• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREGLED FINALA: Četvrta sreća za Rumunku

Održana su finala u džudou, streljaštvu, mačevanju, biciklizmu i dizanju tegova. Saznajte ko su osvajači medalja...

 PREGLED FINALA: Četvrta sreća za Rumunku  Izvor: MONDO

Češka se prva radovala zlatnoj medalji na 29. Letnjim olimpijskim igrama u Pekingu. Odmah potom, stiglo je i prvo zlato za Kinu. Poslednju reč, prvog dana takmičenja u subotu, imale su Amerikanke.

Katerina Emons (24) iz Češke upucala je zlatnu medalju iz vazdušne puške sa 10 metara (503,5 krugova). Srebrnu medalju osvojila je Ruskinja Ljubov Galkina sa skorom 502,1, dok je bronzanu medalju uzela Hrvatica Snježana Pejčić sa 500,9.

Katerinin otac, Petr Kurka, svojevremeno je bio dvostruki šampion sveta u streljaštvu, a tada dvadesetogodišnja devojka Katerina Kurkova, na OI u Atini 2004. godine, upoznala je Amerikanca Meta Emonsa, zvaničnog olimpijskog šampiona u kategoriji puška iz ležećeg stava, 50 metara.

Par se venčao, a Katerina je uzela Metovo prezime.

Prvo od 122 zlata, koliko su sebi "projektovali" Kinezi na ovim Igrama, osvojila je dizačica tegova u kategoriji do 48 kilograma - Čen Sijesija, zvanična svetska i azijska šampionka iz 2007. godine.

Da joj zadovoljstvo bude veće, Čen je oborila olimpijski rekord, "izbacivši" 95 kilograma iz trzaja i 117 iz izbačaja, za ukupno 212 kilograma. Ona je ujedno postavila i olimpijski rekord u izbačaju (117 kg).

Srebrna je bila Turkinja Sibel Oskan (88+111), a treća takmičarka iz Kineskog Tajpeha Čen Vei-Ling (84+112).

Zlatna iz Atine, Turkinja Nurkan Tajlan, ispustila je teg prilikom trzaja, posle čega je samo poljubila teg i mahnula rukom publici. Ona je, do subote, bila vlasnica olimpijskog rekorda, koji je postavila pre četiri godine u Grčkoj (21o kg).

Iako sila u svetu biciklizma, Španija do sada nije imala medalju na uličnoj olimpijskoj trci, od kada je ovaj sport uvršten u krug olimpijskih. Prvu i to zlatnu, doneo im je Samjuel Sančez (30), koji je 245 kilometara dugu stazu prevezao za 23 minuta i 49 sekundi.

Srebro je pripalo Italijanu Davidu Rebelinu, a bronza Švajcarcu Fabijanu Kanselari.

Zagađenost vazduha od čak 94 procenta u subotu prepodne po lokalnom vremenu, odnosno visoka vlažnost i temperatura od 26 stepeni celzijusa, stvorili su gotovo nemoguće uslove za bicikliste. Zbog toga je trku završilo svega 90 od 143 takmičara iz pelatona.

Rumuni su navikli na medalje u gimnastici, ali su prvu osvojili u džudou. Alina Aleksandra Dumitru, osvojila je najsjajnije odličje u finalu kategorije do 48 kilograma. Ona je porazila Kubanku Žanet Bermoj iponom na minut i 20 sekundi pre kraja.

Dumitru je osvojila prvu medalju na svojim četvrtim Olimpijskim igrama. Pre četiri godine u Atini bila je peta!

Bronzanu medalju podelile su Paula Pareto iz Argentine, koja je pobedila Korejanku Song Pak Ok, i Japanka Rjoko Tani, koja je porazila Ruskinju Ljudmilu Bogdanovu.

U muškoj kategoriji, održano je finale u kategoriji do 60 kilograma u kojem je slavio Čoi Min-Ho iz Južne Koreje. On je u borbi za zlato porazio svetskog šampiona iz Austrije, Ludviga Pešera iponom na dva minuta i 14 sekundi pre kraja.

Čoi, bronzani iz Atine, je u polufinalu pobedio Holanđanina Rubena Houksa za svega četiri sekunde. Treća mesta osvajao je i na azijskom i svetskom šampionatu 2007. godine.

Ovog puta, bronze su pripale Houksu i Rišodu Sobirovu iz Uzbekistana

Zvanična olimpijska šampionka iz Atine Marijel Zagunis odbranila je to zvanje u finalu ženskog turnira u maševanju. Ona je drugo uzastopno zlato osvojila protiv još jedne Amerikanke, Sade Jakobson, rezultatom 15:8.

Iznad pobedničkog podijuma podignute su sve tri zastave SAD, jer je bronzu osvojila Beha Vord. Ona je u dramatičnoj borbi pobedila Ruskinju Sofiju Velikaju (15:14).

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC