• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AUTOMOBILIZAM: Dušan Borković - ponos Srbije

Dušan Borković ima visoke ambicije za narednu godinu - želi da se oproba u takmičenju u kojem će učestvovati i legendardni Francuz - Sebastijan Leb.

 AUTOMOBILIZAM: Dušan Borković - ponos Srbije Izvor: MONDO

Zahvaljujući njemu Srbija je ponovo upisana na reli auto-mapu Evrope. Dušan Borković 29-godišnji momak iz Pančeva, napravio je fenomenalan uspjeh, jer je kao debitant u Evropskom kupu turing automobila (ETCC) - takmičenju najvišeg ranga, pod patronatom FIA - osvojio treće mjesto.

Počeo je da vozi još kao devetogodišnjak, a naredne godine proslaviće 20 godina u svijetu automobilizma!

"Kada sam kao klinac gledao reli trke, pitao sam se da li ću se i ja ikada vidjeti tako na televiziji. I eto, 19 godina kasnije, moje ime, srpska trobojka na automobilu... se vide širom svijeta", rekao je Borković na reli stazi Navak nadomak Beograda, gdje je sa svojim timom obilježio kraj izuztno uspješne sezone.

Najbolji srpski automobilista najavljuje ambicioznu 2014. godinu.

"Moj cilj je da postanem prvi srpski vozač koji će voziti svjetski šampionat turing automobila (WTCC) i zbog toga nam je neophodno da što prije pokrijemo potreban budžet, kako bih se uključio već naredne sezone. Takođe, moj plan je da paralelno nastavim da vozim i evropski šampionat ETCC u kojem sam ovu debitantsku sezonu završio na trećem mjestu. Veoma je izazovno, ali i stresno kada znate da imate kvalitet za svjetske trke i uspjehe, ali da će vas možda u tome omesti nedostatak novca. Iskreno se nadam da ćemo uspjeti da animiramo privrednike i nove sponzore i da ćemo sakupiti novac koji nam nedostaje da bi sljedeće godine ostvarili planove", izjavio je Borković.

U WTCC-u bi od naredne sezone trebalo da vozi i Francuz Sebastijan Leb koji se nedavno oprostio od relija, a Borkovićeva želja je da se oproba i sa takvim imenom svjetskog autmobilizma.

Kalendar WTCC i ETCC još nije definitivno usvojen, ali se očekuje da se prva trka bude vožena 6. aprila u Maroku ili Francuskoj.

Naravno, za sve to treba mnogo novca. Samo za jednu test vožnju treba izdvojiti i po više desetina hiljada evra!

Nije veliki broj onih koji su vjerovali u Dušana prethodnih godina. Ali, oni koji jesu uvijek su bili uz njega, pogotovo kompanija NIS, kao i njegov tim, na čijem je čelu njegova supruga Andrijana.

"Ovo što sam uradio je čudo, a oni su vjerovali u čudo. Ja mogu samo da kažem da će se čudo nastaviti"
, rekao je Borković, koji je imao i poruku za sve one koji vole brzu vožnju, ali i lude glave:

"Želim da poručim mladim ljudima da su staze za brzu vožnju, a ne ulice".

Dušan je prvi put predstavio javnosti cijeli tim koji je sa njim već dugi niz godina. U ekipi su pored trojice Španaca koji rade kao glavni inženjer, glavni i pomoćni mehaničar, još i inženjer Miroslav Rastović iz Hrvatske, Vladimir Jovanović mehaničar zadužen za gume, Strahinja Borković zadužen za opštu logistiku i gorivo i Goran Živanović, koji takođe radi na logistici i pripremi obroka.

Bilo bi idealno da ovaj dasa iz Pančeva, koji ne skida osmijeh, pogotovo kada je u automobilu, dobije šansu da vozi u najvažnijoj svjetskoj automobilskoj klasi - WTCC.

Ako ništa drugo - on je već uspio. Do skoro nepoznat široj javnosti, za Ducu Borković sada zna cijela Srbija.

(MONDO, foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC