• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija: Za olimpijsko zlato 35.000 evra

Vlada Srbije uredbom odredila nagrade za medalje, kao i nove iznose nacionalnih penzija sportistima i trenerima.

 Srbija: Za olimpijsko zlato 35.000 evra  Izvor: MONDO

Uredba, koja će stupiti na snagu krajem sljedeće nedjelje, odnosi se i na osvajače medalja na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima, na tenisere koji nastupaju u Dejvis i Fed kupu, kao i na sportiste koji postignu svjetski rekord u olimpijskim i paraolimpijskim disciplinama, saznaje FoNet u Ministarstvu omladine i sporta.

Nacionalnu penziju koja će iznositi tri prosječne plate u Srbiji za mjesec decembar prethodne godine, dobijaće osvajači zlatnih medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, kao i na Šahovskoj olimpijadi, a iznos od dvije i po plate dobijaće oni koji osvoje srebrne medalje na tim takmičenjima.

Penziju od dvije i po prosječne plate dobijaće i sportisti koji dobiju zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima, ili osvoje Dejvis i Fed kup.

Osvajači bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama i Šahovskim olimpijadama dobijaće penziju u visini dvije prosječne plate u Srbiji, a toliko će imati i osvajači srebrnih medalja na svjetskim i zlatnih na evropskim prvenstvima, kao i sportisti koji obore neki svjetski rekord.

Za bronzanu na svjetskom ili srebrnu medalju na evropskom prvenstvu sportisti će dobijati nacionalnu penziju od jedne i po prosječne plate u Srbiji, a za "evropsku bronzu" penzija će biti u visini jedne plate.

Nacionalnu penziju sportisti će moći da primaju kad navrše 40 godina života.

Vladinom Uredbom za pojedinačnu ili ekipnu zlatnu medalju na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi, svaki osvajač i glavni trener ekipe ili sportiste dobiće 35.000 evra u dinarskoj protivvrijednosti.

Za srebrnu medalju iznos je 30.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a za bronzanu 25.000 evra.

Za medalju na svjetskom prvenstvu i za osvojeni Dejvis ili Fed kup iznos je 30.000 evra za zlatnu, 25.000 za srebrnu i 20.00 evra za bronzanu medalju.

Zlatna medalja na evropskom prvenstvu vrijedeće 20.000 evra, srebrna 15.000 evra, a bronzana 10.000 evra.

Odluku o dodjeli nacionalne sportske penzije i novčane nagrade donosi Vlada Srbije, na prijedlog Ministarstva omladine i sporta.

(FoNet, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC