• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španija silovito do finala

Serijom 6:0 sredinom drugog poluvremena, rukometaši Španije slomili su otpor "hita" Mundijala Slovenije i plasirali se u finale - 26:22 (13:12).

  Španija silovito do finala  Izvor: MONDO

Pogotkom Boruta Mačkovšeka u 40. minutu, Slovenija je prišla domaćinu Svjetskog prvenstva na gol zaostatka 15:14, međutim tada je Španija ubacila gosta u takvu mašinu, da je ekipi Borisa Deniča bilo potrebno šest minuta i dva "tajm-auta" da se sabere i zaustavi nalet "furije".

Međutim, tada je već bilo kasno. Igrao se 48. minut i bilo je 21:14. Golovima Virana Morosa (2), Đoana Kaneljasa (2), Đoana Aginagaldea i Valera Rivere, Španija je napravila seriju 6:0 i rešila pitanje pobjednika prvog polufinalnog susreta u dvorani "San Đordi" u Barseloni.

Tačnije rečeno, veći dio meča prošao je u serijama dva tima, ali ih je Španija imala više.

U prvom poluvremenu, Španci su serijom 5:1 stigli do vođstva od 12:7 i kada su svi mislili da mladi slovenački tim popušta već prije odmora, usledio je odgovor "zmajčeka" koji su takođe serijom 5:1 vratili egal rezultat pred pauzu - 13:12.

Igralo se gol za gol sve do pomenutog 48. minuta, a onda se razbranio Arpad Šterpbik i to je bilo to. Bivši golman Jugoslavije, koji će u 34. godini u nedelju od 17.15 takođe u Barseloni igrati prvo veliko finale sa Španijom od kada je uzeo pasoš te zemlje, zabeležio je deset odbrana protiv Slovenije.

I to je podatak za čuđenje. Na drugoj strani Goražd Škof (12) i Primož Prošt (4) imali su 16 odbrana, ali je njihova reprezentacija glatko poražena. Kako? Uprkos tome što je branio sa svega 31 odsto uspješnosti, Šterbik je ispred sebe ima nevjerovatnu odbranu koja je izblokirala šest udaraca Slovenaca i natjerala protivnika na čak 12 izgubljenih lopti!

To je ukupno 18 napada bez pokušaja ka golu i kada se na sve nadoveže Šterbikovih deset odbrana - jasno je zbog čega Slovenija poslije sjajne predstave u grupi, koju je prošla bez poraza, a kasnije pobjeda nad Egiptom u osmini finala (31:26) i Rusije u četvrtfinalu (28:27) nije uspjela da zaustavi domaćina.

Španci, koji su možda i nepošteno stali u finišu utakmice posljednjeg kola faze po grupama protiv Hrvatske u Madridu, znajući da ih poraz šalje na lakšu stranu žrijeba, potom su glatko pobjeđivali i Srbiju u osmini finala (31:20) i Njemačku u četvfrtfinalu (28:24).

Sada čekaju boljeg iz meča Hrvatska - Danska, koji počinje u petak u 21.30. Ko bude bolji igraće protiv Španije u nedjelju za zlato, ko izgubi, suprotstaviće se već u subotu u 19.00 Sloveniji u meču za bronzu.

Slovenija je već napravila najveći uspjeh na Svjetskim prvenstvima. Na prethodna dva u Švedskoj 2011. i Hrvatskoj 2009. nije ih ni bilo, a prije toga najbolji rezultat bio im je deseto mjesto na Mundijalu u Njemačkoj 2007.

Od tog prvenstva, Slovenci nisu išli ni na Svjetska, ali ni na Olimpijade. Igrali su na tri Evropska prvenstva, na kojima im je najbolji rezultat bio prošle zime u Srbiji - šesto mjesto. Od osamostaljenja, Slovenci su propustili pet Mundijala, a jedinu medalju osvojili su kao domaćini Evropskog prventva 2004. godine, kada su u finalu izgubili od Njemačke i morali da se zadovolje srebrom.

S druge strane, Španci će u nedelju imati priliku da drugi put postanu prvaci svijeta. Oni su 2005. u Tunisu osvojili za sada jedinu zlatnu medalju koju imaju, a prije dve godine u Švedskoj bili su bronzani na Mundijalu. Sa evropskih prvenstava imaju tri srebra i bronzu, dok su na Igrama čak tri puta bili bronzani - 1996, 2000, 2008.

ŠPANIJA: Šterbik 10 odbrana, Sarmijento 2, Aginagalde 3, Makeda 1, Entrerios 1, Tomas 2, Rivera 2, Sijera, Kaneljas 5, Ruesga, Gvardiola 2, Garsija 2, Montoro 1, Moros 3, Arinjo 1, Rokas 1.

SLOVENIJA: Bilbija 1, Marguč 7, Zorman 1, M. Zvižej 2, Dolenc 6, L. Zvižej, Prošt 4 odbrane, Škof 12 odbrana, Gajić, Skube 1, Bejzak, Pucelj, Gaber 1, Bundalo 1, Mačkovšek 1, Kavtčnik, Dobelšek 1.

(MONDO, foto: Tanjug/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC