• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AO: Đoković "počistio" Ferera, opet za trofej

Srpski teniser ubjedljivo dobio polufinalni duel Australijan Opena protiv Španca - 6:2, 6:2, 6:1.

 AO: Đoković "počistio" Ferera, opet za trofej Izvor: MONDO

Novak Đoković stigao je na korak od ispisivanja istorije na Aus Openu.

On je u polufinalu ubjedjivo nadigrao Davida Ferera sa 6:2, 6:2, 6:1, za manje od sat i po vremena i četvrti put u karijeri boriće se za titulu u Melburnu.

Ukoliko u nedjelju treći put zaredom podigne pehar na prvom grend slemu sezone, postaće prvi teniser kome je to pošlo za rukom od 1968. godine, u takozvanoj Open eri.

Njegov protivnik u borbi za trofej biće pobjednik duela Rodžer Federer - Endi Marej.

Novak Đoković i David Ferer svjesni da je ulog u polufinalnom meču na Australijan Openu ogroman, nisu mnogo rizikovali na startu.

Obojica su sigurno dobijali gemove na svoj servis, a onda je, poslije 20 minuta igre, kada se istinski rastrčao i počeo da preuzima kontrolu na terenu, najbolji teniser svijeta iskoristio prvu brejk priliku i poveo sa 3:2.

To je bio početak Đokovićeve serije. On je poslije toga u potpunosti zaustavio rivala i dobio još tri gema (6:2) za vođstvo od 1:0 u setovima.

Svjestan da ga ta igra bez mnogo žara neće daleko odvesti, Ferer je u nastavku odmah zaigrao agresivnije. To mu se isplatilo, ali samo na kratko. Španac je dobio tek jedan gem, kada je Novak opet natjerao "vodu na svoju vodenicu".

Đoković je protivnika primorao da napravi veći broj grešaka (12:7) i to je vješto iskoristio, pa je brzo stekao visoku prednost - 5:1. Do kraja drugog seta, Ferer je uspio samo da osvoji još jedan gem.

Novak je poslije ubjedljivog vođstva riješio da posao u polufinalu završi ekspresno i borbu za titulu dočeka što odmorniji. U trećem setu je samo nastavio sa furioznom igrom, što mu je brzo donijelo prednost od 4:0. Španac je za trenutak prekinuo Noletovu seriju, a desetak minuta kasnije i definitivno je predao oružje.

Shodno svom temperamentu, Španac nije istakao bijelu zastavu, ali za razliku od nekih prethodnih duela, jednostavno ovog puta nije bio ravnopravan rival odličnom Đokoviću.

Novaku je apsolutno sve polazilo za rukom. Stizao je do svakog ćoškića terena, hvatao gotovo svaku lopticu, a zatim je i slao na tačno zacrtanu tačku na drugoj strani mreže.

A koliko je to Nole stvarno bio superiorniji od Davida dovoljno pokazuje podatak da je imao gotovo tri puta više vinera od protivnika (33-11) i duplo manje neiznuđenih grešaka (16-32).

Đoković je iskoristio svih sedam brejk lopti u meču, dok rivalu tokom sat i po vremena igre nijednom nije dozvolio da dođe u priliku da mu oduzme servis.

Nole je tako ostvario deseti trijumf nad Fererom u karijeri, uz pet poraza, i izborio plasman u deseto finale na grend slem turnirima.

Video pogledajte OVDJE.

Đoković nije štedio riječi hvale na račun Ferera, iako ga je slistio kao rijetko kad prije.

"Ferer je izvanredan igrač, strašno je napredovao i ima izvanrednu godinu iza sebe. Tenis je mentalna igra. Kad igraš protiv jednog od najboljih tenisera na svijetu moraš da ostaneš fokusiran sve vrijeme. Nisam želio da mu poklonim nijedan poen, jer je Ferer takav, može da se oporavi brzo ako mu date priliku. Ja sam odigrao nevjerovatan meč, nisam ovako nešto očekivao. Nadam se da ću i u finalu biti na ovom nivou", rekao je Đoković poslije meč.

Šta će raditi u naredna dva dana, do finala?

"Pokušaću da vizuelizujem ovaj nastup i da ne pretjerujem sa treninzima. Uzbuđen sam. Ovo je moj najuspješniji grend slem, volim ovaj teren, ovu atmosferu. Jednostavno sam uzbuđen što ću imati priliku da se borim za još jedan trofej", odgovorio je Novak.

Upitan da li će gledati drugo polufinale Rodžer Federer - Endi Marej, Novak je odgovorio kontrapitanjem: "Pa, ko ne želi da gleda takvo polufinale? Uživaću, naravno. Ko god bude bio protivnik biće nevjerovatan meč".

Novak je sa Marejom igrao 17 puta i u međusobnim duelima vodi sa 10-7. Njih dvojica su se samo tokom prošle godine sastali sedam puta, a Đoković je bio uspješniji (4:3), uključujući i u polufinalu Australijan Opena.

Međutim, Federer je jedan od rijetkih tenisera sa kojim ima negativan skor - 13:16. Posljednji put sastali su se u finalu Masters kupa u Londonu krajem 2012. i Nole je odnio pobjedu.

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC