• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VN KINE: Luisu samo pobjeda, Masa ne da pehar

Luis Hamilton odvezao je perfektnu trku u Kini i ostvario trijumf.

 VN KINE: Luisu samo pobjeda, Masa ne da pehar  Izvor: MONDO

Britanac iz redova Meklarena iskoristio je pol-poziciju u Šangaju, osvojio maksimalnih 10 bodova, ali nije uspio da ovjeri titulu na pretposljednjoj trci sezone i tako postane najmlađi šampion u istoriji Formule 1.

Odluku o osvajaču titule u 2008. godini odložio je Felipe Masa, pilot Fererija, koji je kroz prošao kao drugi i tako ostao u trci za trofej, sa zaostatkom od sedam poena u odnosu na vodećeg Hamiltona.

Hamiltonu je uoči trke u Šangaju bilo potrebno da pobjedi, ali da Masa bude plasiran ispod četvrtog mjesta, kako bi i teroetski stigao do trofeja. Ovako, dodjela lovorika zvanično će biti održana na posljednjoj trci u Brazilu, koja je na programu 2. novembra na pisti Interlagos.

Treće mjesto u Kini pripalo je još uvek aktuelnom šampionu Kimiju Raikonenu, dok je četvrti kroz cilj prošao Fernando Alonso, uzdanica Renoa.

Bodove u Kini osvojio je i duet BMW Zaubera Nik Hajdfeld i Robert Kubica, Tojotin pulen Timo Glok stigao je do dva poena, dok je jedan bod zaradio Nelson Pike junior iz ekipe Renoa.

Poljak Kubica je sa samo tri osvojena poena izgubio sve šanse da se umiješa u borbu za vrh, iako je dvije trke prije kraja bio teoretski u igri. On sada ima 19 poena manje od Hamiltona, odnosno 12 manje od drugoplasiranog Mase.

Za razliku od prethodnih trka u Kini, ove sezone nije bilo mnogo uzbuđenja na stazi. Hamilton je predvodio karavan od starta do cilja, bez posebnog forsiranja, čime je pokušao da porekne kritike o agresivnoj vožnji, koje su "pljuštale" poslije trke u Japanu prethodne nedjelje.

Drugo mjesto takođe je suvereno čuvao Kimi Raikonen, ali ga je u dogovoru sa čelnicima ekipe prepustio svom timskom kolegi Felipeu Masi, koji još uvijek ima dobre izglede da stigne do šampionskog trona.

"Bilo je teško voziti pod pritiskom, ali poslije odličnog manevra na startu i uspješno odrađenog posla u prvoj krivini, znao sam da samo treba da budem smiren i da ne forsiram mnogo. Bio sam isključivo koncentrisan na svoju vožnju, jer sam znao koliko mi je važno da pobijedim. Tokom cijelog vikenda, Bog je bio na našoj strani, a veliku zahvalnost dugujem ekipi, koja je odradila fenomenalan posao", izjavio je zadovoljni Britanac poslije trke, napomenuvši da je "bilo neminovno da Raikonen propusti Masu".

U konkurenciji vozača prvo mjesto i dalje pripada Luisu Hamiltonu (Meklaren) sa 94 boda, drugi je Felipe Masa (Ferari) sa 87, a treći Robert Kubica (Tojota) sa 75 bodova. Slijede Kimi Raikonen (Ferari) sa 69, Nik Hajdfeld (BMW Zauber) sa 60, Fernando Alonso (Reno) sa 53 i Heiki Kovalainen (Meklaren) sa 51 bodom.

Na tabeli kontruktora vodeći je Ferari sa 156 bodova, ispred Meklarena, koji ima 145 i BMW Zaubera sa 135 osvojenih bodova. Daleko iza su Reno (72 boda), Tojota (52) i Toro Roso (34).

Odluka o novom šampionu Formule 1 pašće na stazi Interlagos kroz dvije nedjelje. Hamilton ima prednost, ali će Masa voziti pred domaćom publikom. Ukoliko vozač Meklarena uspije da se popne na šampionski tron postao će najmlađi pobjednik "najbržeg cirkusa" ikada, odnosno prvi Britanac poslije Dejmona Hila i 1996. godine koji će podići pehar.

(M. Š. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC