• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP (U-19): Bravo, "orlići"! Srbija u finalu

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u dramatičnoj završnici protiv Australije.

 SP (U-19): Bravo, "orlići"! Srbija u finalu Izvor: MONDO

U grupi rutinski, a potom u polufinalu - kao što to obično biva - protiv istog protivnika: DRAMA!

Ali, sa srećnim krajem!

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svjetskog prvenstva za uzrast do 19 godina: Srebro imamo, zlato hoćemo!

BRAVO, "ORILIĆI": Srbija - Australija 63:58 (11:18, 21:7, 15:18, 16:15)!

Ove čudne Australijance, koje smo u grupi pobijedili kao na treningu, 78:57, a koji su potom napravili veliko iznenađenje, možda i najveće na turniru i u četvrtfinalu izbacili Španiju rezultatom 87:76, pobijedili smo zahvaljujući - prije svega - fantastičnom skoku.

Odradili su hrabri momci Dejana Mijatovića ovo nervozno polufinale na "o ruk", sve što nije htjelo u koš (a, malo toga htjelo je s distance), "orlići" su grabili, opet i ponovo, sve dok na kraju nisu porazili protivnika sa pet poena razlike i 15 skokova više - 40:25.

Time (a, to se jednog dana niko neće sjećati), Srbija je nadoknadila 3/13 za tri poena, što je - ispostavilo se - dobar procenat uspješnosti, jer su do finiša utakmice naši momci imali samo 1/10.

Tada je, kada je zapela kost u grlu i Australija stigla na 46:49, svoju prvu trojku na utakmici, a timsku drugu, pogodio Mihajlo Andrić i odbio neprijatan prilazak "kengura". Još važniju, kada je bilo "biti ili ne biti", ubacio je Jovan Novak. Iz ugla, preko ruke.

Desetak sekundi prije toga, 51 sekund prije kraja, dok smo rezonski branili Dantea Eksuma i Nikolasa Dankana (napravio faul u napadu u toj akciji), treću trojku na utakmici ubacio je Feliks van Hof za 56:55, a nije nam bilo prijatno ni poslije Novakove trojke, jer opet nismo uspjeli da smirimo Van Hofa.

Sa još veće distance, stavio je četvrtu i od utakmice napravio potpuni haos: 59:58 za Srbiju, 23 sekunde prije kraja.

To je bio početak kraja zvanog "penal završnica" u kojoj je naš najbolji košarkaš Vasilije Micić pokazao da ima mirniju "čuku" od možda budućeg rivala u NBA konkurenciji, Eksuma. Micić je pogodio jedno, pa Eksum nijedno, pa Micić oba i tu je već moglo da se nasluti da će u nedelju Srbija igrati za zlato, a Australija za bronzu.

Poslije dva ubačena penala Micića 11 sekundi prije kraja, bilo je 62:58, nakon čega je naš tim - pomalo neobazrivo dopustio Eksumu da se digne za tri, ali bio je to težak šut, uz zadršku, koji nije ušao. Micić je pokupio loptu, a momci počeli da trče po terenu, uzduž i popreko:

SVAKA ČAST!

Da neće biti kao u grupi moglo je da se nasluti već na početku utakmice, kada smo dozvolili Eksumu da radi šta hoće, a nije trebalo, jer je Špancima dao 33. Stavljenjem Stefana Pota na prvog strijelca protivničkog tima, Mijatović je potpuno preokrenuo tok utakmice. Drugu četvrtinu riješili smo u svoju korist 21:9 igrajući na centre, prvo Nikolu Milutinova, a gdje je on stao...

...nastavio je nevjerovatni Nikola Janković. Krupan, staložen i jak, razgrtao je "kengure" po reketu i briljirao dugo, dugo, držeći nas u sigurnom vođstvu sve do početka četvrte četvrtine, kada su se mladi košarkaši naše zemlje pomalo i uplašili pobjede i uveli meč (nepotrebno) u neizvjesnu završnicu.

Janković je u stilu Čarlsa Barklija stigao do 20 poena i 16 skokova, ali je poslije 22, 23 minuta njegove dominacije pod oba obruča, protivnik pronašao način da ga zaustavi.

Tada smo se oslonili na igrače sa klupe, prije svih Andrića i Novaka koji su ubacili "samo" po trojku, a to "samo" bilo je vrijedno finala!

Sa selektorom Mijatovićem smo u Litvaniji 2011. godine bili vicešampioni svijeta. Možemo li bolje od toga? Nadamo se svi!

SRBIJA:

Pot 9, 6 sk, Novak 4, M. Janković, Jokić 6, 6 sk, Kutlešić, Micić 13, 8 sk, 5 as, Anđušić, Milutinov 8, 3 sk, N. Janković 20, 16 sk, 2 ukr, Andrić 3, 4 sk, Dobrić, Šalić.

AUSTRALIJA:

Nar 2, 3 as, Fišer 2, Rouli 5, Eksum 21 (3/7 za 3), 4 sk, 4 as, Martin 4, Osvald, Pinder, Kalau von Hof 12 (4/10 za tri), 4 sk, Krslović, Pino, Bolden, Dankan 12, 7 sk.(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC