• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Naš rukomet se vraća na velika vrata"

Čuveni pivot banjalučkog Borca i Jugoslavije Nebojša Popović uvjeren je da će selekcije sa eks-ju prostora ponovo dominirati svjetskim rukometom.

 "Naš rukomet se vraća na velika vrata" Izvor: MONDO

Sedamdesete godine prošlog vijeka bile su zlatne godine jugoslovenskog rukometa. Reprezentacija Jugoslavije na Olimpijskim igrama osvojila je zlatnu medalju, a četiri godine kasnije banjalučki Borac osvojio je titulu evropskog prvaka.

Jedan od članova te sjajne generacije rukometaša Borca i osvajač zlatne medalje u Minhenu dr. Nebojša Popović iako ne želi da poredi tadašnji rukomet i ovaj koji se igra danas, smatra da rukomet na ovim prostorima može da se vrati na stare staze slave.

"Rukomet se može porediti samo po epohama po 10 godina. Mi smo bili najbolji 70-ih godina. Danas su ekipe daleko fizički pripremljenije, igrači su viši i spremniji, ali drago mi je što je olimpijska generacija iz Minhena podigla bazu modernog rukometa", kaže Popović u razgovoru za MONDO.

On dodaje da rukomet evoluira u posljednjih 15-ak godina.

"Dominiraju snažni, fizički pripremljeni spoljnji igrači, ali malo je umjetnika poput npr. Ivana Balića. S druge strane atrakciju drže krila i pivotmeni koji daju lijepi dio rukometa", kaže Popović.

Rođeni Prijedorčanin koji je svjetsku slavu stekao igrajući za banjalučki Borac i reprezentaciju Jugoslavije za koju je na 115 utakmica postigao 252 gola svjestan je slabosti i mana rukometaša sa ovih prostora, ali vjeruje da će jugoslovenska škola rukometa ponovo dominirati.

"Razlog slabije fizičke pripreme igrača sa ovih prostora je to što fizička priprema zahtjeva dobre fitnes trenere, dobro edukovane trenere i mašine - igrače koje treba kupiti. Ako se boriš sa ekonomskim problemima teško je imati dobre igrače. Ali ipak pokazalo se na ovom svjetskom prvenstvu da zemlje bivše Jugoslavije kolijevka rukometa, dokaz za to je činjenica da se pet timova iz bivše Jugoslavije plasiralo na završnicu a da su se dvije ekipe, Slovenija i Hrvatska, izborile za polufinale dokaz da se naš rukomet vraća i da će ponovo diktirati svjetskim rukometom", ističe Popović.

Nebojša Popović je jedan od najboljih primjera da sportisti mogu biti svestrani i da mogu imati uspješnu karijeru i poslije završetka one na sportskom terenu.

Nakon prestanka bavljenja rukometom posvetio se medicini i sada je svjetski cijenjen ortoped i hirurg sportske medicine, a posljednjih godina radi na jednoj klinici u Kataru, ali veza sa rukometom i dalje postoji.

Popović je na čelu komisije za organizaciju zdravstvene službe Svjetskog prvenstva koje će 2015. godine biti održano u Kataru. U tom svojstvu je pratio i nedavno održano Svjetsko prvenstvo u Španiji, za koje kaže da je mega svjetska priredba i da su ova takmičenja postala pravi spektakl, kako zbog najboljih timova i igača, tako i zbog organizacije.

"Kada je riječ o onome što se dešavalo na terenu, moram da kažem da ekipa koja osvoji prvenstvo, Španija, naravno zaslužuje pohvale, ali meni se svidjelo kako igraju Mađari, Hrvati su uvijek jako dobri, jedan dio prvenstva su igrali fantastično. Postoji pad kod Francuza, to je normalno. Jedan od razloga za to je golman Omeje koji nije bio u formi, a to je ono što pravi razliku", kaže Popović.

Na kraju razgovora za MONDO osvrnuo se i na Svjetsko prvenstvo 2015 u Kataru te sportski simpozijum "Simposar 2013" u Sarajevu na kojem učestvuje kao predavač.

"Što se tiče SP u Kataru, ambicije su velike. Finansijske mogućnosti su ogromne, a period godine kada se održava prvenstvo je fantastičan. Mislim da će prvenstvo biti fantastično, da će biti dosta posjetilaca i da će biti spektakularno. A ovaj seminar u Sarajevu je jako dobra stvar, govori se o svim sportovima, razmjenjuju iskustva. Ovdje sam da podržim ovakvu ideju jer ovako nešto ima budućnost" istakao je Popović.

(Tekst i foto: G. Arbutina - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC