• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

US OPEN: Federer preko Novaka do novog finala

U polufinalu poslednjeg Gren Slem turnira ove sezone, Švajcarac je bio bolji - 3:1.

 US OPEN: Federer preko Novaka do novog finala  Izvor: MONDO

Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale US Opena. Na korak od tog cilja zaustavio ga je Rodžer Federer i vratio mu za poraz sa početka sezone, takođe u polufinalu, samo Australian Opena.

U subotu predveče po srpskom vremenu igralo se "oko za oko, zub za zub" do četvrtog seta, kada je Srbin pao i praktično bez borbe ispratio Švajcarca u njegovo peto uzastopno finale u Njujorku - 3:1 (6:4, 5:7, 7:5, 6:2).

Upravo je Đoković prošle sezone bio protivnik Federeru u finalu US Opena i tada je rezultat bio 3:0 (7:6, 7:6, 6:4) u korist Švajcarca, u to vreme suvereno prvog igrača sveta.

Godinu dana kasnije, na stadionu "Artur Eš", igrali su drugi i treći igrač ATP liste, ali je ishod bio isti. Nije bila ista atmosfera na najvećem stadionu na svetu, jer je publika bodrila Federera sa istim žarom kao Endija Rodika u četvrfinalu.

Rasprava koju je Đoković vodio sa Rodikom preko medija, a potom i kritika koju mu je uputio obraćajući se publici odmah posle njihog meča na "Ešu", umanjila je simpatije koje su Njujorčani gajili prema njemu. Tako da se dva dana kasnije suočio sa otvorenom podrškom koju je Federer imao kod većine prisutnih.

Četvorostruki uzastopni šampion US Opena sada vodi sa 7:2 u međusobnim duelima sa Đokovićem, a ukoliko u finalu bude bolji od Nadala ili Mareja, osvojiće 13. Gren Slem u karijeri.

PRVI SET


Prva dva gema na meču završena su za dva minuta i u njima igrači koji su primali servis nisu osvojili ni poen. Već tada moglo se naslutiti da će servis biti jedno glavnih oružja obojice tenisera.

Do kraja meča, Federer je upravo u tom segmentu igre bio malo bolji, taman koliko je bilo potrebno da krizne situacije na svoj servis uspešno prevaziđe. FedEx je u meču u kojem je podsetio na najbolje dane, odservirao 20 asova, što je dovoljno da se osvoji pet gemova.

Već na svoj drugi servis, Đoković je doživeo prve probleme. Federer mu je "ušao" u servis, počeo da vraća lopte na samu liniju i potom preuzima inicijativu. Napravio je brejk, poveo sa 3:1, a ubrzo i sa 4:1 serijom od osvojenih 11, od 12 poena.

Od tog trenutka, Novak je povratio servis, lako dobijao gemove u kojima je izvodio početni udarac, ali nije uspevao da pripreti na servis protivnika. Bez brejk prilike, izgubio je set sa 6:3, posle 24 minuta igre.

DRUGI SET

Do prve brejk lopte na meču, Beograđanin je došao u četvrtom gemu drugog seta, kada je vezao nekoliko oštrih retern udaraca i oterao Švajcarca u defanzivu. Iskoristio je prvu, kao njegov rival u prvom setu, poveo sa 3:1 i onda takođe lako sa 4:1.

Ipak, nije dugo uspeo da zadrži prednost brejka, Federer je izjednačio na 4:4 i teniseri su tada držali svoj servis do rezultata 6:5 za Đokovića. Servirajući za opstanak u drugom setu, Federer se suočio sa agresivnom igrom našeg tenisera. Očas posla bilo je 0:40, a Đoković je realizovao treću set loptu - 7:5, za 1:1 u setovima.

TREĆI SET

Novak je već u prvom gemu trećeg seta morao da spašava dve brejk lopte i to je uspešno uradio. Ipak, takav razvoj događaja bio je samo posledica sve lošijeg procenta ubačenog prvog servisa kod srpskog tenisera.

Kako je tupeo njegov prvi servis, tako je i Švajcarac češće stizao do situacija u kojima je bio blizu ili imao brejk lopte.

S druge strane, Đoković u trećem setu nije imao brejk lopti i u takvoj igri stiglo se do 5:5.

Tada je Đoković dva čista forhenda poslao u mrežu, a druga greška bila je posledica nekorektnog ponašanja publike prilikom njegovog servisa. Uzvici sa tribina "isekli su ga", sudija Molina je reagovao, ali je to bilo dovoljno da uznemiri Srbina.

Stari vuk, Federer, iskoristio je nervozu i nesigurnost protivnika i od rezultata 30:30 dobio dva poena u nizu za brejk - 6:5 i servis za vođstvo u setovima.

Taj gem, dobio je bez izgubljenog poena - 7:5 i 2:1 u setovima.

Federer je dobio drugu od tri bitke, ali niko tada nije mogao da pretpostavi da je već dobio rat.

ČETVRTI SET


Kraj Novakovog pohoda ka drugom uzastopnom finalu na US Openu počeo je sa početkom četvrtog seta. Spasio je Srbin tada dve brejk lopte, uspeo da povede sa 1:0, potom i nešto lakše sa 2:1, ali je treći njegov servis gem bio presudan za krajnji ishod meča.

Federer je iskoristio treću brejk loptu za vođstvo od 3:2, a nakon mini drame na svoj servis, prve posle dugo vremena, ipak uspeo asom da dođe do 4:2.

Tu je i definitivno slomio Đokovića, koji je do kraja meča osvojio samo jedan poen - 6:2.

Šest godina stariji Federer prikazao je igru koja ga je četiri i po godine održavala na prvom mestu ATP liste, pre nego što je sredinom avgusta prepustio Nadalu tu privilegiju. On ove sezone nije osvojio nijedan Gren Slem, izgubio je titule u Melburnu (Đoković) i Londonu (Nadal), u međuvremenu gubio od igrača kakvi su Fiš, Simon, Karlović, Blejk...

Ukoliko u petom finalu u nizu na "Flešing Medousu", u nedelju kasno uveče, bude servirao kao protiv Đokovića, teško će ga zaustaviti bilo Nadal, bilo Marej.

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC