• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: 550.000 KM manje za sport

U budžetu Banjaluke predviđeno da se za sport u 2013. izdvoji čak 550.000 KM manje nego lani, što će dodatno otežati tešku situaciju u klubovima.

 Banjaluka: 550.000 KM manje za sport Izvor: MONDO

Izjavio je ovo predsjednik Savjeta za sport u Administrativnoj službi grada Banjaluka Nenad Šibarević, prenio je "Glas Srpske".

"U 2012. godini na raspolaganju za sport bilo je 2.410.000 maraka, a ove godine samo 1.860.000. Iako je to značajno umanjenje pokušaćemo da uvijek budemo na usluzi onima, kojima je pomoć stvarno neophodna", naglasio je Šibarević.

On je rekao da će i ove godine najviše sredstava biti izdvojeno za potrebe profesionalnih klubova.

"Lokalna zajednica nema obavezu da finansira profesionalizam, ali shvatamo tešku situaciju u kojoj se nalaze, tako da smo i dalje uz njih. Ono što je najbitnije da će i ove godine svi od 219 postojećih sportskih organizacija na području grada dobiti sredstva, ali će ona biti manja nego u odnosu na prošlu godinu".

Uprkos teškoj situaciji broj sportskih organizacija iz godine u godinu neprestano raste.

"Taj podatak Savjetu za sport, koji radi pri Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Banjaluka, možda i stvara najveći problem, jer iz godine u godinu finansijski kolač iz budžeta treba dijeliti na više djelova. Zato je sigurno da novac više neće dobijati one sportske organizacije u čijem se radu uoči bilo kakva nepravilnost".

Naglasio je da se iz gradskog budžeta finansira samo ono što je prioritetno.



"U klubovima će morati da shvate da će morati da se prema sredstvima odnose domaćinski odnosno da ga racionalno troše. Sigurno je da se iz gradskog budžeta neće finansirati klupski administrativci kao što se dešava u pojedinim sportskim organizacijama da se prvo podmiruju sekretari i kojekakvi ‘sportski’ radnici pa onda sportisti".

Prvi čovjek Savjeta za sport grada Banjaluka istakao je da su porazni podaci koje su dobili od Zavoda za zaštitu medicine rada i sporta Republike Srpske.

"Konstatovano je da u prosjeku oko 70 odsto članova svih sportskih organizacija na području grada nije obavilo neophodne sistematske preglede kod Zavoda. Utvrdili smo da u više od 50 odsto klubova trenažne i takmičarske aktivnosti sa sportistima obavlja stručni kadar koji nema adekvatno obrazovanje. Na to ćemo posebno obratiti pažnju u ovoj godini, jer stručni kadar predstavlja osnovu za dalji pravilan razvoj budućih sportista. Zdravlje naših sportista i omladine nema cijenu i ono je prioritet svih prioriteta".

Savjet za sport grada Banjaluka ima jasne planove za 2013. godinu.

"Jedan od prioriteta će biti da obratimo puno veću pažnju na sport invalidnih lica, a planiramo i oživljavanje sportskih organizacija u prigradskim naseljima. Vjerujem da ćemo uprkos manjem budžetu uspjeti u većini zacrtanih planova, ali da će i u ovoj godini sportisti našeg grada postizati blistave rezultate na domaćoj, ali i međunarodnoj sceni".

Među 219 sportskih organizacija na području grada Banjaluka najviše je fudbalskih čak 28. Košarka je zastupljena sa 13, karate sa 12, rukomet sa 11, a šah sa deset klubova ili škola. Planinarstvo ima osam, auto-moto sport i plivanje po šest, odbojka, kuglanje, streljaštvo, vazduhoplovstvo, tenis po pet, kajak-kanu i rafting, džudo, vaterpolo, kik-boks, te sportski ples po četiri...

U Savjetu za sport grada Banjaluka, osim predsjednika Nenada Šibarevića, nalazi se još osam članova, a to su Dušan Čajić, Manojla Zrnić, Dušan Popović, Svjetlana Gigić, Zoran Talić, Boško Ćulum, Milenko Jaćimović i Marinko Dragišić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC