• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vanja u Johanesburgu brani Viktorovu čast

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić učestvovaće na konferenciji u Johanesburgu na kojem će se promijeniti svjetski antidoping kodeks.

 Vanja u Johanesburgu brani Viktorovu čast Izvor: MONDO

Ovaj kodeks će biti obavezujući za sve zemlje, a važiće narednih četiri do pet godina.

Prema saznanjima Tanjuga, ministar Udovičić će se u govoru posebno osvrnuti na slučaj Viktora Troickog kako bi se u budućnosti spriječile situacije da nevini sportisti stradaju.

Troicki je nedavno suspendovan na godinu dana uprkos tome što nije bio pozitivan na doping testu, nego je samo prekršio doping pravila uz dozvolu ljekara Međunarodne teniske federacije (ITF).

Pored predstavnika vlasti, na konferenciji će učestvovati predstavnici svih internacionalnih federacija, međunarodnog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta, kao i organizatori velikih sportskih manifestacija. Ukupno 2.000 delegata ima zadatak da prodiskutuje sve promjene nastale od posljednje izmjene Kodeksa 2007. godine.

Lista zabranjenih supstanci će ostati ista, a pored već postojećih osam povreda antidoping pravila, biće usvojene još dve, od čega je najvažnije saučesništvo i zavjera, zbog slučajeva Fuentes, Puerto i, prije svega, Lens Amstrong.

Novi Kodeks predlaže povećanje kazne na čak četiri godine za prvi prekršaj, kada se utvrdi da se radi o ozbiljnim prestupima. Vjeruje se da će Kodeks time značajanije uticati na sportiste, jer se rijetko ko može vratiti aktivnom takmičenju nakon četiri godine.

"Inteligentna borba protiv dopinga u sportu može da donese veće rezultate nego testiranje urina i krvi sportista. Novi Kodeks ima ideju i da zaštiti sve one sportiste koji svojim svjedočenjima značajno doprinesu sprečavanju dopinga u sportu", navodi se u saopštenju Antidoping agncije Srbije.

Na Konferenciji će biti izabran i novi predsjednik Svjetske antidoping agencije. Sve izmjene i kompletan prevod Kodeksa biće dostupni na sajtu Antdoping agencije do 20. decembra, a važiće tek od 1. januara 2015. godine. Cela 2014. godina biće podređena edukaciji i usklađivanju svih sportskih pravilnika i zakona sa novim Kodeksom.

"Pored već postojećih osam povreda antidoping pravila, biće usvojene još dve povrede, od čega je najvažnije saučesništvo i zavera, zbog slučajeva Fuentes, Puerto i, prije svega, Lens Amstrong", navodi se u saopštenju Ministarstva omladine i sporta.

Novi Kodeks bi, takođe, trebalo da zaštiti sportiste koji svojim svjedočenjima značajno doprinesu sprečavanju dopinga u sportu.

"Vjeruje se da će Kodeks time značajanije uticati na sportiste, jer se retko ko može vratiti aktivnom takmičenju nakon četiri godine", dodaje se u saopštenju.

Lista zabranjenih supstanci će u novom Kodeksu ostati ista, a na Konferenciji će biti izabran i novi predsjednik Svjetske antidoping agencije. Sve izmjene i kompletan prevod Kodeksa biće dostupni na sajtu Antdoping agencije do 20. decembra 2013. godine, a važiće od 1. januara 2015. godine.

(MONDO/Agencije, Foto: BETA / Milan Obradović )

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC