• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marić: Dosta oslanjanja na javna preduzeća!

Ministarka omladine i sporta kaže da je srpski klupski sport u krizi i da svi moraju da rade na preuređenju ambijenta za investiranje.

 Marić: Dosta oslanjanja na javna preduzeća! Izvor: MONDO

Alisa Marić je o aktuelnim problemima (muški i ženski KK Partizan, VK Partizan, SD Crvena zvezda...) govorila na panelu "Srpski klupski sport - smjernice razvoja, modeli finansiranja i perspektiva".

Ona je tom prilikom rekla da je ministarstvo sporta i omladine uvijek bilo otvoreno da sasluša probleme klubova, ali da su se oni "oslanjali na ad hok rješenja".

"Problem neće nestati sam od sebe. Klubovi bi trebalo da budu sposobni da budu primjer funkcionisanja svim drugim asocijacijama", rekla je Marićeva.

"Klupski sport je biznis, pogotovo u velikim sportovima. Zato se u Evropi veći klubovi prepuštaju tržištu, a manji lokalnoj samoupravi".

Ministarka je istakla da država ima obavezu da sport učini privlačnim privatnom sektoru.

"Pominju se (kao izvori finansiranja - prim. aut) javna preduzeća. A, šta ćemo kada javna preduzeća ne posluju dobro, ili kada se privatizuju? Da li je to sistemsko rješenje? Takođe, savezi ne stvaraju fondove za klubove u problemima. Došlo je do otuđenja saveza od klubova i klubova od saveza", navela je Alisa Marić.

Ona ističe da država samo uz pomoć klubova i saveza može da napravi promjene.

"Tajna održivog funkcionisanja klubova leži u činjenici da je stabilno poslovanje značajnije od rezultata. Ne bi trebalo bježati od kompletne reforme sporta u Srbiji, jer je jasno da budžet nije virtuelna i neograničena kategorija".

Ministarka sporta i omladine navela je da prepreka na putu ka promjenama može da bude vlasnička struktura i da svi jasno moraju da se odrede prema privatizaciji.

"Ima prepreka, ali najmanje je ministarstvo tu da se protivi privatizaciji. Moramo da preuredimo ambijent za investiranje. Organizovaćemo ovdje, ako bude potrebe, susrete sporta i privrede. Svi bi željeli da klubovi budu uspješni i baza dobrih rezultata reprezentacije", završila je Marićeva.

(MONDO/Tanjug, foto: Beta/Ministarstvo omladine i sporta/D)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC