• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Kraj jedne ere, rekord Fetela

Rezultatski nebitna, ali veoma emotivna trka po kiši u Sao Paulu: Deveta uzastopna pobeda Fetela, oproštaj Vebera od Formule 1.

 F1: Kraj jedne ere, rekord Fetela Izvor: MONDO

"Još jedan krug, Mark, uživaj".

"Da, da, hvala momci, uživaću".

Ovim razgovorom između ekipe Red Bula i pilota Marka Vebera završena je sezona 2013. u Formuli 1, ujedno i jedna velika karijera: plasmanom na drugu poziciju u Brazilu, na pisti u Sao Paulu, Veber je završio 12 godina dugu karijeru, tokom koje nije postao svjetski šampion, ali jeste ostvario devet pobjeda.

Isto toliko, ali u nizu, od ljetos, zabilježio je četvorostruki uzastopni i najmlađi šampion svijeta, njegov do danas klupski kolega, Sebastijan Fetel, koji je u tom smislu oborio rekord Mihaela Šumahera iz 2004. godini. I ne samo taj, već i onaj po broju pobjeda u jednoj sezoni (13).

Fetel samo u prvom krugu, zbog sjajnog starta Nika Rozberga u Mercedesu sa druge pozicije, nije bio lider posljednje, 19. trke u šampionatu koji je do avgusta bio koliko-toliko neizvjestan, ali u kojem još od 28. jula niko drugi osim Fetela nije pobijedio.

Poslije trke, voditeljka programa iznijela je zanimljivu opasku. Rekla je Veberu: "Sigurno će ti nedostajati Fetel".

Od danas penzionisani vozač nije reagovao.

"Dobar način da se 'ispišem'. Uživajte gledajući Formulu 1 sa ovim momcima. Hvala timu. Hvala svima u Australiji koji su me podržavali".

Ovo je ujedno bio kraj jedne ere u Formuli 1, ere agregata od 2.000 "kubika", koje će naredne sezone zamijeniti, prvi put od kada postoji ovo kultno takmičenje, motori od 1,6 litara sa turbo punjačima.

Da li će to biti prilika za ostale timove da prekinu četvorogodišnju vladavinu Red Bula i Fetela? Vidjećemo... Biće puno posla ove zime, tokom koje će neki igrači mijenjati timove, kao što je već uradio Kimi Raikonen, as Lotusa, koji je tokom sezone odlučio da se vrati u bivši klub, Ferari, s kojim je bio šampion svijeta 2007. godine.

Iz Ferarija, zbog toga, morao je da ode Felipe Masa, koji će u Vilijams, a Veberovo mjesto u Red Bulu zauzeće dosadašnji pilot Toro Rosa, Danijel Rikardo.

Veber? On će voziti za Porše, na čuvenoj trci "24 časa Le Mana".

"Krivo mi je što on odlazi. Iako naš odnos nije baš najbolji, dugo smo vozili zajedno i ostvarili sjajne rezultate za naš tim, tako da između nas postoji ogromno poštovanje i uvažavanje. Želim mu sreću tamo gdje ide i, ko zna, možda nam se putevi ponovo ukrste nekada, negdje...", rekao je Fetel prilikom intervjua još na pobjedničkom postolju.

Fetel je ostvario 39. pobjedu u karijeri, a sa 13 pobjeda u sezoni izjednačio rekord Mihaela Šumahera iz 2004. godine. Takođe, on je sa devet uzastopnih trijumfa izjednačio rekord Alberta Askarija, kome je to pošlo za rukom u dvije sezone - 1952/1953.

Fetel je trku na stazi Interlagos završio za sat, 32 minuta, 36 sekundi i 300 stotinki.

Veber je do sada učestvovao na 215 trka. On je današnju trku završio sa 10,4 sekunde zaostatka za pobjednikom, što mu je donijelo treće mjesto u šampionatu sa 199 bodova.

Treći kroz cilj prošao je Fernando Alonso iz Ferarija sa zaostatkom od 18,9 sekundi za Fetelom. On je, tako, šampionat završio na drugom mjestu na tabeli sa 242 boda. Ubjedljivo prvi je Fetel sa 397 bodova.

Fetel je krenuo sa pol pozicije, ali je Rozberg odlično startovao i preuzeo prvo mjesto, a Hamilton se sa petog popeo na treće mjesto. Četvrostruki uzastopni svjetski šampion je već u drugom krugu vratio vođstvo, a dva kruga kasnije, Alonso je preuzeo drugu poziciju od Rozberga.

Do 10. kruga Fetel je stekao prednost od 6,5 sekundi nad Alonsom, a u 17. krugu imao je 11 sekundi prednosti u odnosu na klupskog kolegu Vebera.

Već tada nestala je svaka dilema oko toga da li će Fetel eventualno dopustiti Veberu da ga pretekne i tako pobijedi u posljednjoj trci sezone.

Fetel je u nastavku sigurnom vožnjom čuvao prednost, u 46. krugu imao je 11,9 sekundi više u odnosu na Vebera. Fetel i Veber su dva kruga kasnije zajedno ušli u boks, a mehaničari su se spetljali i nisu na vrijeme obezbijedili gume za Nijemca, koji se oko 13 sekundi zadržao u boksu. On se, ipak, na stazu vratio kao prvi, ali sa šest sekundi prednosti u odnosu na Vebera.

Do kraja trke Fetel je sigurno čuvao prvo mjesto i zabilježio 39. pobjedu u karijeri, koja bi - ako se ovako nastavi - uskoro mogla da bude najveća u istoriji moto-sporta.

REZULTATI

Sebastijan Fetel (Red Bul)
Mark Veber (Red Bul)
Fernando Alonso (Ferari)
Dženson Baton (Meklaren)
Niko Rozberg (Mercedes)
Serhio Perez (Meklaren)
Felipe Masa (Ferari)
Niko Hulkenberg (Zauber)
Luis Hamilton (Mercedes)
Danijel Rikardo (Toro Roso)

GENERALNI PLASMAN VOZAČA:

Sebastijan Fetel (Red Bul) 397
Fernando Alonso (Ferari) 242
Mark Veber (Red Bul) 199
Luis Hamilton (Mercedes) 189
Kimi Raikonen (Lotus) 183
Niko Rosberg (Mercedes) 171
Roman Grožan (Lotus) 132
Felipe Masa (Ferari) 112
Dženson Baton (Meklaren) 73
Niko Hulkenberg (Zauber) 51
Serhio Perez (Meklaren) 49
Pol di Resta (Fors Indija) 48
Adrijan Sutil (Fors Indija) 29
Danijel Rikiardo (STR Ferari) 20
Žan Erik Vernje (STR Ferari) 13
Esteban Gutijerez (Zauber) 6
Valteri Botas (Vilijams) 4
Pastor Maldonado (Vilijams) 1

GENERALNI PLASMAN KONSTRUKTORA:

Red Bul 595
Mercedes 360
Ferari 354
Lotus 315
Meklaren 122
Fors Indija 77
Sauber 57
STR Ferari 33
Vilijams 5
Marusija
Kateram Reno

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Paul Gilham)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC