• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do viđenja, Peking! Dobar dan, London!

Igre u Pekingu su završene. Pamtićemo ih po tri medalje za srpski sport, po Majklu Felpsu, Useinu Boltu, po spektakularnom otvaranju, po mnogo čemu...

 Do viđenja, Peking! Dobar dan, London! Izvor: MONDO

Dve nedelje nade, dve nedelje navijanja, dve nedelje nerviranja, po koji dan radosti...Sve je to za nama, završene su 29. Letnje Olimpijske igre u Pekingu, koje će biti zapamćene po mnogo čemu.

Pre svega, po tri medalje za Srbiju. Jedna srebrna medalja - Milorada Čavića na 100 metara delfin (za koju veliki broj ljudi, ne samo u Srbiji, i dalje misli da je zlatna), i dve bronzane medalje - Novaka Đokovića u tenisu i vaterpolista.

Bolje nego u Atini pre četiri godine, s tim što je tada nastupala zajednička repezentacija Srbije i Crne Gore.

U kratkoj retrospektivi prethodnih dvadesetak dana, samo ćemo podsetiti na neke rezultate i sportiste koji su obeležili Igre u Pekingu. Uz, naravno, podatak da su ovo bile najmasovnije Olimpijske igre svih vremena - kako po broju spotista (više od 10.000) tako i po broju zemalja učesnica (204).

Otvaranje Igara, za Kineze na simbolični datum (08. 08. 2008.), svet je ostavio bez daha.

Domaći zadatak za London i sve ostale buduće organizatore Olimpijskih igara. Teško da će bilo ko uspeti da ponovi kinesku magiju.

Sve je to bio nagoveštaj uzbudljivih dana na olimpijskim borilištima. Igre u Pekingu ostaće upamćene po velikom broju oborenih svetskih rekorda u plivanju, ali i atletici.

Kinezi su razbili Amerikance u broju osvojenih zlatnih medalja - 51 prema 36. Kinezi su dominirali u mnogim sportovima, a uspeli su čak i da osvoje zlato u boksu!!?? Za utehu Amerikancima je da imaju deset medalja više od Kineza u ukupnom zbiru (110 prema 100).

Kad smo već kod poređenja - Slovenci su najuspešniji od svih bivših država ex-YU. Imaju pet medalja, od toga jednu zlatnu u bacanju kladiva(!), a Hrvati su takođe na broju 5 (srebro u skoku u vis Blanke Vlašić, srebro u gimnastici Filipa Uda, dve bronzane medalje u tekvondou i jedna bronzana u streljaštvu).

Igre u Pekingu ostaće upamćene po Amerikancu Majklu Felpsu koji je postao najbolji olimpijac ikada i ujedno čovek sa najviše zlatnih medalja na jednim olimpijskim igrama (osvojio je osam, mada će se o onoj jednoj, protiv Čavića pričati kao o spornom golu na meču reprezentacija Engleske i Nemačke 1966. godine).

Ali, OI u Pekingu je obeležio i Jamajčanin Usain Bolt, najbrži čovek kojeg je svet ikada video. Dve zlatne medalje na 100 i 200 metara, ali uz dva svetska rekorda - 9,69 sekundi i 19,30 sekundi! I još jedno zlato u štafeti. Fenomenalno.

Američka atletika doživela je težak udarac u Pekingu. Primat je preuzela Jamajka, naravno u sprinterskim disciplinama, pa će naredne četiri godine atletičari iz SAD sigurno iskoristiti za nove naporne treninge, ali i za uvežbavanje predaje štafete.

Američki "drim tim" u košarci, prema očekivanjima, osvojio je zlatnu medalju, ali se dobro oznojio najpre u polufinalu protiv Argentine, a još više protiv Španaca u finalu.

Rukomet je takođe dobio novog šampiona - Francusku, Argentinci su odbranili titulu u fudbalu, odbojkaši SAD su novi olimpijski šampioni, a Brazilke sprečile da Amerikanci imaju sve četiri titule u odbojci u Pekingu (uključujući odbojku na pesku).

Pravi heroji Olimpijskih igara u Pekingu su Holanđanin Marten Van der Vejden, koji je pobedio leukemiju, a potom i sve rivale u maratonu na 10 kilometara, i Natali di Toat iz Južne Afrike, koja ima jednu nogu, a učestvovala je u plivačkom maratonu na 10 kilometara i osvojila 16. mesto.

Anti-heroji Igara u Pekingu su:

- kubanski "fajter" u tekvondou Anhel Valodia Matos doživotno je isključen iz sporta jer je tukao švedskog sudiju nezadovoljan njegovom odlukom u meču za bronzu u teškoj kategoriji.

- švedski rvač jermenskog porekla Ara Abrahamijan koji je, nezadovoljan suđenjem. bacio na pod bronzanu medalju odmah posle ceremonije proglašenja pobednika u rvanju grčko-rimskim stilom kategorije do 84 kilograma. Zbog toga je, Međunarodni olimpijski komitet udaljio Abrahamijana sa Igara, jer je prekršio pravila fer-pleja i uvredio sve ostale sportiste u Pekingu.

Registrovano je tek šest slučajeva dopinga među sportistima i četiri među konjima, što je bilo mimo svih negativnih očekivanja zvaničnika MOK.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu učestvovao je i Bred Pit, ali ne čuveni glumac, već australijski bokser istog imena i prezimena.

Za četiri godine Olimpijske igre se sele u Evropu. London će imati težak zadatak da zaseni Peking. Najbolje je da to i ne pokušava.

Što bi rekao Huan Antonio Samaran: "Do viđenja, Peking! Dobar dan, London!".

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC