• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučani na vrhu Kilimandžara!

Ekspedicija banjalučkih alpinista osvojila je najviši vrh Afrike! Sljedeći cilj vrh Sjeverne Amerike.

 Banjalučani na vrhu Kilimandžara! Izvor: MONDO

Planinarsko-alpinističkog kluba "Samit" iz Banjaluke popela se na najviši vrh Afrike - Uhuru na planini Kilimandžaro, visok 5.895 metara, kao i na planinu vulkanskog porijekla Maunt Meri u Tanzaniji (4.566 metara).

U ekspediciji su učestvovali Miroslav Bundalo i Miroslav Trivić iz Banjaluke, te Ivo Lubina iz Udruženja ljubitelja prirode "Lipa" iz Odžaka, Federacija BiH.

Miroslav Bundalo rekao je da je uspon trajao šest dana i da je izveden rutom Mečejm, najtežom ali, prema njegovim riječima, i najljepšom rutom, koja je duga oko 70 kilometara.

"Uspon je bio neočekivano težak, jer smo posljednji dan imali velike snežne padavine, jak vjetar i neočekivano veliku hladnoću, koja nije uobičajena za ovo doba godine, ali smo uspješno odradili sve planirano", rekao je Bundalo.

On je dodao da je na Kilimandžaru najpopularnija ruta Marangu ili takozvana "Koka-kola ruta", kojom se penje 90 odsto svih planinara.

"Koka-kola ruta dosta je komercijalizovana i sami kampovi su jako dobro opremljeni, sa drvenim kolibama za spavanje, što je za ovakav vid uspona pravi luksuz", kaže Bundalo.

On je objasnio da se ekspedicija ipak odlučila za alternativnu rutu na kojoj se spava u šatorima koje cijelim putem nose sa sobom, te da je uspon isplaniran tako da se organizam alpinista bolje aklimatizuje na visinu, i samim tim da se povećava šansa za uspjeh.



"Ovaj poduhvat poslužiće nam kao dobra visinska priprema za uspon na najviši vrh Sjeverne Amerike - Denali (6.194 metra), na koji se planiramo penjati u junu 2013. godine", rekao je Bundalo.

Ekspedicija je izvedena u sklopu projekta "Sedam vrhova", čiji je cilj osvajanje najvišeg vrha na svakom od sedam kontinenata. Ovo je drugi u nizu vrh koji su savladali - prethodno su se u junu 2012. godine popeli na najviši vrha Evrope - Elbrus.

Ekspediciju "Kilimandžaro 2013" Klub "Samit" organizovao je uz finansijsku podršku kabineta predsjednika Republike Srpske, grada Banjaluka, Ministarstva sporta Posavske županije, Ministarstva porodice omladine i sporta, Banjalučke pivare, te drugih sponzora.

Prema Bundalovim riječima, povratak ekspedicije u Banjaluku očekuje se sredinom februara.

Planinari ovih dana namjeravaju da posjete misiju don Velimira Tomića u Kisongu u Tanzaniji gdje planiraju da realizuju humanitarnu akciju za pomoć siromašnoj djeci. Određena sredstva za tu namjenu prikupili su organizujući humanitarne aktivnosti u BiH pre samog polaska.

(Srna, foto: Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC