• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novakova godina u brojkama

Najbolji srpski teniser u 2013. osvojio je sedam titula, igrao je na 18 turnira, ostvario je skor od 72 pobjede i devet poraza...

  Novakova godina u brojkama Izvor: MONDO

Novak Đoković okončao je sezonu na ATP turu trijumfom na Masters kupu u Londonu. U finalu je pobijedio najboljeg na svijetu, Rafaela Nadala, koji ga je prije toga skinuo sa vodeće pozicije ATP liste, upisavši treći trijumf na završnim turnirima sezone u karijeri.

Novaku je ostalo da još odigra finale Dejvis kupa protiv Češke i pomogne timu da ponovi uspjeh iz 2010. i opet osvoji "salataru". I bez obzira na ishod meča u Beogradskoj areni predstojećeg vikenda, Đoković je u proteklih 11 mjeseci upisao "brojke" od kojih se vrti u glavi.

22 -
Novak je od poraza u finalu US Opena od Nadala početkom septembra zabilježio 22 pobjede u nizu. Redom je rušio protivnike i osvojio titule na turnirima u Pekingu, Šangaju, Parizu, a zatim i na Masters kupu u Londonu.

23 - Ostvario je 23 pobjede nad igračima u top 10. On je tako potvrdio da je igrač iz samog svjetskog vrha koji igra najkonstantnije, dok posljednjih godina vrlo rijetko gubi mečeve od tenisera koji su lošije plasirani na ATP listi. U 2013. pobijedili su ga samo Huan martin del Potro, Tomaš Berdih, Endi Marej i Rafael Nadal.

302 - Najduži meč koji je igrao ove godine trajao je tačno 302 minuta. On je tek poslije maratona dugog pet sati i dva minuta srušio Stanislasa Vavrinku u osmini finala Australijan Opena (1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10), a zatim i odbranio titulu na prvom grend slemu sezone. Još facinantnije je bilo to što je nakon toga pobijedio Berdiha u četvrtfinalu (3:1), a zatim se u potpunosti resetovao i nadigrao Davida Ferera u polufinalu (6:2, 6:2, 6:1), poslije samo 89 minuta igre.

476 - Odservirao je 476 as udaraca tokom sezone. Iako se ne ubraja među najbolje servere na svijetu, često koristi tajno oružje kad je to potrebno. To ga je ove godine svrstalo na 12. mjesto liste najboljih servera, ali je i uprkos toj poziciji daleko ispred najboljih igrača svijeta - Rodžer Federer je tek na 20. mjestu, Endi Marej zauzima 29. poziciju, dok je Nadal na 52. mjestu. Ostvario je impresivnih 88 odsto uspješnih udaraca iz servisa.

12 - Novak je riješio u svoju korist 12 setova rezultatom 6:0, po čemu je rekorder ove sezone. On je zbog toga treći put u nizu u karijeri osvojio nagradu "Zlatni đevrek". Prošle godine dobio je devet setova "biciklom", dok je 2010. čak 13 riješio rezultatom 6:0.

21 - Odigrao je 21 gem u finalu turnira u Monte Karlu (6:2, 7:6) i poslije duge vladavine pobijedio Rafaela Nadala. Španac je na tom turniru prethodno bio nepobjediv punih osam godina. To je bila jedna od najvećih pobjeda Novaka u karijeri jer je "kralja šljake" srušio baš na njegovoj omiljenoj podlozi na omiljenom turniru.

11.197.947 - Na teniskim turnirima ove godine Novak je inkasirao 11.197.947 dolara. Osvajanje sedam titula opet ga je svrstalo među najplaćenije tenisere sezone, kao što je to bio slučaj prethodne dve godine. Više od njega zaradio je samo Rafael Nadal u 2013. godini - 12.070.935 dolara.

24-3
- Na grend slem turnirima ostvario je skor od 24 pobjede i tri poraza. Nije uspio da sustigne rekord iz 2011. kada je upisao gotovo besprekoran učinak 26-1, ali je ponovo potvrdio da na najvećim turnirima igra odlično. Osvojio je Australijan Open, igrao je finala na Vimbldonu i US Openu, dok je zaustavljen u polufinalu Rolan Garosa.

12.110 - Osvojio je 12.110 ATP bodova i ima priliku da do kraja sezone popravi taj skor. Izvjesno je međutim da će bez obzira na ishod u finalu Dejvis kupa ostati na drugom mjestu ATP liste. Čelnu poziciju u 2013. osigurao je Rafael Nadal, koji je imao najuspješniju sezonu osvojivši deset titula i ukupno 13.030 poena. Međutim "kralj šljake" već od prvog turnira naredne sezone moraće dobrano da se potrudi da zadrži vrh, jer će Novak biti samo 920 bodova iza njega, ili čak i manje.

(Mirjana Šegan - MONDO, Foto: Beta/AP/Alastair Grant )

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC