• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čekao je četiri godine: Novak šampion Pariza!

Novak Đoković napravio je veliki preokret u oba seta finala Mastersa u Parizu protiv Davida Ferera - 7:5, 7:5!

 Čekao je četiri godine: Novak šampion Pariza! Izvor: MONDO

Kralj je mrtav, živio kralj!

U finalu mastersa u Parizu, gdje je na pehar čekao pune četiri godine, (2) Novak Đoković napravio je dva nevjerovatna preokreta u oba seta protiv zvaničnog šampiona turnira (3) Davida Ferera i ostavio ga da o gubitku titule razmišlja tokom cijele noći:

Dva puta bilo je 3:5, uz servis Španca za set, oba puta završeno je: 7:5, 7:5, za šestu Novakovu titulu u ovoj sezoni, za 16. masters titulu u karijeri, za ukupno 40. ATP turnir od ulaska među profesionalce.

Osvajanjem 980 ATP bodova u Bersiju, gdje je prošle sezone ispao u prvom kolu od Sema Kverija, Novak Đoković zadržao je šanse da sezonu završi na prvom mjestu, ali će mu za to biti potrebni sjajni rezultati naredne nedelje na finalu Masters serije u Londonu i potom dvije pobjede u finalu Dejvis kupa protiv Češke, uz loš nastup Rafaela Nadala u "O2 areni".

No, otom-potom - Novak je ove nedelje trijumfovao na turniru na kojem je, od svih mastersa, imao najmanje uspjeha poslije onog u Sinsijatiju, jedinog koji nije osvojio.

Prije titule 2009. godine, Đoković je u četiri pokušaja u Bersiju stizao najdalje do trećeg kola. Poslije te titule, naš as imao je samo jedno četvrtfinale, ali je ove sezone nastavio fantastičan niz od poraza u finalu US Opena i osvojio "het-trik": Peking, Šangaj, Pariz!

A, Ferer? On će i dalje morati da radi na psihologiji, jer sve ostalo zna. Još jedan poraz u finalima doživio je samo zbog straha od pobjede nad boljim od sebe. Simpatični Španac je do sada jedinu masters titulu u karijeri osvojio baš u Parizu, ali protiv Jeržija Janovica.

PRVI SET:

Đoković je gubio 3:5, nekih desetak minuta nakon što je kod 2:4 za protivnika imao krizu i teško se kretao, ali serijom od 16:2 u finišu seta, uz osam uzastopnih ubačenih prvih servisa, Đoković je preokrenuo izgubljeni set u svoju korist i poveo 1:0 na putu ka drugoj tituli na pariskom mastersu.

Ferer je brejk napravio pri rezultatu 2:2 i nekako ga, uz spasenu brejk loptu, sačuvao za 2:4. Novak je tada igrao čudno, loše se kretao i mnogo griješio, ali se nije predao. Propustio je Đoković brejk loptu i u narednom gemu, ali nije kada više nije bilo kud: pri servisu Ferera za set, Đoković je iskoristio nervozu protivnika koji je dan ranije izbacio Rafaela Nadala, došao do dvije brejk lopte i iskoristio prvu - 4:5.

Momentum je Đoković iskoristio i u narednim gemovima, tokom kojih je Ferer osvajao poen na svakih Novakovih osam.

DRUGI SET:

Da li se opustio ili jednostavno "izduvao" u finišu prvog seta, tek Đoković je na početku drugog odigrao najlošiju dionicu na meču. Odmah je izgubio servis, a Ferer je imao dvije brejk šanse za 3:0. To se nije dogodilo, uz malo sreće za Đokovića, pa su dva tenisera bez šansi za brejk stigla do 5:4, a na servisu je bio Španac.

Kao i u prvom setu, zastala mu je kost u grlu u tom gemu, Novak je stigao do 30:40 i iskoristio prvu brejk loptu u drugom setu za 5:5. A, tada je svako ko je gledao meč mogao da pretpostavi šta će se dogoditi: Đoković je na svoj servis prepustio jedan poen rivalu, a onda u narednom gemu iskoristio drugu brejk, odnosno meč loptu za - 7:5.

Ovo je bio 16. duel Srbina i Španca, a Novak sada vodi 11:5. Dugo je prošlo od njihovog posljednjeg okršaja, u polufinalu Australijan Opena prošlog januara, kada je Đoković ponizio Ferera rezultatom 6:2, 6:2, 6:1.

Ove sezone, Đoković je igrao tri masters finala i sve ih dobio: Monte Karlo, Šangaj i Pariz. Može li i London?

(MONDO:Foto: Guliver/Getty Images/Julian Finney)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC