• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaslužuje li Rafa uslugu Rolan Garosa?

Niko u Parizu ne želi da se Novak Đoković i Rafael Nadal sretnu prije finala, a to je gledajući ATP listu prilično moguć scenario.

 Zaslužuje li Rafa uslugu Rolan Garosa? Izvor: MONDO

Do početka Rolan Garosa (26. maj) ostalo je nešto više od mjesec dana, tokom kojih se pozicije (1) Novaka Đokovića i (5) Rafaela Nadala sigurno ili bar izvjesno u slučaju Španca - neće mijenjati.

Šta to konkretno znači?

Znači da bi Nadal, kao peti nosilac na drugom gren slemu sezone, gdje ima sedam titula u posljednjih osam godina, mogao da se sastane sa Đokovićem možda i u četvrtfinalu - sve zavisno od ishoda žrijeba.

Ukoliko organizatori Otvorenog prvenstva Francuske budu poštovali ATP listu prilikom određivanja nosilaca (a Vimbldon je u istoriji često drugačije dijelio "table"), prva četiri nosioca bili bi Đoković, Rodžer Federer, Endi Marej i najvjerovatnije David Ferer.

Rafa bi tada bio zalutali torpedo koji bi u četvrtfinalu mogao da naleti na bilo kog od njih četvorice, pa i na Đokovića - a upravo taj scenario ne žele u Parizu, svjesni da su Nole i Rafa kreatori trenutno najvećeg rivalstva u svijetu tenisa (to je potvrđeno i pobjedom Đokovića nad Nadalom u finalu Monte Karla, gdje je prekinuta osmogodišnja dominacija "Kralja šljake").

Da li je to moguće izbjeći?

Organizatori Rolan Garosa najavljuju da bi Nadala, mimo plasmana na ATP listi, mogli da odrede kao jednog od prva četiri nosioca pred žrijeb i tako osiguraju da duela sa Đokovićem ne bude bar do polufinala. A, ako bi Nole i Rafa bili prvi i drugi nosioci (ili obrnuto), samo to bi garantovalo da se neće sresti prije finala.

Specijalizovani teniski sajtovi navode i koji bi bio najgori mogući scenario za Đokovića, kao prvog tenisera svijeta, ako bi Nadal bio postavljen za petog nosioca: Nadal u četvrtfinalu, Marej u polufinalu i Federer u finalu!

Takođe, poslije sedam mjeseci bez tenisa, Nadal je pao na peto mjesto sa oko 1.000 bodova manje od Ferera, a s obzirom na to da će do Rolan Garosa moći da osvoji nove bodove samo u Madridu (potencijalnih 910 za titulu), jer u Barseloni (500) i Rimu (1.000) brani bodove iz prošle sezone, teško je očekivati da će se bez pomoći organizatora domoći uloge četvrtog nosioca.

Da nije izgubio finale Monte Karla od Đokovića, samim tim ostao i bez 400 ATP poena, Nadal bi imao šanse da prestigne Ferera, a ovako će mu najvjerovatnije biti potrebna intervencija organizatora. Nje bi, sudeći prema izjavama, moglo da bude.

Član Izvršnog odbora Rolan Garosa i bivši francuski teniser Gi Forže, rekao je:

"Dok je izvjesno da ćemo Đokovića i Nadala gledati u finalima narednih turnira, bila bi velika šteta da se sretnu već u četvrtfinalu najvažnijeg turnira na šljaci, Rolan Garosa. Pravila su takva da gren slem turniri imaju mogućnost da drugačije raspodijele uloge nosilaca u odnosu na ATP listu. Vimbldon je to radio u prošlosti", navodi Forže i dodaje:

"Mislim da ne bi bilo nelogično korigovati to i u Parizu".

Konkretno, Vimbldon je 2001. izignorisao ATP listu i tada petoplasiranom Pitu Samprasu dodijelio ulogu prvog nosioca zahvaljujući tome što je u London stigao kao sedmostruki prvak tog turnira. Toliko titula ima i Rafa na Rolan Garosu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC