• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pao Vavrinka, Novak sa Rafom za treću sreću

Srpski teniser pobijedio Švajcarca u polufinalu u Londonu (6:3,6:3) i za odbranu trofeja Masters kupa igraće u ponedjeljak uveče sa Nadalom.

 Pao Vavrinka, Novak sa Rafom za treću sreću Izvor: MONDO

Novak Đoković je dva puta u karijeri osvajao završni turnir sezone, a imaće priliku da u ponedjeljak uveče stigne i do treće - sreće.

Tu privilegiju stekao je pobjedom nas Stanislasom Vavrinkom u polufinalu Masters kupa u Londonu rezultatom 2:0, po setovima 6:3, 6:3.

Za treći pehar Masters kupa Novak će se boriti sa najvećim rivalom - Rafaelom Nadalom. Prvi reket svijeta ranije je obezbijedio plasman u finale pobjedom nad Rodžerom Federerom (7:5, 6:3).

Novak Đoković "štucao" je na početku meča protiv Stanislasa Vavrinke. Švajcarac je bio taj koji je diktirao tempo, koji je bio agilniji i nekako otresitiji, pa je i prvi poveo na duelu.

On je u trećem gemu materijalizovao bolju igru, iskoristivši drugu brejk loptu (2:1). Do tog trenutka Novak je djelovao nekako nesigurno, dok je Vavrinka bio konkretniji, više je trčao i djelovao da ima više samopouzdanja.

I baš kada je Švajcarac napravio brejk, Novak se trgao, odmah vratio brejk, a zatim i dobio gem na svoj servis, pa je prešao u vođstvo (3:2). To je izgledalo kao buđenje srpskog tenisera, jer je onda krenuo da prikazije svoju prepoznatljivu igru. Novak je brzo poslije toga napravio još jedan brejk, poveo sa 5:3, a zatim sa uspjehom okončao set u svoju korist.

To mu je dalo snagu u nastavku meča. Od starta drugog seta djelovao je Đoković prije svega strpljivo, smireno, svoj tenis - tjerao je protivnika da načini grešku i vješto to koristio. Upravo zahvaljujući takvom pristupu stigao je do prednosti (2:0), a bio je na korak i od "duplog brejka", koji bi vjerovatno ranije odlučio pitanje pobjednika. Ipak Vavrinka se tada spasao u posljednji čas, zahvaljujući loptici koja je "liznula liniju" u trenutku kada je Đoković imao prednost na njegov servis i smanjio rezultat na 1:2.

Agilni Nole i na sljedeći servis rivala krenuo je žestoko, u želji da se još ubjedljivije odlijepi rezultatski, ali je Švajcarac opet uspio da se izvuče.

Za osmog igrača svijeta to je ipak bila slaba utjeha, odnosno odlaganje egzekucije, jer je poslije 85 minuta igre ipak morao da čestita Novaku na pobjedi.

Đoković je tako upisao 14. trijumf protiv Vavrinke u karijeri, četvrti ove sezone, dok je samo dva meča izgubio od Švajcarca i to davne 2006.

Novak je na završnim turnirima sezone bio najbolji 2008. godine, kada je u finalu u Šangaju nadigrao Rusa Nikolaja Davidenka (6:1, 7:5), a prošle sezone u Londonu pobijedio je Rodžera Federera (7:6, 7:5).

Ove godine imaće možda i najteži zadatak, jer će Rafa Nadal imati veliki motiv u finalu budući da se nikada do sada u karijeri nije okitio titulom Masters kupa. Igrao je jednom za pehar, 2010. takođe u Londonu, ali ga je zaustavio Federer (6:3, 3:6, 6:1).

Novak i Rafa, drugi i prvi teniser svijeta, do sada su u karijeri odigrali 38 mečeva i Španac je uspješniji sa 22 ostvarene pobjede.

U 2013. sastali su se pet puta i Novak je dobio dva, uključujući posljednji, u finalu turnira u Pekingu.

Turnir u Londonu igra se za nagradni fond od šest miliona dolara.

(MONDO, foto: Beta/AP/Sang Tan)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC