• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španija zaštitila svoje dopingovane sportiste

Neviđen skandal u španskom pravosuđu.

 Španija zaštitila svoje dopingovane sportiste Izvor: MONDO

"Operaciji Puerto" osuđen ljekar Fuentes, a sud naredio da se unište svi dokazi, poslije čega neće biti saopšteno koje je vrhunske sportiste osuđeni snabdijevao dopingom.

Kontroverzni španski lekar Eufemijano Fuentes, prvooptuženi za sistematsku distribuciju dopinga u "Operaciji Puerto" osuđen je u utorak na godinu dana zatvora, a uslovno na četiri godine.

Fuentesu je Madridski sud izrekao kaznu, jer je izvršio krivično djelo protiv javnog zdravlja koje je regulisano članom 361 Krivičnog zakonika Španije. Njegovom asistentu Injasiju Labarti izrečena je kazna zatvora od četiri mjeseca, takođe uz četiri godine uslovno.

Ova presuda ostala je u sjenci odluke suda da uništi sve dokaze u postupku koji je pokrenut još 2006. godine, pa tako španska i svjetska javnost nikada neće saznati koji su to sportisti koje je Fuentes snabdijevao najmodernijim doping sredstvima.

Na zaprepašćenje kompletne javnosti, sudija Julija Patrisija Santamarija naredila je da se unište svi uzorci krvi, kao i podaci koji su pronađeni u personalnim računarima od kada je policija otkrila ovu neviđenu aferu!? Zgražavanje ovom odlukom ide čak i dotle, da su pojedini španski sportski novinari poručili da će dati otkaz i povući se iz profesije, tvrdeći da poslije ovog "nema više razloga pratiti sport".

Praktičo je Fuentes jedini koji je "pušten niz vodu", iako je dokazano na sudu da je doping sredstvima snabdijevao bicikliste, fudbalere, tenisere i boksere.

Koje?

Svi su izgledi da se to nikada neće saznati i da je špansko pravosuđe podleglo pod pritiskom države da se, iz viših interesa, detalji istrage nikada ne objave. Pomenuta sudija Santamarija objasnila je šturo da sud nije bio zainteresovan u to ko je koristio doping, već da je suština bila da se dokaže ko ga je organizovao.

Doping je u Španiji nelegalan od 2006., iste godine kada je otkrivena "Operacija Puerto".

Inače, inostrani mediji, a naročito francuski, godinama unazad objavljuju tekstove u kojima dovode pod sumnju rezultate koje ostvaruju vrhunski španski sportisti. Na udaru "L'Ekipa", "Parizijena" i ostalih najčešće su teniser Rafael Nadal i biciklista Alberto Kontador, u čijem je slučaju Svjetska anti-doping organizacija (ne španska) dokazala korišćenje dopinga, pa je on suspendovan i oduzeta mu je titula sa prestižnog "Tur D'Fransa".

U vezi sa ovim ili ne, tek u poslednjih desetak godina španski sportisti počeli su da osvajaju Evropu i planetu. I individualno i timski.

Rafael Nadal postao je prvi teniser svijeta uz 11 osvojenih gren slem turnira, Fernando Alosno bio je dvostruki prvak svijeta u Formuli 1, Kontador osvajač Tura, fudbaleri Španije dvostruki evropski i jednom svjetski prvaci (tri vezane titule), fudbaleri Barselone osvojili su tri Lige šampiona u posljednjih sedam godina, košarkaši Španije bili su svjetski i evropski prvaci, olimpijski vicešampioni, odbojkaši Španije bili su evropski prvaci, a vaterpolisti svjetski, rukometaši Španije aktuelni su prvaci Evrope, itd, itd.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Oli Scarff)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC