• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VN MONAKA: Kakav otac, takav sin!

Niko Rozberg trijumfovao u Monte Karlu tačno 30 godina poslije njegovog oca Kekea. Trka trajala preko dva sata, mnogo incidenata...

 VN MONAKA: Kakav otac, takav sin!  Izvor: MONDO

Šesta trka šampionata Formule 1 za 2013. godinu završena je drugom pobjedom u karijeri Nika Rozberga, koja traje već osmu sezonu!

Vozač Mercedesa je posljednje tri trke počinjao sa "pol" pozicije, a napokon mu se posrećilo na uličnoj stazi u Monte Karlu, na kojoj je izdržao brojna iskušenja i ostao na čelu od starta do finiša.

Njegov otac, čuveni Finac Keke Rozberg, takmičio se u Formuli 1 od 1978. do 1986. godine. Prvak svijeta bio je 1982, dok je 1983. zabilježio svoju jedinu pobjedu na Gran priju Monaka.

Niko Rozberg - koji ima dvojno državljanstvo, a vozi pod zastavom Njemačke - trijumfovao je u vremenu 2:17:52,056 sati, ispred Red Bulovog tandema Sebastijan Fetel - Mark Veber, koji je prošao kroz cilj sa zaostatkom od 3,888, odnosno 6,314 sekundi.

Četvrto mjesto pripalo je Luisu Hamiltonu (Mercedes), peto Adrijanu Zutilu (Fors Indija), a šesto Džensonu Batonu (Meklaren).

Branilac titule, Fetel (107 bodova) može biti prezadovoljan uoči selidbe u Sjevernu Ameriku, pošto je povećao vođstvo u generalnom plasmanu za 17 bodova!

Drugoplasirani Kimi Raikonen (Lotus, 86 bodova) tek je maestralnom vožnjom u posljednjem krugu i preticanjem tri bolida stigao do 10. pozicije - koja donosi jedan bod - dok je Fernando Alonso (Ferari, 78) zauzeo sedmo mjesto i na svoj konto dodao šest bodova.

Trka se u prvih 30 krugova odvijala "po planu", bez bitnijih pomaka u redoslijedu bolida, ali je poslije toga došlo do tri ozbiljna incidenta.

Dva puta je na stazu izlazio "sejfti kar", poslije udesa Felipea Mase (Ferari) u 30. i sudara Grožana (Lotus) i Rikiarda (Toro Roso) u 63. krugu, dok se u 46. krugu zavijorila crvena zastava, znak da se trka prekida.

Neoprezni Maks Čilton iz ekipe Marusija "zatvorio" je prolaz Pastoru Maldonadu (Vilijams), čiji bolid je poskočio, a zatim se zakucao u zaštitnu ogradu. Kolumbijac je prošao nepovrijeđen, ali je moralo da prođe oko pola sata, prije nego što su se ponovo stekli uslovi da vozači krenu.

Posljednji krugovi protekli su u znaku odustajanja odličnog Serhija Pereza (Meklaren), kao i kasnog Raikonenovog odlaska u boks.

Finski veteran iz boksa se uključio na stazu kao 16, posljednji u tom trenutku, dva kola prije kraja napredovao je do 13. pozicije i onda u samom finišu uspio da se umiješa među osvajače bodova!

Naredna trka, na stazi Žil Vilnev u Montrealu, na rasporedu je 9. juna.

REZULTATI:

1. Niko Rozberg (Mercedes) 2:17:52,056
2. Sebastijan Fetel (Red Bul) +3,8
3. Maks Veber (Red Bul) +6,3
4. Luis Hamilton (Mercedes) +13,8
5. Adrijan Zutil (Fors Indija) +21,4
6. Dženson Baton (Meklaren) +23,1
7. Fernando Alonso (Ferari) +26,7
8. Žan Erik Vernje (Toro Roso) +27,2
9. Pol Di Resta (Fors Indija) +27,6
10. Kimi Raikonen (Lotus) +36,5

GENERALNI PLASMAN:
Fetel 107, Raikonen 86, Alonso 78, Hamilton 62, Veber 57, Rozberg 47, Masa 45...

PLASMAN KONSTRUKTORA: Red Bul 164, Ferari 123, Lotus 112, Mercedes 109, Fors Indija 44...

(MONDO, foto: Beta/AP/Luca Bruno)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC