• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šok u Madridu! Novak eliminisan na startu!

Bugarin Grigor Dimitrov pobijedio Novaka Đokovića u prvom kolu Mastersa u Madridu (7:6 (8:6), 6:7 (8:10), 6:3)! Meč trajao više od tri sata!

 Šok u Madridu! Novak eliminisan na startu! Izvor: MONDO

Epski duel u prvom kolu Mastersa u Madridu!

Nakon prvog seta, Grigor Dimitrov vodio je i uzdao se u svoju statistiku, koja kaže da ove godine ne gubi meč ako osvoji prvi set.

Na sredini drugog Novak Đoković izvrnuo je zglob, pa tražio desetominutni medicinski tajm aut, poslije čega je i Bugarin, pri rezultatu (5:5), takođe osjetio problem sa butinama!

Ipak, meč je nastavljen, a Srbin je u velikoj borbi izborio treći set!

Međutim, Dimitrov je već u prvom gemu narednog poveo, i to na servis protivnika! Zatim je do kraja, u velikoj borbi, čuvao i sačuvao prednost!

Novak Đoković, najbolji teniser svijeta, tako je prvi put ispao na startu nekog turnira od takmičenja u Parizu, 2012. godine, kada ga je eliminisao Sem Kveri.

Bugarin će u trećoj rundi igrati protiv pobjednika susreta Santjago Hiraldo (Kolumbija) - Stanislas Vavrinka (Švajcarska).

PRVI SET

U njihova dosadašnja dva duela viđene su ubjedljive pobjede Novaka Đokovića, bez izgubljenog seta. Ipak, u Madridu nije počelo kako je predvodnik ATP trke zamislio.

Prva uzbuđenja viđena su u sedmom gemu, u kojima je autsajder izborio tri brejk lopte. Srbin je ostao pribran, a Bugarin je u jednom momentu pao na šljaku (pri rezultatu 40:40), ali bez posljedica.

"Da li si OK?", pitao ga je Novak, a njegov suparnik odgovorio potvrdno podižući palac.

U istom gemu, Đoković je neočekivanom "varkom loptice" nespremno dočekao njen odskok u blizini mreže i na kraju ipak osvojio važan poen (za prednost). Podigao je obrve, uz blagi osmijeh.

Ipak, Bugarin je izborio i četvrtu brejk loptu, a arbitar je i Novak započeli su dijalog koji je trajao do kraja seta. Sudija je opomenuo najboljeg igrača na svijetu zbog preduge pripreme za servis. I to u trenutku kada je izbacio loptu za udarac...

Međutim, Novak je uspio da poslije osam minuta osvoji gem.

"Pokušao sam da te i prije toga upozorim... Četiri puta si u jednom gemu prekoračio vrijeme", rekao je sudija.

"Trebalo je da me zaustavite prije ili poslije poena i da mi kažete da sam spor. Zašto ste me prekinuli? Nije OK", odgovorio je Novak na pauzi.

Srpski teniser ubrzo je poveo i 5:4, uz prvu set loptu na servis protivnika. Međutim, Bugarin je odolio, a Đoković je nekoliko puta pozivao arbitra da siđe na teren i eventualno koriguje odluke "linijaca"... Nijednom nije bio u pravu.

Razgovor sa sudijom vidno je omeo koncentraciju najboljeg igrača na svijetu, pa je propustio priliku da i u taj brejku osvoji set. Vodio je 6:4, ali je Dimitrov sa četiri "vezana" poena izborio osvajanje prvog seta u karijeri protiv najboljeg igrača na svijetu.



DRUGI SET

Đoković još nije bio u igri. Kao ni u prvom setu.

Pri vođstvu Dimitrova 2:1 sudija je napravio grešku u Novakovu korist, ali je Bugarin uprkos tome izborio brejk loptu! Najbolji teniser na svijetu izborio se sa sobom i rivalom i izjednačio - 2:2!

Da rođeni Beograđanin nije zadovoljan igrom bilo je jasno u šestom gemu, pri vođstvu njegovog rivala 3:2.

Iako je Bugarin najprije izborio dvije brejk lopte (40:15), Đoković je nervozno vrtio glavom, potom se trgao i odigrao dva dobra poena, čime je samo odložio gubljenje svog servis gema - 2:4!

Drugi set ostaće upamćen po sedmom gemu. Novak je izborio brejk loptu, imao lijepu priliku da je iskoristi, ali je u tom momentu opet izvrnuo zglob koji je već oštetio igrajući za reprezentaciju protiv selekcije SAD.

Uslijedila je desetominutna pauza, poslije koje je dio publike otvoreno stao na stranu bugarskog igrača, smatrajući da je Srbin namjerno tražio pauzu da bi se osvježio.

Novak je, ipak, našao ritam i izjednačio na 4:4. Potom je servirao Dimitrov i bez izgubljenog poena opet poveo (5:4). Đoković je izjednačio, kada se dogodio još jedan od važnijih detalja meča:

Dimitrov se povrijedio pri prednosti na 5:5 u drugom setu! Uhvatio se za zadnju ložu u toku poena, time dekoncentrisao Novaka i primorao ga na grešku. Đoković je i u narednom poenu poslao loptu u aut i potom bio prinuđen da servira za ostanak u meču.

Publika je ponovo počela da zviždi najboljem igraču na svijetu. Dio gledalaca mislio je da je nesportski to što je koristio (trenutnu) nemoć rivala.

Dimitrovu je trebalo vrijeme da počne da se normalno kreće po terenu. Uprkos bolovima, osvojio je prvo poen tek pri vođstvu Đokovića u taj-brejku (3:0) i brzo stekao i meč loptu!

Međutim, prvi igrač svijeta spriječio je servis volejom rivala da počne da se raduje. Potom je poveo i 9:8 i priveo set kraju, odgovorivši psovkama na zvižduke.

TREĆI SET

Posljednja dionica meča protekla je mirnije od prethodnih. I na terenu, gdje je "mali Federer" brzo zaigrao kao prije grčeva, i u gledalištu, gdje su utišani zvižduci na Đokovićev račun.

Nažalost, na startu je pribraniji bio Dimitrov. Osvojio je gem na servis rivala i u narednom potvrdio prednost, iako je Novak propustio čak tri brejk lopte!

Sve do poslednjeg gema nije bilo prilike za novi brejk. Obojica su bili sigurni pri svom servisu, iako vidno iscrpljeni. Znak umora i povrede bilo je i Đokovićevo vidljivo otežano kretanje u finišu.

Dok je meč odmicao, Bugarin je sve više nade polagao u svoj servis. Ispostavilo se - opravdano, s obzirom na to da je u osmom gemu manje-više svjesno prepustio inicijativu "broju jedan", skupljajući snagu za završnicu.

U odlučujućem gemu Dimitrov je poveo 40:15, pa propustio da iskoristi drugu meč loptu. Nije i treću.

Napustio je teren uz aplauze publike i stručnog štaba Novaka Đokovića, koji je, kao i ostatak gledališta, mogao da konstatuje da je i prije povrede, najbolji igrač na svijetu tek na momente pružao svoj maksimum.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images/Julian Finney)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC