• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DK: Završni udarac Zikija i Vikija

Dubl Zimonjić-Troicki savladao Slovake Polašeka i Mertinaka 7:6, 6:4, 6:7, 7:6 i obezbedio ostanak Srbije u Svetskoj ligi Dejvis kupa.

 DK: Završni udarac Zikija i Vikija  Izvor: MONDO

Srbija je produžila članstvo u svetskoj teniskoj eliti. Već posle drugog dana borbi u Bratislavi, stekla je nedostižnu prednost nad Slovačkom (3:0) i naredne godine igraće u Svetskoj grupi Dejvis kupa.

Posle pobeda Đokovića i Tipsarevića u petak, dan kasnije su Nenad Zimonjić i Viktor Troicki zadali završni udarac domaćinu - 7:6 (8), 6:4, 6:7 (7), 7:6 (5) posle maratonske borbe (četiri sata i 14 minuta).

A samo pre dve godine Slovaci su igrali u finalu Dejvis kupa u kome ih je takođe nadmudrio Nikola Pilić, tada član stručnog tima Hrvatske, a sada Srbije. Otkako su 1994. počeli samostalno da se takmiče, nikada kod kuće nisu poraženi tako ubedljivo. Koplja su položili već u subotu.

Ono što se naslućivalo se i dogodilo. Selektor Srbije Bogdan Obradović i Nikola Pilić odlučili su da odmore Novaka Đokovića i na teren su poslali Troickog da "pravi društvo" četvrtom dubl igraču sveta, Zimonjiću.

Njih dvojica su tako prvi put stajali sa iste strane mreže, nikad pre nisu čak ni trenirali zajedno, ali su odmah pokazali visok nivo saradnje i uprkos "tesnim" rezultatima po setovima, u većem delu meča su bili dominantan par.

Odluka stručnog štaba bazirana na odličnom servisu, voleju, refleksu i formi Troickog pokazala se kao pun pogodak.

Viktor (128. u dublu) je iako neiskusan u Dejvis kupu, jer je prethodno igrao samo dva singl meča (izgubio od Davidenka, a pobedio Tursunova u duelu bez značaja), imao sjajnu premijeru u dublu.

Odlično se uklopio sa Zikijem, čiji je prethodni skor u Dejvis kupu, u kome učestvuje još od 1995, bio 32 pobede i 14 poraza, od čega 19:5 u dublu (10:1 u dvorani).

Za rivale su imali Filipa Polašeka (41) i Mihala Mertinaka (53), koji su doduše tek četvrti put igrali zajedno, ali su se pokazali kao ozbiljan tim.

Atmosfera u dvorani je splasnula u odnosu na mečeve u petak. Slovacima je posle 0:2 postalo jasno da nemaju šanse da ostanu u Svetskoj grupi, pa se u subotu na tribinama okupilo duplo manje gledalaca, oko 2.000.

Posle 65 minuta Zimonjić i Troicki su osvojili prvi set. Do taj brejka, oni su imali dve brejk šanse, u istom gemu, ali ih nisu iskoristili. Slovaci nisu bili ni blizu da oduzmu servis srpskoj kombinaciji.

I u taj brejku su serveri bili sigurni. Srbija je prva napravila mini brejk, za 2:0, ali su domaćini uzvratili za 4:4. Igralo se poen za poen, a onda su gosti iskoristili nešto slabiji servis Mertinaka i osvojili deseti, odlučujući poen - 10:8.

Prvi deo meča karakterisali su sigurni servisi na obe strane, čak i u dramatičnom finišu. Igrači su imali sjajan procenat ubačenog prvog servisa, oko 80 odsto.

Do 2:0 Srbije je stigla zahvaljujući brejku načinjenom već u trećem gemu. Drugi set je trajao 47 minuta, a Zimonjić i Troicki ponovo nisu dozvolili ni trunku nade rivalima da mogu da anuliraju tu rano stečenu prednost - 6:4.

U trećem setu ponovo je viđena velika borba. Nije bilo brejk lopti, a posle 67 minuta, domaći teniseri su slavili, jer su ovaj put bili bolji u taj brejku - 9:7.

Zimonjić i Troicki su u četvrtom setu (trajao 74 minuta) pokazali psihološku snagu, jer su dva puta "vraćali" brejk. I treći put je pobednika seta odlučivao "13. gem" u kome su Srbi bili uspešniji. Iskoristili su četvrtu meč loptu - 7:5.

Tako je reprezentacija Srbije ostala među 16 najboljih na svetu i sledeće godine boriće se sa najjačima, sa nadom da može i do "salatare". Prvu prepreku na tom putu moraće da sruši u februaru 2009.

Nedeljni mečevi u Bratislavi imaće revijalni karakter, igraće se na dva dobijena seta, a Srbiju će verovatno predstavljati Troicki i Tipsarević.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC