• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa bez Janka i Viktora, Češka opet šampion

Jedan Novak Đoković nije bio dovoljan Srbiji za drugu titulu u Dejvis kupu: mladi Dušan Lajović nije uspio, Češka odbranila naslov šampiona svijeta.

 Ništa bez Janka i Viktora, Češka opet šampion Izvor: MONDO

Srbija je u sastavu Novak Đoković, Janko Tipsarević, Viktor Troicki, Nenad Zimonjić, uz najjači sastav španske reprezentacije, vjerovatno najbolja Dejvis kup reprezentacija na planeti.

Nakon nekompletnih Španaca 2012. godine, Česi su u finalu Svjetske grupe pobijedili i nekompletnu Srbiju.

Svih pet mečeva od petka, do nedjelje, završeno je rezultatom 3:0 u setovima, nažalost tri u korsti Čeha, dva u korist Srbije, tj. Novaka Đokovića. Gubitak povrijeđenog Janka Tipsarevića i Viktora Troickog bio je nenadoknadiv gubitak za "orlove", uz poraz Nenada Zimonjića i Ilije Bozoljca u subotu, ispostavilo se, u presudnom dublu.

Tada je sav teret pao na 23-godišnjeg Dušana Lajovića, koji je u petom, odlučujućem meču pokušao, borio se, ali nije bio ni blizu pobjede nad 11 godina starijim, preiskusnim Radekom Štepanekom - 3:6, 1:6, 1:6, za konačnih 2:3 u korist Češke, koja je u tri dana koristila samo dvojicu igrača, Štepaneka i Tomaša Berdiha.

Srbiji ostaje da razmišlja da li bi Bozoljac bio bolji u ovom petom meču, ali i da čeka 2014. godinu, zdravog Tipsarevića i kraj suspenzije sa Troickog.

Srbija je 2010. godine u "Areni" pobijedila Francusku poslije 1:2 u subotu, zahvaljujući poenima Đokovića i Troickog, a tri godine kasnije na istom mjestu doživjela drugi uzastopni poraz od Češke, računajući i četvrtfinale prošle sezone na praškoj šljaci, kada nije mogla da računa na Đokovića.

On je ovog puta uradio je ono što su svi od njega očekivali od kada se Srbija plasirala u drugo Dejvis kup finale, dobio je i drugi singl za Srbiju u nedjelju popodne u tri seta protiv Berdiha i produžio nadu da će Srbija kompletirati jedan od najvećih "kam-bekova" u istoriji ovog takmičenja.

Ali to nije bilo realno.

"Kombank arena" je na nogama podržavala ne toliko mladog, koliko neiskusnog tenisera iz Beograda: Dušan Lajović - Radek Štepanek 3:6, 1:6, 1:6.

Čehu je ovo bio 45. meč u Dejvis kupu, a Lajoviću tek drugi, ujedno drugi u životu na tri dobijena seta. U petak, borio se koliko je mogao, ali je Tomaš Berdih bio bolji (3:6, 4:6, 3:6), u meču u kom popularni Duci nije uspio da napravi ni brejk protiv visokog češkog servera. Ovog puta bilo je brejka, ali i previše grešaka u namjeri da se dođe do vinera, što je sigurni, smireni i pokretljivi Štepanek znao da kazni.

Svaki put...

Umije da "pukne" od slabijeg
Radek Štepanek je u periodu sezone u kojem je bio u najvećoj krizi, prošlog proljeća, doživio poraze na šljaci od dvojice igrača koji su daleko lošije rangirani od Lajovića (117). Na Mastersu u Rimu izgubio je u prvom kolu od Italijana Potita Staraćea (6:4, 4:6, 3:6), koji je tada bio 293. na svijetu, a odmah potom, u prvom kolu Rolan Garosa bio je poražen od Australijanca Nika Kirgiosa (6:7, 6:7, 6:7), koji je tada bio 262. na planeti.

Štepanek se vratio kad "ne valja"
Kriza forme koju je imao Radek Štepanek izuzela ga je iz Dejvis kup obaveza na putu Češke ka drugom finalu u dvije godine. U prvom kolu nije nastupao, u četvrtfinalu igrao je samo u dublu protiv Kazahstana i sa Janom Hajekom izgubio od Andreja Golubjeva i Jurija Šukina, ali su Česi prošli dalje sa 3:1. U polufinalu protiv Argentine, odigrao je jedan singl i dobio Huana Monaka, kao i dubl gde je sa Tomašom Berdihom slavio protiv Karlosa Berloka i Orasija Sebaljosa. Česi su dobili 3:2.

Dušan Lajović
Datum rođenja: 30. 6. 1990.
Mjesto rođenja: Beograd
Prebivalište: Stara Pazova
ATP pozicija: 117. (najviše 114)
Profesionalac od: 2007.
Visina: 183 cm
Težina 79 kg
Titule/finala: 0/0
Zarada: 249.457 dolara
Dejvis kup skor u singlu: 0-1

- PRVI SET - 3:6

Lajović je odmah "pokazao zube" starijem protivniku i u prvom gemu napravio brejk, što je njegov prvi brejk u Dejvis kupu. Ipak, potom je probao da dođe do vinera bekhendom, ali ga taj udarac nije poslužio, pa je Štepanek brzo izjednačio na 1:1.

U narednom servis gemu, Lajović je pokazao prve znake nervoze, nije uspio da realizuje nekoliko gem lopti, što je Štepanek znao da kazni i napravio drugi brejk zaredom za 1:3, a potom i sigurnom igrom na svoj servis stigne do 1:4.

Iako je djelovalo da je prvi set već "otišao", za Lajovića je šesti gem, a njegov treći koji je počinjao servisima, bio izuzetno važan zbog sigurnosti, mirnoće i samopouzdanja. Nakon što je dva puta brejknut, Lajović je prilično sigurno upisao prvi servis gem na meču i smanjio na 2:4.

Osvojen gem na svoj servis podigao je nivo Dušanove igre, on je u narednom gemu dotjerao Štepaneka do "djusa" i onda imao iz defanzive otvorenu forhend paralelu za "pasing šot", ali se odlučio za dijagonalu što je Čeh pretpostavio i odigrao štop volej za gem loptu, potom i gem - 2:5.



Štepanek je u prvom gemu u kom je mogao da završi posao u prvom setu osjetio da se Lajoviću stegla ruka i raznovrsnim udarcima i izlascima na mrežu došao do 0:40, ali je Srbin tada odbio da se preda - vezao je tri poena u nizu, suočio se i sa četvrtom set loptom za Čeha, ali se i s tim izborio - asom je završio gem i smanjio na 3:5.

Čeh drugu priliku nije želio da ispusti: dominirao je i kada nije ubacivao prvi servis i bez izgubljenog poena završio priču u prvom setu - 3:6.

Idemo dalje, nema predaje!

- DRUGI SET - 1:6

Nije se dobro završio prvi set, a nije dobro počeo ni drugi - Štepanek je odmah napravio brejk, treći na meču i poručio Lajoviću da se nijednog trenutka neće opustiti.

Pokušao je i Dušan u narednom gemu da Čehu poruči da se nijednog trenutka neće predati, hrabro je stigao do 0:30, ali je Štepanek upisao četiri poena u nizu i potvrdio rani brejk - 0:2.

Novi servis gem Lajovića i novi brejk, četvrti na meču, ujedno i najdominantnije napravljen od strane češkog tenisera. Štepanek je kontrolisao svaki poen u gemu - 0:3.

Lajović se od početka meča trudi da igra napadački, ali rijetko uspijeva da pogodi viner, dok u dužim razmjenama dolazi do iskustva Štepanekovo iskustvo i mirnoća, a 34-godišnji teniser vremenom je igrao sve raznovrsnije što je bila posljedica samopouzdanja koje je nailazilo.

Tek na 0:4 u drugom setu, Lajović je uspio da se "upiše" na semafor, poslije "djusa" u petom gemu, ali su mu za egal završnicu bila potrebna dva vezana brejka. To što mu je bilo potrebno nije bilo ni blizu da se dogodi: drugi put uzastopno Štepanek je servis gem osvojio bez izgubljenog poena i poveo 1:5, primoravši Lajovića da servira za opstanak u setu.

Tada je Čeh pri 30:30 odigrao zaista sjajan poen, stigao do prve meč lopte i odmah je iskoristio poslije duge razmjene koju je Lajović završio slanjem lopte u aut iz bekhenda, iz potpune defanzive - 1:6.

Česi su na set od odbrane titule!

- TREĆI SET -

Treći set nije počeo brejkovima kao prva dva, Štepanek je servirao prvi, Lajović ga pratio do 1:2, a onda je ušao u probleme sa riternom rivala - 0:30, pa 15:40 i novi brejk za 1:3.

Lajović je nastavio da insistira da on vodi poene, kada god je to moguće, ali je nastavio i da griješi u udarcima koje je selektovao kao potencijalne vinere.

Štepanek se u finišu trećeg seta pretvorio u pravu tenisku "sveznalicu", svo samopouzdanje koje nije imao tokom većeg dijela sezone vratilo mu se u posljednjem meču sezone! I kada je Lajović napadao i pogađao uglove, Čeh se kretao odlično i sve vraćao, nekad su se te razmjene završavale greškama Lajovića, nekada vinerima Štepaneka - 1:5.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC