• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

US OPEN: Robredo izvukao najbolje iz Đokovića

Novak Đoković je pobedio Tomija Robreda sa 3:2 (4:6, 6:2, 6:3, 5:7, 6:3) i plasirao se u četvrtfinale US Opena.

 US OPEN: Robredo izvukao najbolje iz Đokovića Izvor: MONDO

Nalik 2007. godini, kada je na putu ka finalu odigrao duel u pet setova, za pamćenje, sa prijateljem Radekom Stepanekom, i ove sezone, put Novaka Đokovića ka finalnom meču US Opena posut je trnjem.

U osmini finala, Srbin je na terenu "Artur Eš" stadiona proveo tri sata i 45 minuta protiv neumornog Španca Tomija Robreda, ali mu je na kraju dao prednost na putu ka svlačionici - 3:2 (4:6, 6:2, 6:3, 5:7, 6:3).

Bio je to "najskuplji meč" na najvećem teniskom stadionu na svetu. Publika je videla trzavice između dva tenisera, često je i sama svojim nesportskim ponašanjem bila uzrok nervoze igrača i rapsrava sa sudijom, bilo je istegnuća mišića, medicinskih tajm-auta, opovrgavanja sudijskih odluka, uganuća zglobova, grčeva u nogama, a sve je bilo začinjeno velikim brojem spektakularnih poena.

Posle svega, treći je bio bolji od 15. tenisera sveta i to četvrti put u pet međusobnih duela.

Đoković će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Endi Rodik (SAD) - Fernando Gonzales (Ćile).

Duel između Đokovića i Robreda odlučen je u petom gemu petog seta, kada je Srbin pri rezultatu 2:2 napravio brejk. Iako su mu, u tom trenutku, bila potrebna još tri gema do konačne pobede, Srbin je bio izuzetno siguran na svoj servis.

Pri vođstvu od 4:3, dobio je gem sa četiri pogođena prva sevrisa, praktično bez igre, što mu je vidno umornom ostavilo dovoljno energije da napadne Verdaska, u trenucima kada je ovaj servirao za opstanak na turniru.

Da mu nije prijatno, videlo se odmah. Španac je napravio duplu servis grešku, a Novak mu je potom na bojažljiv servis uzvratio sjajnim reternom - 0:30.

Ipak, Verdasko je uspeo da dođe do 30:30, kada je odigran poen, koji je publiku digao na noge. Dobio ga je Đoković i došao do prve meč lopte.

Odmah ju je iskoristio, jer je hrabro napao servis rivala, preuzeo inicijativu i forhendom ga naterao na grešku - 6:3, još dva koraka do prošlogodišnjeg uspeha i plasmana u finale.

Đoković je meč završio sa 55 vinera i 58 grešaka. Dobri potezi i greške smenjivali su se u talasima i takav je bio i epilog po setovima. Naravno, lošim fazama u igri Beograđanina kumovao je i Španac, koji je bio silno motivisan i u nekoliko navrata dobijao poene, čak i kada su svi na stadionu, uključujući i Đokovića mislili da je gotovo.

Svojom igrom, Verdasko je doterao trećeg tenisera do gornjih granica svojih mogućnosti.

Đoković je meč počeo dobro. Iako u prvom setu nije uspevao da oduzme servis Špancu, bio je bliži tome do rezultata 4:4.

Upravo je svoj četvrti gem u prvom setu Verdasko dobio tako što je Đoković poništio odluku sudije i ukazao da nije bio aut, odnosno da je rival pogodio liniju. Dobio je aplauz, a Verdasko gem - 4:4.

I, onda je usledio najdrastičniji pad i igri našeg tenisera. Poveo je sa 30:0 na svoj servis i potom izgubio osam poena u nizu: četiri za 4:5 i još četiri za 4:6.

Španac je na čudan način poveo sa 1:0 u setovima.

Da rasipanje poena neće trajati dugo, odnosno da je sa time gotovo, Đoković je pokazao već na startu drugog seta. Oduzeo je prvi servis protivniku, poveo sa 3:0 i rutinski sačuvao tu prednost do kraja seta, kada je još jednom brejknuo brzonogog Španca - 6:2, odnosno 1:1 u setovima.

Ipak, svima koji su navijali za Srbina zastala je kost u grlu prvi vođstvu Đokovića od 4:1. On je prilikom jednog proklizavanja povredio butni mišić. Zbog toga je pozvao lekara u pomoć, a ovaj ga je nekoliko minuta masirao po desnoj butini i leđima.

U nastavku igre, on se sporije kretao i sve dok se ponovo nije oslobodio i stekao sigurnost da udara svom snagom, njegovi navijači nisu mogli da se opuste.

U trećem setu, Novak je opet rano napravio brejk (3:1), a tu prednost sačuvao je do kraja - 6:3, relativno lako.

Očekivali su tada mnogi da će četvrti set biti i poslednji. I, vodilo je ka tome, jer je Novak već u prvom gemu uzeo servis Robredu i prednost brejka držao do 3:2. Tada mu je pala koncentracija, pa se Španac na duplu servis grešku Srbina nadovezao snažnim reternom i poravnao skor na 3:3.

Bilo je 4:4 i 5:5, a onda je Đoković propustio tri brejk lopte za vođstvo od 6:5 i servis za prolaz dalje. Nije uspeo, do šestog gema došao je Španac, a onda se Novak umalo ponovo povredio.

Servirajući da izbori taj-brejk, nezgodno je stao prilikom jednog forhenda, zglob mu je umalo "iskočio", a lopta se zakucala u mrežu - 0:30. Tu prednost i dekoncentraciju protivnika Robredo je iskoristio za drugi brejk u setu i zloslutnih 2:2 u setovima.

Zloslutnih, jer se u tim trenucima kod Robreda videla volja, motiv i optimizam, dok je Đoković delovao iscrpljeno i razočarano, zbog propuštene tri brejk lopte u finišu seta.

Mentalna snaga trećeg igrača sveta došla je do izražaja u petom setu, koji je znalački dobio, sa minimalnom potrošnjom energije - 3:2.

Borba za premiju na 20.657.000 dolara vrednom turniru se nastavlja...

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC