grešku i poništio prednost koju je napravio na startu drugog seta (1:1).

Najbolji teniser svijeta, za kojeg je bilo evidentno da se ne kreće najbolje po terenu, promijenio je i patike, ali ni to nije pomoglo. Sa druge strane mreže dolazili su izuzetno brzi, ali i precizni "projektili", za koje Novak nije imao rješenje, pa je Vavrinka brzo stekao visoku prednost - 4:1.

Najbolji na svijetu nije se predavao. Igrao je sa 110 odsto svojih mogućnosti, pokušavao sa dubokim loptama i čekao da konačno "stane" Vavrinku, što se isplatilo, jer je uspio da uhvati rezultatski priključak - 5:5.

Ta serija pomogla mu je da se izdigne iznad nezavidne situacije, pa je u nastavku Vavrinki opet oduzeo servis, iskoristivši treću priliku, i konačno poveo prvi put na meču (6:5). Nakon toga izjednačio je u setovima na 1:1.

Novaku je ta furiozna serija dala snagu, pa je i u trećem setu napravio brejk i poveo na startu, ali ne zadugo, jer je Švajcarac brzo uzvrazio istom merom. Neizvjesna borba potrajala je sve do devetog gema, kada je Đoković konačno uspjo da povede (5:4). Onda je dobio i sljedeći gem na svoj servis za vođstvo od 2:1 u setovima.



Smanjene broja grešaka iz seta u set, ali i činjenica da Vavrinka nije imao snage da udara tako snažno i igra koncentrisano kao na početku meča, uslovili su da se Novak dobro nosi i u nastavku sa izuzetno raspoloženim rivalom.

Švajcarca je, doduše, dobro služio prvi servis, a Nole, osim što se manje klizao po terenu, sa uspjehom je dobijao gemove na svoj servis.

Vavrinka je u devetom gemu, pri vođstvu od 5:4, zatražio i medicinski tajm-aut, pa je osim masaže butnog mišića iskoristio priliku da dodatno odmori poslije naporne borbe.

Ta pauza mu je prijala. Uspio je meč da uvede u taj-brejk, a zatim je u njemu poveo sa 3:0. Đoković je smanjio na 3:4, kada je Švajcarac sa dva vezana poena stigao do tri set lopte. Nole je dve, na svoj servis, spasao, ali je onda njegov rival stigao do izjednačenja od 2:2 u setovima.

U odlučujućem petom setom, Vavrinka je startovao brejkom, ali mu najbolji na svijetu nije dozvolio da rezultatski odmakne - odgovorio je na isti način (1:1). A onda je dobio i svoj servis gem, spasivši dve brejk lopte. Egal borbu, poslije gotovo četiri časa igre, na kratko je prekinula masaža Vavrinke uoči osmog gema, kada je Novak vodio sa 4:3.

Odmah poslije toga rastrčao se Novak po terenu, "pritisnuo" rivala i došao do brejk šanse, nakon što je Vavrinka odservirao prvu duplu grešku. Ipak, Srbin je nije iskoristio, pa je Švajcarac izjednačio rezultat (4:4).

Zahuktali Vavrinka je dobio dodatnu snagu poslije toga, pa je gotovo iz nemogućih situacija spasavao poene i stigao do duple šanse da Novaku oduzme servis - 15:40. Ipak, iskusni Novak odigrao je najbolje kad je bilo najpotrebnije i sačuvao se, ne samo tada, već još dva puta u tom gemu!

Poslije toga maraton bez mnogo trzavica trajao je još sat vremena, prije nego što je Novak Đoković, pri vođstvu od 11:10, stigao do dve meč lopte - ali ih nije iskoristio! Treća je bila sreća za Novaka! Dobio je 12:10 i poslije pet sati i dva minuta prošao je u četvrfinale, dobivši meč na razliku, prvi put u karijeri na grend slemu.

Novak će u četvrtfinalu igrati protiv Tomaša Berdiha, koji je eliminisao Kevina Andersona iz Južne Afrike - 6:3, 6:2, 7:6 (15:13).

Statistika pokazuje da je Čeh stara Noletova "mušterija", ali to ne mora ništa da znači, naročito ne na grend slemovima, gdje je ulog ogroman. Naime, Đoković se sa Berdihom sastao 12 puta u karijeri, a pobuhedio je čak na 11 mečeva, od čega tri puta prošle sezone.

Berdih, šesti sa ATP liste, slavio je protiv Novaka samo u polufinalu Vimbldona, 2010. godine.

Vavrinka je tako posluhe dugo čekanja propustio najbolju priliku da se "osveti" Novaku. Naime, on je u karijeri, do ovog susreta, izgubio od Novaka čak 11 mečeva, 10 u nizu, a pobuhedio ga je samo dva puta - i to još davne 2006.

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC