• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pariz, London, bilo gdje, Nole dobija Rodžera

Novak Đoković pobijedio je Rodžera Federera drugi put u tri dana, ovog puta na startu finala Masters serije u Londonu - 6:4, 6:7, 6:2.

 Pariz, London, bilo gdje, Nole dobija Rodžera Izvor: MONDO

Kao i kad je Novak bio "klinac", pa tako i sada kad je Rodžer navodno "mator" - njihov međusobni duel je planetarni događaj.

(2) Novak Đoković i (6) Rodžer Federer sastaju se 31. put u karijeri, a prvi put u grupi na finalu Masters serije u Londonu, završnom turniru sezone, koji je Švajcarac osvajao rekordnih šest puta, a Srbin dva, od čega jednom prošle sezone.

Ishod isti kao prije tri dana u Francuskoj: Đoković - Federer 6:4, 6:7, 6:2, poslije dva sata i 23 minuta igre.

U prvom kolu Grupe B na Masters kupu u Londonu, Đoković je i 15. put pobijedio Federera kada bi osvojio prvi set, odnosno svih 16 poraza doživio je kada je Švajcarac prvi stizao do vođstva.

Oni su u ovoj dvorani već igrali jedno finale, prije tačno godinu dana, kada je bilo 7:6 (8:6), 7:5 za Novaka. Njih dvojica nisu se sastajala tokom 2013. godine sve do prošle subote, kada je u polufinalu Mastersa u Parizu bilo 3:6, 6:3, 6:2 u korist Đokovića.

Novak je dobio devet od posljednjih 12 duela sa 32-godišnjim Švajcarcem, šest godina starijim protivnikom. Sada ga pobjeda dijeli od izjednačenja u međusobnim duelima, u kojima je Federer protiv tada "dječaka" Đokovića dobio prva četiri okršaja, a sedam od prvih devet.

Od tada, mnogo više uspjeha ima srpski as, a bilo bi dobro kada bi stekao prednost u ukupnom zbiru prije nego što se najtrofejniji teniser svih vremena povuče. Federer je u 32. godini drugi najstariji učesnik finala sezone, poslije Agasija, koji je igrao u 36. godini.



Ove večeri, u prvom kolu Grupe B, u prepunoj "O2 areni" u Londonu:

Đoković - Federer 6:4, 6:7, 6:2.

U prvom meču u grupi, (4) Huan Martin Del Potro pobijedio je (8) Rišara Gaskea 6:7 (4:7), 6:3, 7:5, a ranije u utorak (1) Rafael Nadal glatko je pobijedio (3) Davida Ferera 6:3, 6:2 i sada mu pobjeda nedostaje da definitivno završi sezonu kao "Broj 1".

PRVI SET

Majstori tenisa koji znaju sve o suparnikovoj igri bili su više nego sigurni prilikom serviranja sve do 4:4, kada je 17.500 ljudi u dvorani, od čega je bar nekoliko stotina "VIP zvanica", vidjelo prvu brejk loptu. Imao ju je i propustio Federer.

Novaku se malo stegla ruka kada je servirao za 5:4, stao mu je prvi servis, napravio i jednog duplu servis grešku, što je Švajcarac iskoristio da stigne do 30:40, ali je njegov "do or die" forhend izašao malo u aut. Naredna dva poena Đoković je glatko dobio, doveo Federera u situaciju da servira za opstanak u setu i onda mu prvi put zaista napao servis.

U desetom gemu, Novak je slao loptice rivalu pod noge, brzo stigao do 15:40, a iskoristio drugu set loptu za 6:4 i psihološku prednost pred nastavak meča.



DRUGI SET

Set koji je riješen u taj-brejku "ličio" je na one iz finala Mastersa u Parizu, kada je Đoković "davao fore" Davidu Fereru, a onda ga stizao i prestizao u najvažnijim gemovima.

Federer je prvi napravio brejk za 3:2 i odmah ga ispustio, pa uradio to već u narednom gemu za 4:3, ali ga je tada potvrdio poslije igre na razliku (5:3).

To je Đokovića dovelo u situaciju da servira za opstanak u setu, što za njega nije bio nikakav problem (5:4), međutim djelovalo je da se neće izvući kada je Rodžer stigao do set lopte za brzih 6:4. Tada je Novak odigrao najljepši udarac na meču, bekhend dijagonalu iz potpune defanzive, čime je izborio "djus", a onda iskoristio trenutak za brejk (5:5).

Do 6:5 Đoković je stigao teško, spašavajući brejk loptu rivala, a potom nije uspio da i sam stigne do brejk šanse, iako je Federer 12. gem počeo duplom servis greškom. Bilo je nekoliko spektakularnih razmjena u tom gemu, ali su otišle na stranu Švajcarca, koji je set uveo u taj-brejk i u njemu osvojio, ispostavilo se, ključni poen pri rezultatu 2:2.

Servirao je Đoković, bilo je svega u toj razmjeni, ali je presudio "čelendž", koji je pokazao da je Federerov viner okrznuo liniju za milimetar, možda ni toliko. Naredni poen Švajcarac je dobio lako, za 4:2 i to je bio rezultat poslije kog Đoković nije uspio da se vrati - 2:7.

Novaku je to bio tek 10. izgubljeni taj-brejk ove sezone, a 20 ih je dobio. Ovog puta, morao je u treći set.



TREĆI SET

Tradicija koja je važila punih 30 duela mogla je da "padne" u 31. ali to nije bilo ni blizu da se dogodi, najviše zbog Đokovićeve smirene i efektne igre u trećem setu. Federer je u drugom izborio priliku da prvi put pobijedi Đokovića u karijeri nakon što bi izgubio prvi set, ali je već poslije 20-ak minuta igre bilo 5:1, uz dva brejka prednosti za Đokovića.

Federer, koji cijele sezone ne uspijeva da pronađe pravu formu, kao da je ostao bez municije.

Uzeo je sedmi gem, ali bez osvojenog poena na servis Đokovića na 6:2, morao da čestita mlađem i šansu potraži u mečevima sa Del Potrom i Gaskeom.

Federer u karijeri ima 163 pobjede protiv Top 10 igrača, a u toku 2013. samo dvije u 11 pokušaja, od čega je jednu ostvario protiv vidno povrijeđenog Del Potra.

GRUPA A

(5) Tomaš Berdih - (7) Stanislas Vavrinka 3:6, 7:6 (7:0), 3:6
(1) Rafael Nadal - (3) David Ferer 6:3, 6:2

TABELA: Nadal 1-0 (2-0, 12-5), Vavrinka 1-0 (2-1, 18-13), Berdih 0-1 (1-2, 13-18), Ferer 0-1 (0-2, 5-12).

GRUPA B

(4) Huan Martin Del Potro - (8) Rišar Gaske 6:7 (4:7), 6:3, 7:5
(2) Novak Đoković - (6) Rodžer Federer (u toku)

TABELA: Del Potro 1-0 (2-1, 19-15), Rišar Gaske 0-1 (1-2, 15-19), Novak Đoković - , Rodžer Federer - .

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Julian Finney)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC