• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POI: Zastavu Srbije nosio Zlatko Kesler

Paraolimpijske igre zvanično otvorene u Pekingu. Zlatko Kesler nosio srpsku zastavu u svečanom defileu.

 POI: Zastavu Srbije nosio Zlatko Kesler Izvor: MONDO

Na stadionu "Ptičje gnezdo" u Pekingu u subotu su zvanično otvorene Paraolimpijske igre na kojima će od 6. do 17. septembra učeštvovati više od 6.000 sportista sa invaliditetom iz 148 zemalja sveta.

Ispred četrnaest spskih sportista zastavu naše zemlje nosio je najuspešniji srpski paraolimpijac stonoteniser Zlatko Kesler.

Vrata stadiona bila su otvorena za posetioce nekoliko sati pre početka svečanog otvaranja, a pre same ceremonije nastupali su kineski vojni orkestri i dobošari. Nakon horskog izvodjenja pesme "Peking, ja volim Peking", na stadion su ušli predsednik Kine Hu Djintao i predsednik Medjunarodnog paraolimpijskog komiteta Filip Krejven.

Posle odbrojavanja veliki vatromet osvetlio je Peking. Uživo je izvedena kineska himna, a zatim je predstavljeno 148 državnih delegacija paralimpijskih sportista. "Ptičijim gnezdom" prošlo je 4.000 paraolimpijaca.

Za 13. Paralimpijske igre u Pekingu štampano je 1,8 miliona ulaznica, koje su gotovo sve rasprodate.

Slogan Igara je "Jedan svet, jedan san" sa namerom da ukaže na duh zajedništva.

Stilizovana slika sportiste u pokretu koje je izabrana za amblem ovog takmičenja nosi ime "Nebo, zemlja i ljudska bića" i odnosi se na napor koji sportisti sa invaliditetom ulažu u sport, kao i sam život.

Srpski sportisti takmičiće se u tri discipline: atletici, streljaštvu i stonom tenisu. Uz pomoć Ministarstva omladine i sporta osvajači medalja biće nagradjeni podjednako kao i profesionalni sportisti.

Na Paraolimpijskim Igrama održanim pre četiri godine u Atini učestvovalo je petoro sportista iz Srbije. Tada su stonoteniser Zlatko Kesler i bacač koplja Miloš Grlica osvojili bronzane medalje.

Trostruko brojniju delegaciju paraolimpijaca u Pekingu je u petak ugostio ambasador Srbije u Kini Miomir Udovički, a svečanom prijemu prisustovali su predstavnica Ministarstva za omladinu i sport Gordana Rajkov, i pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Dušan Pešić.

(Beta, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC