• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIMBLDON: Novakov karakter!

Najbolji teniser svijeta se plasirao u polufinale Vimbldona pobjedom nad Tomašom Berdihom - 3:0 (7:6, 6:4, 6:3)

  VIMBLDON: Novakov karakter! Izvor: MONDO

Sa "nulom" do polufinala! Novak Đoković još nije izgubio nijedan set u dosadašnjem toku Vimbldona (a nadamo se da ni neće)!

U najozbiljnijem testu do sada, Đoković je pobijedio Tomaša Berdiha 3:0 (7:6, 6:4, 6:3) i zakazao duel sa Argentincem Huanom Martinom del Potrom, koji je u tri seta dobio Davida Ferera.

Ako je nešto Đoković pokazao u ovom meču to je, svakako, karakter i to koliko je psihološki jak. Demonstrirao je to u taj-brejku prvog seta, a pogotovo u drugom setu, kada je Berdih poveo 3:0, napravivši dva brejka.

Novak je bio uglavnom defanzivan u ovom meču, Berdih je želio da ga iznenadi agresijom i izlascima na mreži i ta formula je uspjevala do sredine drugog seta.

Ipak, Đoković je bio taj koji je u prvom setu jedini dolazio u priliku da oduzme servis rivalu (imao je ukupno četiri brejk prilike), a Berdih nijednu, jer je servis bio jedno od najjačih oružja srpskog tenisera u ovom meču (imao je 16 as udaraca).

Kako je izgubio veliku prednost u drugom setu, tako je Berdih izgubio i samopouzdanje. Ni njegov najveći saveznik - forhend više nije htio da sluša. A dekoncetracija je bila uočljiva u trećem setu kada je pravio vezane duple servis greške...

Bio je ovo 16. duel ove dvojice tenisera, a Novak je poboljšao skor na 14 pobjeda! Ujedno, bio je ovo i revanš Berdihu za poraz u jedinom susretu na travi. Bilo je to upravo na Vimbldonu 2010. godine, kada su se sastali u polufinalu i kada je Čeh odnio pobjedu.

PRVI SET - 7:6 (7-5)

Berdih je prvi servirao, a Đoković je odmah imao dvije brejk lopte. Međutim, ofanzivni Čeh je izgradio poene i spasao se, za vođstvo 1:0 u gemovima. Đoković je u narednom gemu sajno servirao. Zabilježio je tri as udarca. 1:1.

Češki teniser je u ranoj fazi meča pokazao da će često izlaziti na mrežu. U nekoiko navrata je to činio i svaki put mu se isplatilo. Servis ga ne služi najbolje, ali zato ostali udarci mu idu. 2:1 za Berdiha.

Meč na terenu broj 1 Vimbldona posmatra i legenda Mančester junajteda Aleks Ferguson. U društvu nekadašnje šampionske ovog turnira Ane Džouns.

Đoković je vrlo siguran na svom servisu. Sada je 2:2. Neće ovo biti lak posao za Đokovića, znalo se to i prije meča. Berdih je sve sigurniji, uspio je da popravi i servis. Lako do 3:2.

Berdihovo najjače oružje u ovom dijelu meča je forhend. Baš ga "sluša" reket i već je zabilježio nekoliko "vinera". Ponovo je izašao na mrežu, ali ga je Novak "pročitao" i na vrijeme je krenuo. Potom je Čeh ponovo krenuo ka mreži, ali je napravio i prvu grešku, nije uspio da "izvuče" reket na vrijeme i poslao je lopticu u mrežu. Bio je ovo "najčupaviji" gem za Novaka do sada, ali novo izjednačenje - 3:3.

Što bi rekli fudbalski komentatori: "Tvrda utakmica, prava prvenstvena".

U sedmom gemu, Đoković je imao 30:0 na servis Berdiha. Odigrali su potom dug poen, koji je pripao Berdihu. Ali, Novak ponovo stiže do brejk šanse. Nije bila treća sreća. Poslao je Đoković loptu u aut. Berdiha "hoće" forhend, koji mu donosi novo vođstvo - 4:3.

Srpski teniser je ponovo bez izgubljenog poena došao do novog gema i tako izjednačenja - 4:4.

Na tribinama je i kapiten Mančester junajteda Nemanja Vidić.

Sjajan poen odigrala su dvojica tenisera u devetom gemu prvog seta. Sijevali su forhendi na obje strane, a Berdihu je "upalila" promjena ritma. Poslao je strašan udarac u sam ugao Novakovog polja. Ali, ponovo se Berdih mučio da dođe do gema. Novak i dalje dobro "čita" protivnikove servise i onda je uslijedila sjajna odbrana srpskog tenisera, koji je proklizao po travi kao na šljaci! Nova, četvrta brejk šansa za Srbina. Međutim, Berdih se spasao silovitim servisom. Njegov drugi as servis u meču. Dupla servis greška nije poremetila češkog tenisera, pa je došao do novog gema - 5:4.

Ako Berdiha služi forhend, onda je Novakovo oružje - servis. Čeh, gotovo, da nema nikakvu šansu. Novo izjednačenje - 5:5. Berdih potom, bez izgubljenog poena, bilježi novo vođstvo - 6:5.

Uh, sreća za Novaka u gemu u kojem je servirao za ostanak u meču. Berdih ga je "imao" na mreži, ali ga je Novak lobovao. Čeh nije uspio da pošalje loptu u polje. Idemo u taj-brejk.

Taj-brejk je bio, gotovo preslikan toku prvog seta. Borba za svaki poen, bez osjetnije prednosti bilo kog tenisera. Ali, Berdih je poklekao u odsudnom trenutku, poklonio je poen Novaku i time set loptu. A onda nova greška Berdiha za 1:0 za Novaka!

DRUGI SET - 6:4

Prvi gem drugog seta i drugačija slika! Berdih dolazi do prve brejk lopte, tačnije do prve tri (0:40). I evo brejka! Berdih je poveo 1:0.

Berdih je i dalje mnogo ofanzivniji od Novaka, a forhend ga i dalje sluša. Lako do 2:0 u gemovima drugog seta. Iako je izgledalo da će Đoković uspjeti da dobije naredni gem na svoj servis, desilo se da Berdih napravi drugi brejk, za vođstvo od 3:0!

Znaci poboljšanja u igri Đokovića. Imao je tri brejk lopte u narednom gemu i uspio je da ga pretvori u gem. Dakle, vratio je jedan! 1:3.

Novak je u naletu! Ponovo je došao do brejk prilike i uspio je da izjednači! A onda, potpuni preokret Srbina u drugom setu: od 0:3 do 4:3! U narednom gemu, Berdih prekida Novakov niz od četiri vezana gema.

Berdih je poljuljan. Novak je došao do dve set lopte i iskoristio je drugu, za ubjedljivu prednost. Ali, ništa još nije gotovo.

TREĆI SET 6:3

Berdih je ozbiljno poljuljan poslije dešavanja u drugom setu. Poveo je Novak 2:1 u trećem, a Berdih je u narednom gemu imao dve vezane duple servis greške, a potom je napravio još jedan kiks i omogućio Novaku prvu brejk loptu u trećem setu. Dekoncetrisani Berdih pravi još jednu duplu servis grešku. Novakov brejk u trećem setu za 3:1!

Đoković je potom potvrdio brejk i poveo 4:1. Ide ka polufinalu!

Gotovo je! Novak Đoković je u polufinalu Vimbldona! Igraće protiv Huana Martina del Potra.

Meč na terenu broj 1 Vimbldona posmatrao je legendarni trener Mančester junajteda Aleks Ferguson. U društvu nekadašnje šampionke ovog turnira Ane Džouns. Na tribinama je bio i kapiten Mančester junajteda Nemanja Vidić.

(MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mariofil

Nema Nox,svaka cast,oderi u finalu. xD

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC