• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad je teško - Ziki!

"Ja ću na teren", rekao je Zimonjić selektoru, kada je trebalo odlučiti: Predaja ili odbrana integriteta tenisa pred punom dvoranom u Belgiji.

 Kad je teško - Ziki! Izvor: MONDO

Nenad Zimonjić (36) je živa legenda srpskog tenisa i sporta.

To je i potvrdio u nedjelju popodne.

U trenutku kada je Boris Pašanski bio iskorišćen za prvi od dva nebitna singla u prvom kolu Svjetske grupe Dejvis kupa, s obzirom na to da su Srbi Belgijance kao gosti eliminisali već poslije dva dana, a Viktor Troicki bio povrijeđen, Zimonjić je selektoru Bogdanu Obradoviću rekao:

"Ja ću na teren".

Nije morao to da radi. Već su bili prošli u četvrtfinale, mogli su i da predaju bez borbe, ali to nije bio način na koji je razmišljao Zimonjić, dijelom i zbog poštovanja prema belgijskoj publici u "Spiru Domu", jer su oni napunili dvoranu iako su još poslije dublova saznali da neće biti iznenađenja.

Da je Obradović poslao Troickog na teren (Novak Đoković nije imao prava da igra kao prvi reket, jer je u petak već igrao protiv drugog reketa Belgije, mogao je samo da igra u prvom singlu u nedjelju), Troicki bi vjerovatno predao meč zbog bolova u zadnjoj loži i automatski bi bio suspendovan sa narednog turnira na ATP turu, koji počinje već u ponedjeljak u Marseju.

"Bila je takva situacija da je bolje da izađem na teren, nego da predamo meč. Tako je isto bilo i u Rusiji 2008. godine. Meni je bilo zadovoljstvo da igram, iako nisam dovoljno spreman za singl. Iskreno, ni ne treniram već nekoliko godina za singl...", rekao je Zimonjić.

Iako nije odigrao nijedan singl meč od 2008. godine, kada je zbog povrede Janka Tipsarevića i bolesti Novaka Đokovića u Moskvi, na debiju u Svjetskoj grupi, zaigrao i izgubio od Mihaila Južnjija rezultatom 3:1, jedan od najboljih dubl igrača svijeta prihvatio je izazov.

Na kraju, doživio je poraz od Stiva Darsisa, ali nije razočarao.

"Zadovoljan sam kako je sve bilo. Kako je meč odmicao, sve sam se komfornije osjećao na terenu, ali je on odigrao zaista dobro", rekao je Zimonjić, koji je prije Moskve 2008. godine posljednji meč u singlu odigrao 2004. kada je Srbija i Crna Gora bila učesnik Druge grupe Evro-afričke zone Dejvis kupa i sastajala se sa Letonijom na terenima "Gemaks"!?

Zimonjić za reprezentacije Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i samostalne Srbije nastupa još od 1995. godine, dakle skoro 20 godina. U Dejvis kupu u singlu ima skor 13-10, a u dublu 25-11. Koliko Zimonjić nije postavljao pitanje kada treba da se "uleti" u singl za reprezentaciju govori podatak da je u ATP karijeri odigrao samo 31 meč u singlu i zabilježio svega sedam pobjeda. Najbolji plasman mu je bio 176. mjesto, 1999. godine!

Cio život fokusirao se na igru parova, gdje je dotakao zvijezde kao prvi teniser svijeta (17. novembar 2008), osvajač 46 ATP titula i dva gren slema (Rolan Garos, Vimbldon). U karijeri, zabilježio je 548 pobjeda i 286 poraza na ATP turu u igri parova.

Zanimljivo, Zimonjić je zabilježio više pobjeda u singlu za reprezentaciju (13) nego u solo karijeri (7), a treba reći da je u teškim vremenima (2003. i 2004. godine) obavljao i ulogu selektora Dejvis kup tima, pa da potom nije imao nikakav problem da se vrati i bude "samo" igrač.

"Trebalo bi da budemo prezadovoljni rezultatom. Završili smo posao poslije prvog dana što nam je prvi put pošlo za rukom u Svjetskoj grupi. Plasirali smo se u četvrtfinale i očekujemo da će to biti Amerika", rekao je Zimonjić, vjerovatno ni ne sanjajući se koliko će se Amerikanci mučiti sa Brazilom u Džeksonvilu.



Računajući da je to gotova stvar, Zimonjić je najavljujući njegov okršaj sa braćom Majkom i Bobom Brajanom u četvrtfinalu Svjetske grupe (april), rekao da je iznenađenje moguće i da će on, s kim god bio partner, dati sve od sebe da osvoji bod.

"Naravno da je moguće. U Dejvis kupu se takve stvari događaju. Ko je bolje motivisan i ko da više od sebe, ima veće šanse da iznenadi najveće šampione, kakvi su braća Brajan. Isto tako, siguran sam da će i njihovi singl igrači Izner, Kveri ili Fiš ako se oporavi biti puni motiva protiv naših šampiona u singlu. Nama je bitno da budemo zdravi i da dočekamo spremno taj meč, a onda neću imati sumnju u naš kvalitet".

Nije samo Zimonjićevo "žrtvovanje" obilježilo poslednji dan u "Spiru Domu", u gradu Šarlroa. U prvom meču, uprkos porazu, u nacionalni tim vratio se Boris Pašanski i njega je selektor Obradović posebno pohvalio.

"Hoću da čestitam Borisu Pašanskom, ovo je njegov veliki povratak. Drago mi je zbog njega i on je pokazao da to što je 170. na svijetu u njegovom slučaju ne znači ništa! On igra tenis za prvih 30 u svijetu. Ubijeđen sam da će se Boris vratiti među 50 u svijetu, bio je 55. jednom i nadam se će mu je poziv u Dejvis kup tim pomoći da pronađe nove motive i inspiracije, kako bi bilježio rezultate kakve može. Biću srećan ako mu treninzi sa Novakom i Viktorom podignu motivaciju i uspostave nove vidike", rekao je Obradović.

On je rekao da su igrači tražili od njega da pozove Pašanskog.

"I ostali momci vole Borisa da vide u timu. Igrači su sami nekoliko puta tražili od mene da ga pozovem u tim, da bude sa nama i evo drago mi je da se sve završilo na ovakav način. Maltene je obavio posao, protiv Gofana, ali nije uspio da završi kako treba iako je imao brejk prednosti".

Obradović se potom okrenuo Zimonjiću.

"Nenad je odigrao izuzetan meč, pokazao da je u nevjerovatnoj formi za njegove godine, mnogi igrači njegovog godišta su davno prestali da igraju tenis, a on je protiv Darsisa koji je do nedavno bio 50. na svijetu, odigrao egal meč. Sa druge strane on je izuzetan profesionalac, odan reprezentaciji, veliki patriota, na ovaj način pomogao svom prijatelju, kojeg da sam stavio morao bi da preda meč", rekao je Obradović i dodao da je Viktor imao problema sa zadnjom ložom još u petak u singlu, pa je ipak igrao u subotu dubl i pogoršao stvari:

"Da sam ga stavio imao bi 'walkover' sa kojim naredne nedjelje ne bi mogao da igra na ATP turniru, a on ima prijavljen Monpelje. Nenad je utrčao da je rekao da će on igrati, pokriti čitav tim. Nismo željeli da predamo nijedan meč. Mnogi timovi poslije 3:0 ne vole da igraju uopšte i onda tu idu neke predaje. Ne i mi. Bili smo na terenu, bila je prepuna hala i na tome domaćinima hoću da čestitam. Iako su izgubili poslije drugog dana, publika je ostala do posljednjeg poena da bodri tim. To je jedna od stvari koje možemo da naučimo od velikih reprezentacija kakva je Belgija. Nadam se da će ovo biti primjer i našoj javnosti i navijačima, da se navija i kada se gubi", primjetio je Obradović.

(MONDO, foto: TSS)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC