• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolt x3 i konačna pobjeda Rusa nad SAD!

U nedelju je završeno SP u atletici. Surova vladavina Jamajke u sprintu i pobjeda Rusa nad Amerikancima poslije 12 godina!

 Bolt x3 i konačna pobjeda Rusa nad SAD! Izvor: MONDO

Četvrti put u karijeri, računajući samo najveća takmičenja a to su u atletici Olimpijske igre i svjetska prvenstva, Usein Bolt osvojio je "tripletu", odnosno tri zlata.

Kao na OI u Pekingu 2008, SP u Berlinu 2009, OI u Londonu 2012, "Munja" je bila neprikosnovena u sprintu i u na danas završenom SP u Moskvi 2013.

Poslije zlata na 100 i 200 metara, najbrži čovjek svih vremena lagano je finiširao trku na 4x100 metara za muškarce, u kojoj je američka štafeta napravila veliku, diskvalifikacije vrijednu grešku u posljednjoj trećoj izmjeni, pa tako Jamajčani nisu imali pravog takmaca u posljednjih 100 metara.

Džastin Getlin, nakon što je loše prihvatio štafetu, dobrih desetak metara trčao je u Boltovoj stazi, a onda mogao samo da mu gleda u leđa, baš kao u trci na 100 metara i često prije toga u karijeri.

"Tripletu" Bolt nije osvojio samo na SP u Daeguu 2011. godine zbog toga što je diskvalifikovan u finalnoj trci na 100 metara. Od Pekinga do danas, tokom pet godina, to je jedina sprinterska disciplina u kojoj Bolt nije pobijedio na dva najveća atletska takmičenja na svijetu.

Do Pekinga 2015. godine, Bolt će imati osam zlata sa svjetskih prvenstava i samo dva srebra još iz Osake 2007. godine, kada je još bio tinejdžer. Računajući i Olimpijske igre, Bolt ima 14 zlata i dva srebra.

Svjetski rekorder i olimpijski šampion u sprintu izjednačio se tako sa osam ukupno osvojenih zlatnih medalja na svjetskim šampionatima sa nekadašnjim američkim atletičarima Karlom Luisom i Majklom Džonsonom, kao i sa Amerikankom Elison Feliks.

Ipak, na "Lužnjikiju" nije uspio da popravi nijedan od svojih svjetskih rekorda. Na 100 ostaće da važi onaj iz Berlina 2009 (9,58), na 200 onaj takođe iz Berlina (19,19), a vjerovatno bi "pao" svjetski rekord Jamajke na 4x100 (36,84, OI 2012) da Johan Blejk nije bio povrijeđen, a Asafa Pauel suspendovan zbog dopinga.

I rezervna postava: Karter, Bejli Kol, Ešmid i Bolt došla je do titule u vremenu 37,36 sekundi i tako stavila tačku na Mundijal.

Srebrnu medalju je osvojila selekcija SAD rezultatom od 37,66 u sastavu Čarls Sajmon, Majk Rodriges, Rakim Salam i Džastin Getlin. Treće mjesto zauzeli su Britanci sa 37,80 u sastavu Adam Gemli, Hari Ejkins, Džejms Elington i Dvejn Čejmbers.

Amerikanci bi trebalo da budu zahvalni Britancima što nisu uložili protest, jer je treća izmjena Salam/Getlin napravila prekršaj za diskvalifikaciju. Međutim, izgleda da ni Britanci nisu "čisto" izvršili drugu izmjenu, tako da nisu željeli da "talasaju".



Ono što je Bolt u muškom, to je već neko vrijeme njegova zemljakinja Šeli En Frejzer-Prajs. I ona je poslije štafete 4x100 stigla do trećeg zlata u Moskvi.

Štafeta Jamajke u sastavu Keri Rasel, Keron Stjuart, Šiloni Kalvert i Šeli En Frejzer-Prajs osvojile su zlato rezultatom od 41 sekunde i 29 stotinki što je novi rekord svjetskih šampionata.

Šeli En Frejzer Prajs je odlično pretrčala posljednju dionicu, stekla veliku prednost za svoj tim i tako osvojila svoju treću zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Moskvi. Ona je pobijedila i u trkama na 100 i 200 metara.

Srebrnu medalju rezultatom od 42,73 osvojila je ekipa Francuske u sastavu Selin Distel-Bone, Ejodel Ikesan, Mirjam Somare i Stela Akakpo.

Treće mjesto zauzela je štafeta SAD rezultatom od 42,75, u sastavu Dženeba Tarmo, Aleksandrija Anderson, Ingliš Gardner i Oktavija Friman. Kao i muškarci, i Amerikanke su napravile kardinalnu grešku prilikom izmjena, ali ni ovog puta nije uslijedila britanska žalba.

Selekcija Velike Britanije zauzela je četvrto mjesto (42,87), peta je bila Njemačka (42,90), šesto mjesto zauzela je Rusija (42,93), a sedme su bile Kanađanke (43,28), dok ekipa Brazila nije završila trku.

Ako Tedi Tamgo nastavi da se vraća u formu, možda ćemo uskoro imati novi rekord u troskoku.

Francuski atletičar osvojio je zlatnu medalju, a najbolji rezultat je ostvario u posljednjoj, šestoj seriji, kada je skočio 18 metara i četiri centimetara, što je treći najbolji rezultat svih vremena.

On je u prvoj seriji skočio 17,65 metara, u četvrtoj 17,68 metara, dok je u drugoj, trećoj i petoj seriji prestupio.

Kubanac Pedro Pablo Pikardo osvojio je srebrnu medalju rezultatom od 17,68 metara, bio je blizu da ugrozi Tamgovo zlato, ali ga je Francuz "ubio" skokom preko 18 metara, poslije čega je Kubanac u šestoj seriji napravio veliku grešku.

Bronzanu medalju osvojio Amerikanac Vil Klej sa 17,52 metra.

Možda će Tamgo uskoro moći da obori drevni svjetski rekord Britanca Džonatana Edvardsa, koji od 1995. godine iznosi 18,29.

Kenijska atletičarka Junis Džepkoeč Sum osvojila je zlatnu medalju u trci na 800 metara. Ona je dionicu pretrčala za jedan minut, 57 sekundi i 38 stotinki, što je njen najbolji rezultat do sada.

Ruskinja Marija Savinova je do srebrne medalje došla zahvaljujući dobroj završnici, s rezultatom 1:57,80. Treće mjesto zauzela je Amerikanka Brenda Martinez sa 1:57,91.

Kenijski atletičar Asbel Kiprop osvojio je zlatnu medalju u trci na 1.500 u vremenu 3:36,28. Srebrnu medalju osvojio je Amerikanac Metju Centrovic sa 3:36,78 minuta, a bronzanu Johan Kronje iz Juzne Afrike sa 3:36,83 minuta.

Kiprop je bio jedan od rijetkih takmičara, ukupno gledano, koji je odbranio titulu iz Daegua 2011. godine. On se upisao u red višestrukih osvajača zlata u ovoj disciplini gdje su i dalje neprikosnoveni kultni trkači poput Marokanca Hišama El Geruža (četiri zlata) i Nuredina Morselija iz Alžira (tri zlata).

Njemačka atletičarka Kristina Obergfel osvojila je zlatnu medalju u bacanju koplja. Obergfel je do trijumfa došla rezultatom od 69 metara i pet centimetra, koliko je bacila u drugoj seriji.

U prvoj seriji bacila je 64,63 metra, u trećoj seriji 64,02, u četvrtoj 62,93, dok je u petoj i šestoj seriji prestupila. Srebrnu medalju osvojila je Australijanka Kimberli Majkl, koja je u posljednjoj seriji bacila 66,60 metara, što je njen lični rekord.

Treće mjesto zauzela je Ruskinja Marija Abakumova rezultatom od 65,09 metara, koliko je bacila u prvoj seriji.

Reprezentativka Srbije Tatjana Jelača zauzela je deveto mjesto u finalu rezultatom od 60,81.

Preko 380.000 gledalaca pratilo je popodnevna takmičenja na "Lužnjikiju", što je više nego prije dvije godine u Daeguu.

Nijedan svjetski rekord nije srušen u Moskvi, ali jesu tri rekorda svjetskih prvenstava: skok u vis muškarci (Bogdan Bondarenko, Ukrajina, 2,41), disk žene (Tatjana Lisenko, Rusija, 78,70) i pomenuta ženska štafeta na 4x100.

Sa sedam zlata, Rusija je najuspješnija nacija na Mundijalu, iako Amerikanci imaju najviše medalja. Kolika je to rijetkost, govori i podatak da su Sjedinjene Države posljednji put bile druge na završnoj tabeli još 2001. godine na Svjetskom prvenstvu u Edmontonu, u Kanadi, kada su Rusi imali sedam, koliko i Amerikanci, pa je presudio veći broj srebrnih medalja (7:5).

Srbija, od ove sezone, može da se podiči osvajanjem dvije medalje, za šta su zaslužni Ivana Španović (bronza, skok u dalj) i Emir Bekrić (bronza, 400 metara prepone).

MEDALJE
1. Rusija 7 - 4 - 6 - 17
2. SAD 6 - 13 - 6 - 25
3. Jamajka 6 - 2- 1 - 9
4. Kenija 5- 4 - 3 - 12
5. Nemačka 4 - 2 - 1 - 7
6. Etiopija 3 - 3 - 4 - 10
7. Velika Britanija 3 - 0 - 3 - 6
8. Češka 2 - 0 - 1 - 3
9. Ukrajina 2 - 0 - 1 - 3
10. Francuska 1 - 3 - 1 - 5
------------------------------
31. Srbija 0 - 0 - 2 - 2

(N. Janković - MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Jamie Squir)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC