• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZOI u Sarajevu: Vučkov 29. rođendan (VIDEO)

Na današnji dan prije 29 godina svečano su u Sarajevu otvorene 14. Zimske olimpijske igre, čija je maskota bio Vučko.

 ZOI u Sarajevu: Vučkov 29. rođendan (VIDEO) Izvor: MONDO

Sarajevo je te 1984. godine postalo centar svjetskih i medijskih interesovanja. Došli su novinari iz cijelog svijeta, brojne poznate ličnosti, svi su pričali samo o Sarajevu, a Jugoslavija je bila ponosna.

U noći uoči Olimpijade počeo je da pada snijeg. Padao je cijelu noć i obradovao Jugoslovene, učesnike na Olimpijadi, cijeli svijet... Građani i vojnici su uređivali staze, čistili ulice, sve je bilo prohodno i spremno za veliki trenutak.

Osmog februara 1984. u 15:44 sati klizačica Sandra Dubravčić upalila je olimpijski plamen, a tadašnji gradonačelnik Sarajeva Uglješa Uzelac zamahnuo olimpijskom zastavom, pred više od 50.000 gledalaca na Koševu i najmanje dvije milijarde ljudi koji su otvaranje gledali putem TV-a.

Međunarodni olimpijski odbor objavio je da su to najbolje organizovane olimpijske igre u dotadašnjoj istoriji.

Pogledajte Svečano otvaranje…


U programu su bili alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman).



Prvu medalju za Jugoslaviju osvojio je alpski skijaš Jure Franko (Slovenija). On se okitio srebrom, a Sarajlije su ga bodrile transparentom i pjesmom "Volimo Jureka, više od bureka".

Pogledajte Frankovu vožnju…

Najuspješnije države bile su tadašnja Istočna Njemačka (9 zlatnih, 9 srebrenih i 6 bronzanih medalja) i nekadašnji SSSR (6 zlatnih, 10 srebrenih i 9 bronzanih medalja).

Igre su završene 19. februara. Tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaranch, po kojem danas Olimpijska dvorana Zetra nosi ime, zahvalio se svima i istakao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara u historiji do tada te se oprostio riječima: "Doviđenja drago Sarajevo".

Pogledajte Svečano zatvaranje…

Jugoslavija je ostvarila profit od 12 miliona dolara, stekla je veliki ugled i poštovanje, a građanima Sarajeva su ostali u tadašnje vrijeme impozantni sportski objekti i sportski tereni koji se i danas koriste. Mnogi od njih su uništeni u ratu i nikada nisu obnovljeni, prenio je sarajevski sajt "Kliks".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC