• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OI: Vedro nebo nad Pekingom...

Nedelju dana pre početka Olimpijskih igara jednolične sive oblake nad Pekingom zamenili su zraci sunca i plavo nebo.

 OI: Vedro nebo nad Pekingom...  Izvor: MONDO

Jedna od najvećih briga Organizatora Olimpijskih igara je zagađen vazduh, zbog kojeg su morali da povuku sa puteva polovinu od više od tri miliona vozila u Pekingu, da zaustave građevinske radove i zatvore fabrike smeštene u glavnom gradu i okolnim provincijama.

Biro za zaštitu okoline u Pekingu danas je saopštio da je indeks zagađenosti pao na 28, dok je prethodnog dana bio 69.

Rezultati ispod indeksa 50 smatraju se dobrim, od 51 do 100 su srednji, ali su pojedine organizacije navele da je takav srednji indeks kvaliteta vazduha i dalje ispod kvaliteta koji propisuje Svetska zdravstvena organizacija.

Nije utvrđeno da li je plavo nebo nad Pekingom rezultat mera protiv zagađenja vazduha, ili vetra i kiše koja je padala prethodnih dana.

Veći deo od 10.500 takmičara stigao je u Peking, dok su ostali produžili vozom do Južne Koreje i Japana, kako bi odložili boravak u Pekingu što je duže moguće.

Vlasti u Kini najavile su da će, ukoliko se kvalitet vazduha pogorša tokom Igara, zatvoriti još fabrika i pojačati restrikcije u saobraćaju.

Organizatori Olimpijskih igara u Pekingu saopštili su da je napravljen rezervni plan ukoliko zagađenost vazduha spreči ili odloži maratonsku trku koja je na programu poslednjeg dana Igara.

Muška maratonska trka na programu je 24. avgusta i pošto kvalitet vazduha predstavlja veliki problem organizatorima, postoji zabrinutost da će se produžiti takmičenje na Olimpijskim igrama ukoliko dođe do odlaganja maratonske trke.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da će odložiti pojedina takmičenja na više od nekoliko sati, ukoliko indeks zagađenja vazduha bude visok.

Ženska maratonska trka na programu je 17. avgusta.

Organizatori Olimpijskih igara saopštili su da će sva takmičenja biti završena na vreme, do 24. avgusta, i da se Igre neće produžiti bez obzira na eventualne promene satnice trke. Oni nisu želeli da otkriju rezervni plan u slučaju odlaganja muške maratonske trke.

Mnogi novinari smatraju da je plan da se trka premesti u manje zagađen grad, koji je, takođe, domaćin Igara.

"Sa sigurnošću tvrdim da će se sva takmičenja završiti pre zvanične ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara. Postoji rezervni plan, i čak ako se promeni raspored održavanja maratonske trke, ona će se završiti na vreme", rekao je novinarima zamenik direktora sportskog odseka Organizacionog komiteta Lju Venbin.

Dvostruki olimpijski šampiona na 10.000 metara Etipljanin Hajle Gebreselasije neće učestvovati na maratonskoj trci jer je zabrinut zbog svog zdravlja.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC