• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo za odvažne - trka "4 elementa"

Još jedno izdanje zahtevnog sportskog takmičenja "4 elements". U petak, 9. avgusta na Vlasini. Rok za prijavu je do 15. jula.

 Samo za odvažne - trka "4 elementa"  Izvor: MONDO

Poslije Rtnja i Bovanskog jezera, najkompleksnija sportska bitku u istoriji sportova u prirodi - "4 elements" - seli se na Vlasinu i teritoriju opštine Surdulica.

U petak, 9. avgusta najspremniji, najizdržljiviji i najhrabriji probaće da se kroz četiri discipline domognu prvog mjesta i glavne nagrade od 1.500 evra.

Riječ je o, zaista, zahtjevnom sportskom takmičenju u kojem se ekipe nadmeću u vodi, u vazduhu, na zemlji, a tu je i vatra. Isprepletano je više sportova: plivanje, trčanje, biciklizam, kajak, paraglajding.

Dovoljno je istaći da je trka 4 elementa jedina tog tipa u Jugoistočnoj Evropi i jedna od tri koje postoje u svijetu.

Osim što je ove godine promenjena lokacija takmičenja, izmijenjen je i redoslijed sportova, kao i trase/distance.

Prvi u timu kreću kajakaši, dakle start je sad na vodi. Trasa je smanjena sa 15 na 12 kilometara baš iz razloga što će im tempo i borba biti mnogo dinamičnija u grupi nego prethodnih godina kad su kao četvrti preuzimali štafetu.

Izmjena prve štafete je isto na vodi i onda kreću plivači, tradicionalno pet kilometara plivanja, ali uz jednu bitnu novinu, dodatnih 500m trčanja kako bi aktivirali treći sport (brdski biciklizam) i element zemlje.

Pred mauntinbajkerima je ruta od 44 kilometara sa 1.600 metara uspona koja vodi preko najviših vrhova planine Čemernik i Vardenik. Poslije spusta sa Velikog Strešera od vodopada Valjavice aktiviraju se četvrti u timu - brdski trkači. Njih čeka pravi izazov, ruta duga 10 km sa 1.100 metara nadmorske visine uspona gdje na najvišem vrhu predjela Vlasine prave posljednju izmjenu sa paraglajderima i aktiviraju element vazduha.

Ovogodišnja trka je koncipirana tako da malo olakša let pilotima-paraglajderistima let. Prije svega jer voze u popodnevnom terminu, a prelet je smanjen sa 20 na 10 kilometara. Ovog ljeta oni zatvaraju trku, start je na 1.876 metara nadmorske visine, a cilj je na 1.220 metara i slijeću na stadion tik uz jezero.

Dakle, svako radi u svom elementu a svi u znaku posljednjeg četvrtog elementa - vatre. Zašto vatre? Vrlo prosto, napor je takav da se ne može opisati riječima! Kao i proteklih godina postoje dvije vrste plasmana, generalni (ekipni) i po sportovima (individualni).

Nagrada za prvu ekipu je 1.500 evra a za najbolje u svojim sportovima idu vrijedne robne nagrade.

Prošle godine je učestvovalo 10 timova uključujući i pripadnike specijalnih jedinica Vojske Srbije i MUP-a. Sudeći po dosadašnjim prijavama, takmičenje raste i očekuje se dosta jača konkurencija.

Rok za prijavu timova je 15. jul.

Pogledajte kako je bilo prošle godine.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC