• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A što desna guma na lijevu stranu?

U Formuli 1 digla se velika prašina zbog lošeg kvaliteta "Pireli" guma. Timovi najavljuju bojkot... Ipak, da li su i oni krivi za "pucanja"?

 A što desna guma na lijevu stranu? Izvor: MONDO

Da li su "Pireli" pneumatici za sezonu 2013. zaista toliko loši ili i nisu baš, već nezadovoljni timovi Formule 1 pokušavaju dodatno da osramote poljuljanog italijanskog proizvođača?

Poslije serije pucanja guma na trkama ove sezone, timovi, pa i vozači, digli su glas protiv "Pirelija" i traže kvalitetnije primjerke pneumatika. "Naši životi su u pitanju", poručuju piloti.

Međutim...

Postoje snimci gdje se jasno vide dvije stvari:

a) raskomadana "Pireli" guma;
b) raskomadana "Pirelli" guma pogrešno postavljena na bolid;

Britanska televizija "Skaj Sports" zumirala je jedan od snimaka iz boksa na kojem se jasno vidi da je na bolidu Meklarena, kojim je upravljao Serhio Perez, prednji desni pneumatik postavljen na mjesto prednjeg lijevog, iz pozicije vozača.

Ovaj "screenshot" može da vas zavara, jer ovako "kropovan" upućuje na to da se zaista radi o prednjem desnom pneumatiku, dobro postavljenom, ali ako se malo zagledate...

Poslije ovoga, direktor zadužen za moto sport u "Pireliju" Pol Hembri rekao je da je iznenađen prijetnjom vozača da će se povući sa predstojeće trke u Njemačkoj ako budu imali problema sa pneumaticima i istakao da ta kompanija planira da ostane u Formuli 1.

Hembri je rekao da ne očekuje da će se ponoviti problemi sa gumama, što je bio slučaj na prošlonedjeljnoj trci u Sivlerstonu, kada su na bolidima Luisa Hamiltona, Felipea Mase, Žan Erika Vernja i Serhija Peresa eksplodirali zadnji lijevi pneumatici.

"Bili smo pomalo iznenađeni najavom bojkota... Ali, najvažnije je da se više ne ponove problemi koje smo imali u Silverstonu", rekao je Hembri, prenijeli su njemački mediji.

Udruženje vozača je saopštilo da će se povući sa trke na Nirburgringu aku budu imali sličnih problema kao u Silverstonu, zbog straha za svoju bezbjednost.

Poslije intervencije Svjetske automobilske federacije (FIA) "Pireli" je u Njemačku donio nadograđene zadnje gume, sa unutrašnjim pojasom od sintetičkog vlakna umjesto čelika.

Pireli je poslije trke u Silverstonu za incidente sa gumama dijelom okrivio i ekipe, što je razbjesnilo vozače i članove timova, ali je kompanija preuzela odgovornost.

"Mi smo odgovorni za incidente. Dozvolili smo ekipama da sve preokrenu, da mijenjaju mjesta gumama, a to nije dobro", rekao je Hembri.

"Pireli" je ušao u Formulu 1 2011. godine, nakon što se prethodni proizvođač guma Bridžston povukao. Hembri je na pitanje da li "Pireli" planira da ostane u Formuli 1 odgovorio:

"Da, naravno", i dodao da kompanija namjerava da produži ugovor do 2014. godine.

Trka za Veliku nagradu Njemačke vozi se u nedjelju od 14 časova.

Vozač Mercedesa Luis Hamilton ostvario je najbrže vrijeme na prvom treningu na stazi Nirburgring. Luis je tokom treninga, na kome vozači nisu imali problema sa gumama, ostvario vrijeme od jednog minuta, 31 sekunde i 754.

Drug je bio Hamiltonov klupski kolega Niko Rozberg, koji je bio sporiji za 0,2 sekunde, dok je treći bio Mark Veber iz Red Bula sa nešto više od sekunde zaostatka.

Aktuelni svjetski šampion, vozač Red Bula Sebastijan Fetel bio je osmi sa skoro minut i po zaostatka. Bivši svjetski šampion Fernando Alonso iz Ferarija nije ušao u plasman zbog kvara na bolidu.

Tokom dana se vozi i drugi trening, a u subotu su na programu kvalifikacije.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC