• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Janko za MONDO: Borbenost mi je u genima

Deveti igrač svijeta za MONDO otkrio planove u 2013, da je srećan čovjek, šta ga opušta u danu bez tenisa, čime će se baviti po završetku karijere...

 Janko za MONDO: Borbenost mi je u genima Izvor: MONDO

Janko Tipsarević posljednjih godina krupnim koracima gazi ka teniskom vrhu. I ove sezone, već na prvom velikom turniru, Australijan Openu, napravio je odličan rezultat - plasirao se prvi put u osminu finala. Zbog povrede stopala, bio je primoran da preda meč Nikolasu Almagru u drugom setu.

Tipsarević je zbog te povrede propustio i duel prvog kola Svjetske grupe Dejvis kupa protiv Belgije, prvi put poslije 14 godina nastupa za reprezentaciju.

U pauzi do povratka na teren, otkrio je portalu MONDO koji su mu ciljevi u 2013. godini, koliko je teško stići ponovo do 'salatare' u Dejvis kupu, ponešto o mladim igračima, Nadalu i Federeru, šta ga opušta kada odmara od tenisa, gdje će živeti po završetku profesionalne karijere, kao i koliko mu znači podrška supruge Biljane.

Šta si pred sebe zacrtao kao konačan cilj na kraju 2013. godine, na osnovu kojeg ćeš moći da kažeš: "E, ovo je bila dobra ili loša sezona"?

"Tenis je kompleksan sport pa su i kriterijumi na osnovu kojih svake godine stručni štab i ja radimo analizu višeslojni i kompleksni, kao dio jedne ozbiljne godišnje strategije. U svakom slučaju bih volio da i na kraju 2013, kao i u protekle dvije godine, zaigram na završnom turniru sezone, Masters kupu u Londonu".

Ko su ti najveći rivali rivali na ATP turu?

"Nemam ni jednog konkretnog igrača sa kojim imam veliko rivalstvo. Volio bih da ljubitelji tenisa razumiju koliko je teško ući u top 10, a još teže tu i ostati. Na ATP listi, oko mene (nekoliko mjesta iznad i ispod) traje neprekidna borba na svakom turniru, i za napredak i za opstanak. Rišar Gaske, Nikolas Almagro, Miloš Raonić, Džon Izner... sve su to odlični igrači, dijeli nas nekoliko stotina bodova, nijanse su u pitanju, zanimljivo je.. Možda se tu kriju i neka nova buduća rivalstva".



Budući da si izjavio da su ženidba i stabilan brak uticali pozitivno na tvoju karijeru, da li to znači da bi proširenjem porodice mogli da očekujemo da dođeš do plasmana u top 3 na ATP listi ili više?

"Supruga Biljana mi je svakako najveća podrška i potpora, bukvalno u svemu što radim. Unijela je u moj život i stabilnost i sigurnost. Mada ne smijem nikako da zaboravim ni podršku koju dobijam od svog tima, daju sve od sebe i zaista su maksimalno posvećeni mojoj teniskoj karijeri. Sebe smatram srećnim čovjekom što sam okružen takvim ljudima. Napredak na listi do trećeg mjesta zavisi isključivo i samo od mene, mog rada, truda i posvećenosti".

Koliko su u tebi živa sjećanja na meč sa Rodžerom Federerom na Australijan Openu? Šta je po tvom mišljenju bilo presudno da tada izgubiš i da li misliš da bi se nešto krucijalno promijenilo u tvojoj karijeri, da si uspio da ga pobijediš?

"Mnogo sam mečeva odigrao od tada, čak neke i sa njim, zaista je bilo davno. Trebalo je tada da me pitate. Ipak nešto se iskristalisalo od tada, iako sam izgubio meč, dobio sam na samopouzdanju, dokazao sam sam sebi da mogu da se nosim rame uz rame sa najboljima. Imam igru, neprekidno radim na fizičkoj pripremljenosti i izdržljivosti, maksimalno sam fokusiran na ono čime se bavim, mnogo toga sam poboljšao, a motivisanost i želja za napredovanjem su mi u krvi. Sve to zajedno, plus konstantno dobri rezultati, doprinijeli su da postanem top 10 igrač".

Kako izgleda jedan tvoj dan bez tenisa?

"Jako malo vremena provodim u našem stanu u Beogradu i na turu mi taj osjećaj 'kao kod kuće' mnogo nedostaje. Koliko god da je dobar, hotel je hotel. Tako da, iskreno, najviše volim da budem kod kuće sa Biljanom i jednostavno ne radim ništa. Za mene je jedino to pravi odmor, dan bez plana, obaveza, zadataka. Barem do uveče dok ne odemo na neku lijepu večeru ili u kafić sa prijateljima. Beograd ima mnogo dobrih restorana i svaki put se iznenadim kada se vratim, jer se otvori nešto novo i još bolje".



Da li Dejvis kup tim Srbije može da ponovi uspjeh iz 2010. i ponovo osvoji "salataru"?

"Sigurno je da imamo i igrače, timski duh, visok kvalitet, motivaciju i želju da ponovimo uspjeh. Ali ne smijemo da zaboravimo da ima mnogo dobrih teniskih nacija, sa fantastičnom listom igrača koji nastupaju za svoje reprezentacije. I oni, kao i mi, imaju isti motiv, istu želju i isti cilj. Salataru je teško osvojiti, sezona je duga i naporna, nije lako sve to iznijeti u istoj godini. Najbitnije je da tokom godine svi budemo zdravi i spremni pa će doći i rezultati".

Šta se zaista dogodilo po završetku Dejvis kup meča sa Radekom Štepanekom i u kakvim ste odnosima od tog trenutka?

"Teniseri ponekad na terenu reaguju kako u normalnom životu nikada ne bi. Tu i tamo dešavaju se neprijatnosti, ali kako je već sljedeće nedjelje novi turnir brzo takve stvari zaboravljamo, jer nemamo vremena da se bavimo perifernim stvarima. Štepanek je tada bio nekorektan, izvinio se naredne nedjelje, ja sam prihvatio izvinjenje i to je to".

Da li već sada razmišljaš čime bi mogao da se baviš po završetku profesionalne karijere?

"Mislim da će tenis svakako biti barem dio mog svakodnevnog života.Trenutno ne vidim sebe u ulozi 'traveling coacha', ali ima još mnogo vremena do tada. Interesuje me menadžerski dio posla, dosta učim i od mog menadžera, imam odličan primjer pored sebe. Završio sam sportski menadžment, planiram da nastavim školovanje i završim i master iz te oblasti, kako bih što spremniji dočekao neke buduće poslovne izazove. Srbija je zemlja iz koje će, nadam se, u narednom periodu izaći veliki broj dobrih igrača zbog popularizacije i samim tim i velike ekspanzije tenisa. Sa nekima od mladih igrača već sarađujem, kontinuirano pratim njihov napredak, posvećujem im vrijeme, savjetujem ih i trudim se da ih polako usmjeravam u željenom pravcu. Dug je put pred njima i dobro je da imaju nekog ko može taj put da im trasira i da im pomogne".

Da li planiraš da napišeš autobiografiju?

"O tome ću početi da razmisljam sa, otprilike, 99 godina. Do tada ću vjerovatno imati dovoljno materijala za nju".

Sa kojim se srpskim sportistima družiš, a da to nisu teniseri?

"Kao profesionalni teniser, koji 90 odsto vremena provodi na turnirima, nemam vremena za ozbiljna druženja zbog zgusnutog rasporeda u toku sezone. Osim prijatelja iz detinjstva, za koje uvijek nađem vremena, tokom tih nekoliko dana, koliko se zadržavam u Beogradu, i drugova iz reprezentacije, nažalost, malo vremena imam za stvaranje i održavanje nekih novih poznanstva".



Ko je sportista kojem se diviš ili možda tvoj uzor?

"Nemam uzora. Trudim se da 'kupim' od svakog ponešto, kako bih unaprijedio sebe. Ipak, Andre Agasi mi je bio idol u djetinjstvu".

Da li će Rodžer Federer osvojiti još neki gren slem?

"Siguran sam da hoće".

Da li će Rafael Nadal ponovo igrati onako dobro poslije pauze od sedam mjeseci?

"Rafa je vrhunski teniser, atleta u pravom smislu riječi. Nema razloga da ne igra sjajno i nakon duge pauze. Huan Martin del Potro je odsustvovao još duže, pa opet igra odlično. Povrede su sastavni dio našeg sporta i znamo da se nosimo sa njima".

Koliko imaš naočara u svojoj kolekciji?

"Ufff... ne znam tačno, ali sigurno preko 100 komada. To govori da je saradnja sa mojim sponzorom, firmom Oukley, fantastična".

Da li si temperamentna osoba i "svađalica"?

"Temperamentan jesam, ali svađalica sigurno nisam. Ne podnosim svađe, nesuglasice i zategnutu atmosferu".

Da li se neko iz svijeta tenisa naljutio zbog tvog stava da uvijek otvoreno kažeš ono što misliš?

"Ne znam... mislim da nije. Niko mi se nije žalio. Ali svaka istina je bolja i od najmanje laži".

Gdje ćeš se skrasiti jednog dana i koji je to grad koji te je najviše opčinio?

"Vjerujem da ću živjeti u Srbiji, odnosno u Beogradu, tu se osjećam najbolje, okružen porodicom i prijateljima. Što ne znači da jedan dio godine nećemo Biljana i ja provoditi na nekom drugom mjestu... Nama se, recimo, Majami jako sviđa. Odličan grad".

Kao ljubitelj knjige, u vrijeme moderne tehnologije i gedžeta, da li stižeš da čitaš? Da li knjiga ima svoje mjesto u 21. vijeku, kada postoje mnogi vidovi zabave koji ne zahtijevaju nikakav mentalni napor?

"Mislim da je neophodno napraviti dobar balans, između tradicije i tehnologije. Naravno da je poseban osjećaj kada držite knjigu u ruci, ali treba naći vremena i za neki film, seriju ili video igricu".

Da li postoji neko pitanje koje ti novinari nikad nisu postavili, a ti bi želio?

"Ne znam, morate to njih da pitate", završio je Tipsarević.

(Mirjana Šegan i ekipa MONDO, foto: Guliver/Getty images, MN Press i lična arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC