• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milivoj Bebić: Bilo je lepih trenutaka u ex-YU

Direktor vatrpolo Jadranske lige i legenda tog sporta Milivoj Bebić kaže da Partizan ne igra u toj ligi zbog političkih razloga.

 Milivoj Bebić: Bilo je lepih trenutaka u ex-YU  Izvor: MONDO

Ime Milivoja Bebića, legende svetskog vaterpola, izaziva osmeh i setu kod svih koji su bar jednom gledali reprezentaciju bivše Jugoslavije koja je bila velesila u tom sportu.

U razgovoru za beogradski "Sport", Milivoj Bebić, sada visoki funkcioner LEN i budući direktor Jadranske vaterpolo lige, prisetio se nekih trenutaka iz perioda kada je Jugoslavija harala svetskim vaterpolom, posebno navodeći primer kada je u meču protiv Gvatemale na Univerzijadi u Kobeu postigao 28 golova od ukupno 62 za jugoslovensku reprezentaciju (bilo je 62:0)!

Prisetim se igračke karijere u nekadašnjoj državi. Zašto ne bih? Lepe su to uspomene, ali, budimo iskreni: sport je bio sastavni deo tadašnjeg sistema. Nemojmo bežati od toga, to je činjenica. Reč je o sistemu jednoumlja koji građanima nije odgovarao. Težili smo demokratiji i dobili je. Međutim, kada govorim o demokratiji, ne odobravam anarhiju, kaže legendarni Splićanin.

Za mnoge Jugoslovene-ljubitelje sporta Bebić je ostao upamćen po zlata vrednom golu protiv Amerikanaca na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine, za izjednačenje na 5:5.

"Amerikanci su vodili 5:2, ali niko od nas nije pomislio da ne možemo da 'izvučemo' tu utakmicu. Postigli smo dva gola i imali napad za 5:5. Sećam se, nije to bila izgrađena akcija. Hteo sam da uplivam, da napravim više prostora za centra. Došla mi je lopta, a ima trenutaka kada čoveku samo sine da šutne i - pogodio sam", priča Bebić i negira da je prilikom šuta napravio faul nad protivničkim igračem, što mu je kasnije potvrdio i sudija, Španac Asensi.

U istoriju vaterpola ušao je kao čovek koji je na jednoj utakmici postigao 28 golova! Protiv Gvatemale na Univerzijadi u Kobeu jugoslovenskoj reprezentaciji je bila potrebna visoka pobeda, a krajnji rezultat bio je 62:0!

Bebić je prvi vaterpolo igrač koji je potpisao milionski ugovor. Otišao je 1986. godine u italijanski Volturno za milion maraka ili tadašnjih 7,2 milijarde lira!

"Igrao sam u POŠK-u, sa stipendijom zaslužnog sportiste, a onda dođe neko i ponudi vam takve pare. Bila je to vantržišna ponuda, a predsednik kluba Sapienca me je obožavao. Bilo je najnormalnije da odem tamo", kaže Bebić.

Bebić je dugo bio rekorder po broju golova za reprezentaciju (620), ali ga je pre četiri godine nadmašio Aleksandar Šapić. Bebić ima komentar na to: "Da, ali ja sam dao 620 golova sa 27 godina života i mnogo manje utakmica. Igrao sam samo za jednu državu, a Šapić evo i za treću", kaže kroz osmeh i dodaje: "Naravno, Šapić je sjajan igrač, rođeni golgeter".

Proteklih godina i decenija, Bebić je radio i poslove koji su vezani za politiku, a bio je i član Upravnog odbora FK Hajduk. U narednom periodu biće direktor Jadranske lige u kojoj neće igrati beogradski Partizan (bar ne prve sezone).

Upitan zašto nije bilo mesta za jedan od najtrofejnijih evropskih klubova, Bebić je odgovorio:"O Partizanu mogu da govorim samo u superlativu, ali, biću otvoren, iz političkih razloga nije zrelo da igramo zajedno!".


"Eto, postoji i robna i privredna razmena između naših zemalja, ali avioni i autobusi još ne saobraćaju. Zašto? Vreme će pokazati",
dodaje Bebić u razgovoru za "Sport".

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC