• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatima nova medalja, Slovencima aplauzi

U meču za treće mjesto na SP u Španiji, rukometaši Hrvatske osvojili su treću bronzu u roku od godinu dana. Savladali su Sloveniju - 31:26 (14:13).

 Hrvatima nova medalja, Slovencima aplauzi Izvor: MONDO

Hrvatskoj bronza, Sloveniji aplauzi.

U meču za treće mjesto na Svetskom prvenstvu u Španiji, rukometaši Hrvatske nastavili su žetvu medalja na velikim takmičenjima. Od osamostaljenja osvojili su 12. odličje - ovog puta bronzano.

Serijom 7:0 početkom drugog poluvremena, Hrvati su poput Španaca dan ranije, zadali su mladom slovenačkom timu udarac poslije kojeg nije bilo oporavka - 31:26 (14:13).

Hrvatska je tako dokazala da može da se popne na postolje i bez jednog od najboljih igrača svih vremena, sada veterana Ivana Balića, kojeg je uz mnogo natezanja, kritika i teških riječi izostavio selektor Slavko Goluža. S druge strane, tim Slovenije nagovijestio je još veće domete u budućnosti, jer nikad pre Mundijala u Španiji nije bio bolje plasiran od desetog mjesta.

Podsjetimo samo da Slovenci nisu ni učestvovali na prethodna dva SP u Švedskoj 2011. i Hrvatskoj 2009.

Igralo se gol za gol do početka drugog poluvremena, s tim da su Slovenci uglavnom bili ti koji su jurili protivnika. Pogotkom Sebastijana Skubea u finišu prvog i potom Jurea Dolenca u 52. sekundi drugog poluvremena, Slovenija je stigla do izjednačenja 14:14 i imala - igrača više na terenu u naredna dva minuta.

Ono što se dogodilo, rijetko se viđa u vrhunskom rukometu.

Hrvatska je sa igračem manje na terenu napravila seriju 3:0, pa ponovo kažnjena isključenjem na dva minuta, tokom kojeg je postigla još dva gola!?

Konkretno, serijom 5:0 Hrvati su završili period igre od četiri minuta sa igračem manje, a potom su sa još dva pogotka u "egal" situaciji na terenu potpuno dokusurili nezreo komšijski tim.

Nakon što je Ivan Ninčević isključen kod 14:14, dva gola iz kontre postigao je Damir Bičanić, a jedan novi vođa ovog tima Domagoj Duvnjak. Potom je Bičanić morao na klupu, a pogotke su postizali Ninčević i Ivan Čupić. Na sve, nadovezao se Duvnjak pogotkom iz očaja sa zemlje za 14:20 i Zlatko Horvat, koji je sedmerac pretvorio u maksimalnih 14:21, u 42. minutu.

Da sve bude gore po ekipu Borisa Deniča, kod sedmerca koji je realizovao Horvat crveni karton dobio je Marko Bezjak.

U sličnom periodu utakmice, početkom drugog poluvremena, u petak uveče Slovenci su dozvolili Špancima da naprave seriju 6:0 i potom glatko privedu susret kraju, plasiraju se u finale... Na drugoj strani, igrajući cijelo prvenstvo bez povrijeđenog Blaženka Lackovića, Golužin tim smogao je snage da se oporavi od teškog i ubjedljivog poraza od Danske u petak, kasnije uveče.

U roku od godinu dana, od Evropskog prvenstva u Srbiji januara 2012. preko Olimpijskih igara u Londonu jula 2012. do Mundijala u Španiji januara 2013. godine, Hrvatska je osvojila tri uzastopne bronze. Konkretno na prvenstvima svijeta, Hrvati su 2003. u Portugalu bili zlatni, 1995. na Islandu, 2005. u Tunisu i 2009. u Hrvatskoj srebrni, a sada i bronzani.

Najveći uspjesi, do daljeg, ostaće im zlatne medalje sa Olimpijskih igara, prvo u Atlanti 1996. a potom i Atini 2004.

Slovenija je samim plasmanom u polufinale napravila najveći uspjeh na Svjetskim prvenstvima. Na prethodna dva u Švedskoj 2011. i Hrvatskoj 2009. nije ih ni bilo, a prije toga najbolji rezultat bio im je deseto mjesto na Mundijalu u Njemačkoj 2007.

Od tog prvenstva, Slovenci nisu išli ni na svjetska, ali ni na Olimpijade. Igrali su na tri Evropska prvenstva, na kojima im je najbolji rezultat bio prošle zime u Srbiji - šesto mjesto. Od osamostaljenja, Slovenci su propustili pet Mundijala, a jedinu medalju osvojili su kao domaćini Evropskog prventva 2004. godine, kada su u finalu izgubili od Njemačke i morali da se zadovolje srebrom.

U finalu Mundijala, u nedjelju od 17.15, sastaće se domaćin Španija i Danska.

SLOVENIJA: Prošt 16 odbrana, Zorman 1, L. Zvižej 3, Bundalo, Marguč 3, Pucelj 1, Dolenc 2, Škof, Skube 3, Bezjak, Gaber 1, M. Zvižej 3, Bilbija, Mačkovšek 3, Gajić, Kavtičnik 4, Dobelšek 3.

HRVATSKA: Stepančić, Alilović 9 odbrana, Duvnjak 8, Vori, Gojun, Ninčević 5, Čupić 8, Ivić, Marić 1, Musa, Lacković, Mandalinić, Vuković, Bićanić 4, Kopljar 4, Štrlek, Horvat 1, Sprem.

(MONDO, foto: FoNet/EPA)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC