• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vuković o "orlovima": Nerealni u neuspjeh

Selektor rukometne reprezentacije Srbije kaže da vjeruje igračima, ali da nije siguran koliko oni njemu vjeruju.

 Vuković o "orlovima": Nerealni u neuspjeh  Izvor: MONDO

Definitivno je spuštena zavjesa na učešće srpskih rukometaša na 23. Svjetskom prvenstvu u Španiji.

Vrijeme je za analize...

Poraz od Španije u osmini finala Svjetskog prvenstva nije mnogo zabolio igrače i selektora Veselina Vukovića. Mnogo veći trag na "orlove" ostavila su dva neuspjeha u grupnoj fazi takmičenja, pogotovo posljednji od Slovenije.

Raspad u igri Srbije, koji je uslijedio u posljednjih pet-šest minuta protiv "zmajčeka", pri vođstvu 30:27, i dva dana kasnije svima se i dalje u srpskom taboru motao po glavi. Svaka priča počinjala je i završavala se završnicom tog meča. I vjerovatno će još dugo.

Propuštena je velika prilika.

Tim porazom Srbija je zapečatila sudbinu na Mundijalu. Umjesto lakšeg puta ka četvrtfinalu preko Egipta, vicešampion Evrope "izabrao" je najgoreg mogućeg protivnika.

Svima je bilo jasno da spasa nema, što je i dobilo potvrdu poslije 60 mučnih minuta sa Španijom u Saragosi.

Toga je bio svestan i Vuković.

Prva, još "vruća" analiza od selektora uslijedila je odmah poslije utakmice sa domaćinom.

"Doživeli smo neuspjeh", zaključak je Vukovića poslije šest odigranih utakmica u Španiji i zabilježenog 16. mjesta u konkurenciji 24 reprezentacije.

Strateg srpskih rukometaša objasnio je i zbog čega.

"Naš cilj je bilo četvrtfinale i mislili smo da možemo do njega. Napravio sam grešku što sam na početku olimpijskog ciklusa očekivao medalju sa devet novih igrača u odnosu na Evropsko prvenstvo u Beogradu. Bio sam optimista, ne i realan".

Bez obzira ne sve, Vuković je tokom prvenstva imao vjeru u svoj tim, ali poslije svega nije siguran da je ona obostrana.

"Nikada nisam prestajao da vjerujem ovim igračima, samo nisam siguran koliko oni meni vjeruju. Vrlo teško prihvataju sportsku kritiku, možda smo svi zajedno malo razmaženi. Svakome može da se dogodi loš dan, da igrač dođe van forme... Moguće je i da su neki htjeli da iznesu teret utakmice na svojim leđima, pa da nije ispalo kako treba".

Na prvenstvu u Španiji najviše su podbacili Marko Vujin i Žarko Šešum. Srpski bekovi mnogo su falili u nekim ključnim momentima.

"Svi smo mogli bolje, ja, drugi igrači, njih dvojica. Problem je što su neki mogli i više da se zalažu. Sportski je da neko nije odigrao najbolje što može. U ekipi je bilo igrača od kojih se više očekivalo", rekao je Vuković, a zatim rekao nešto i o svojim propustima.

"Tokom takmičenja sam pravio dosta grešaka, bio sam prinuđen da 'lutam' u traženju najbolje postave".

To se dobro vidjelo i na primjeru Petra Nenadića, koji je ostajao na klupi u momentima kada se činilo da je potrebniji na terenu. Vuković objašnjava zašto je 27-godišnjeg beka povukao iz igre protiv Slovenije, iako je prvih 30 minuta bio odličan.

"To sam učinio zbog dva ishitrena šuta na kraju prvog poluvremena, a i nastavak je počeo sa greškom".

Alem Toskić spada u igrače koji se maksimalno troše na svakoj utakmici. I u Saragosi je bio primjer za mnoge kako bori za nacionalni grb.

"Da mi je u ekipi više Alema Toskića, vjerovatno bismo prošli Sloveniju i samim tim izbjegli bismo Španiju u osmini finala", jasan je Vuković.

Selektor kaže da su ocjene kvaliteta našeg tima bile nerealne.

"Nemamo toliko vrhunskih igrača da bismo stalno razmišljali o vrhunskom rezultatu. Nadam se da ćemo da se plasiramo na Evropsko prvenstvo u Danskoj, ali ne smijemo da budemo nerealni, već u skladu sa mogućnostima".

Reprezentacija je podmlađena u Španiji.

"Mlade igrače moram da pohvalim. Daj Bože da neko od njih dočeka 300. nastup za reprezentaciju, da sve dječije bolesti preleže do 23-24. godine. Svi su ispunili očekivanja. Žao mi je samo ovih mladih igrača koji su se povrijedili, Radivojevića i Nemanje Ilića. Sve je to dio životnog i sportskog iskustva".

Dok mladi nadolaze stariji igrači polako najavljuju povlačenje iz reprezentacije.

"Znam da su Ilić i Stanić najavljivali tako nešto, za ostale ne znam. Pričaću sa svima. Dogovorili smo se da prvo saberemo utiske. Bilo bi pošteno da pomognu makar u kvalifikacijama za EP u Danskoj. Život ide dalje. Svi oni su nam potrebni, ali ne možemo protiv njihovih želja", podvukao je Vuković.

Detaljnije analize tek će da uslijede kada se glave ohlade.

Evropsko srebro osvojeno prošlog januara u Beogradu nije opravdano, prvo u Londonu, a sad i na Svjetskom prvenstvu. Ciljevi na ta dva takmičenja nisu ispunjeni, iako se i na jednom i drugom, Srbiji kao nikada do sada, otvarao put ka samoj završnici.

Čeka se nova prilika...

(Izveštač MONDA iz Saragose Vladimir Sukdolak, foto: FoNet/EPA)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC