• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novače, hvala!

Novak Đoković je savladao Tomaša Berdiha 3:0 (6:4, 7:6, 6:2) i izjednačio ukupni skor u finalu Dejvis kupa Srbija - Češka.

 Novače, hvala! Izvor: MONDO

Novak Đoković je na briljantan način završio 2013. godinu. Pobjedom nad Tomašom Berdihom u finalu Dejvis kupa, njegovom ukupno 26. otkako igra za srpski nacionalni tim, Novak je potvrdio sjajnu formu i najavio povratak na svjetski tron.

Trijumfom nad Tomašom Berdihom od 3:0 (6:4, 7:6, 6:2) Đoković je anulirao prednost Čeha, ali za osvajanje "salatare" Srbija će morati da vjeruje u čuda!

"Nole, Nole", odjekivalo je Arenom, koja se na taj način zahvalila Đokoviću, koji je uzvratio publici na podršci.

"Ne postoji ljepši osjećaj nego kada se igra pred punom Arenom. Ovo je nevjerovatno. Da nije bilo vas ovdje ne bih izvukao taj drugi set", rekao je Novak poslije pobjede.

Iako je igrao pod pritiskom i "moranjem", jer je Srbija bila u zaostatku poslije subotnjeg dubla, Novak je, na krilima publike u Kombank areni uradio ono što se od njega očekivalo. Da je bilo lako - nije, jer Berdih spada u vrh svjetskog tenisa, ali da se očekivalo - to, svakako, jeste, jer Đoković drži taj vrh.

Odlučile su nijanse, veća mirnoća i prisebnost Đokovića u prelomnim trenucima, to što je Čeh više griješio, a u drugom setu, realno, i poklonio pobjedu Srbinu u neizvjesnom taj-brejku.

Berdih gotovo sat i po nije imao priliku za brejk. Prošao je prvi set i dobar dio drugog kada je Čeh prvi put bio u prilici da oduzme servis Novaku i dodatno "začini" ovaj duel. Ali, Novak je najbolji kad je najteže.

U prvom setu Novak je imao nekoliko prilika da prelomi taj dio igre u svoju korist, ali se Berdih, vrlo kvalitetnom igrom i servisima, izvlačio. Ne i u odlučujućim trenucima kada je servirao za ostanak u setu.

Vidjelo se da će drugi set biti "na nož". Novak nikako nije uspijevao da dođe u priliku da oduzme servis Berdihu, ali Čeh jeste. Kada se Novak odbranio, bilo je gotovo izvjesno da će taj-brejk odlučiti taj dio igre. Berdih je imao 4:2, potom je imao i 5:4 i servirao, ali je uslijedio poklon za rivala. Laganu loptu je promašio i otvoruio je put Novaku da napravi preokret. Naravno, taj poklon Novak ne odbija.

Treći set... Treći set je bio puka rutina, igra "mačke i miša". Novak je opustio ruku, noge su same letjele... Berdihu je bilo jasno da je šansu propustio.

TOK MEČA:

- PRVI SET - (6:4)

Novak lagano do 1:0. Odličan servis mu je obezbijedio vođstvo. Srpski teniser je imao 0:30, ali je Berdih, uz malo sreće, izjednačio. I sa dva asa poravnao na 1:1. Za razliku od uvodnog gema, drugi gem na servis Đokovića bio je mnogo neizvjesniji, ali ga je Novak osvojio sjajnim volejem na mreži - 2:1

Prva brejk šansa za Novaka! Imao je 40:15 na Berdihov servis, ali se Čeh izvukao i potom gromotivo servirao - novo izjednačenje 2:2. Nole, potom, rutinski za 3:2.Naredni gem donio je mnoštvo razmjene udaraca sa osnovne linije, da bi Novak potom napravio vanserijski udarac - forhend dijagonala na samu liniju, što mu je donelo poen. Ali, Berdih je u ranoj fazi meča takođe dobro servirao - 3:3. Iako je Đoković napravio duplu servis grešku, to na njega nije uticalo, jer je potom vezao sjajne servise. I dalje je u prednosti 4:3.

Nove brejk šanse za Novaka! Malo uz pomoć Berdiha koji je napravio neiznuđene greške, a potom i novim odličnim potezom, Novak je stigao do 40:0 na servis češkog tenisera. Ali, Berdih se ponovo čudesno vratio! Najprije je sjajno odservirao, a potom rizikovao i to mu se isplatilo. Imao je Novak potom još jednu brejk šansu, ali je poslije duže razmjene (26 udaraca) pogriješio i iz bijesa je bacio reket na podlogu. Zatim još jedna greška Srbina i izjednačenje - 4:4. Imao je Novak nove četiri brejk lopte...

Jedan reket je stradao, ali novi "radi" dobro. Novak je ponovo u prednosti 5:4.

Dugi, dugi 10 gem i mnoštvo promjena. Đoković je imao nove šanse za brejk i osvajanje seta. Berdihu je popustila koncetracija i napravio je novu grešku. Ali, Čeh je ponovo odigrao veoma kvalitetno i hrabro, skrativši loptu koju je Novak stigao, ali je Berdih potom imao lak zadatak. Međutim, gem je baš potrajao...

Poslije čak 15 minuta igre u 10. gemu, Đoković je uspio da realizuje četvrtu brejk i set šansu!!! Vođstvo od 1:0 (prvi set 6:4).



- DRUGI SET -(7:6)

Dobar početak drugog seta za Novaka. Kao i prvi, Novak je kontrolisao uvodni gem i poveo. Berdih se, nakon ukazane ljekarske pomoći, vratio na teren i lagano stigao do izjednačenja. I drugi gem na svoj servis Novak je dobio "sa nulom".

U prva tri gema drugog seta na svoj servis Đoković je izgubio samo jedan poen! Vođstvo od 3:2. Malo grešaka sudija u narednom gemu, na štetu Srbije, ali Berdih je zasluženo stigao do izjednačenja.

Novak nastavlja u istom ritmu. Dozvoljava Berdihu tek po koji poen - 4:3. Češki teniser je naredni gem dobio vrlo ubjedljivo.

Prvi put u meču, Berdih je stigao do brejk prilika (40:15). Đoković je izgubio ritam igre, čvrstinu kod udaraca, malo je i požurio i išao je iz greške u grešku. Srećom, Berdih je "nasjeo" na Novakov "poziv" kratkom loptom i poslao je lopticu u aut. Izjednačenje u devetom gemu, potom dva dobra servisa i Berdihje u dva navrata promašio linije. Vođstvo Novaka od 5:4, nakon što je gubio 15:40.



Berdih je bio pod pritiskom, ali je opet najbolje servirao kad je bilo najteže. Bilo je 30:30, potom dva odlična servisa i izjednačenje. Bilo je problema za Novaka u narednom gemu. Imao je Čeh 30:15, ali je Novak sačuvao mirnoću i odigrao dobro u ključnim momentima.

Dvije greške za 0:30, nisu poremetile Berdiha. Opet je odlično servirao u ključnim momentima, a potom je hrabro napao mrežu posle sjajnog drugog servisa. Češki teniser je prilično mentalno jak.

Taj-brejk!

Napravio je Berdih mini brejk za 3:2, nakon što je napao odmah iz riterna, a Đoković, iako požrtvovan nije uspio da se odbrani. Međutim, Berdih nije uspio da potvrdi taj mini brejk, napravivši neiznuđenu grešku.

Češki teniser je pri vođstvu 5:4 napravio veliku grešku, praktično je poklonio poen Đokoviću. A onda je poslao lopticu u aut, omogućivši Novaku priliku da povede 2:0 u setovima.

I uspio je!!! Nole je poveo 2:0!

- TREĆI SET - (6:2)

Novak nije imao priliku za brejk u drugom setu, ali je zato treći set otvorio tako što je oduzeo servis Berdihu.

Opustio je Novak ruku i tada je najopasniji. Lako je došao do 2:0 i potvrdio je brejk prednosti.

Bila je ugrožena prednost Đokovića u trećem setu, jer je Berdih agresivnom igrom napao protivnika što mu se isplatilo. Ali, više od "djusa" nije mogao. Novak je poveo 3:1.

Ništa se uzbudljivo nije dešavalo do trenutka kada je Novak, pri vođstvu od 4:2, imao novu brejk šansu. I nova greška Berdiha (loptica u mrežu). Novak je poveo 5:2. Za kraj gema, serija as udaraca!

(MONDO, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC