• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rafael Nadal - običan, a poseban

Nadalova era počela je za vrijeme Olimpijade u Pekingu, na kojoj je osvojio zlatnu medalju. Tokom blistave sezone on je osvojio osam trofeja...

 Rafael Nadal - običan, a poseban Izvor: MONDO

Rafael Nadal Parera nije još uvijek okončao sezonu, ali je osugirao teniski tron u 2008. godini. Španac je u avgustu skinuo sa čelne pozicije ATP liste Rodžera Federera poslije četiri i po godine vladavine i preuzeo krunu. On je tako postao prvi španski teniser koji će okončati sezonu kao svjetski reket broj jedan u poslednjih 35 godina, od kada postoji kompjuterski ATP renking.

Nadalova era počela je za vrijeme Olimpijade u Pekingu, na kojoj je osvojio zlatnu medalju. Tokom blistave sezone on je osvojio osam trofeja, uključujući titulu na Rolan Garosu, četvrtu zaredom, ali i Vimbldon prvi put u karijeri.

On je tako prekinuo sjajnu Federerovu seriju u Londonu, koja je trajla punih pet godina. Španac je tako postao prvi teniser poslije 1980. godine, koji je objedinio titule u Parizu i Londonu u istoj sezoni. Prije njega to je za rukom pošlo legendarnom Bjernu Borgu.

Osim tih pehara podigao je i odličja na turnirima Masters serije u Monte Karlu, Hamburgu i Kanadi, kao i u Barseloni i "Ol Ingland klubu" u Londonu.

"Bila je ovo sjajna sezona, u kojoj je kruna svega završetak godine na prvom mjestu ATP liste. Veoma sam srećan i zbog toga što sam učinio nešto za španski sport, istoriju svoje zemlje, ali i tenis, koji spada u tradiciju", rekao je 22-godišnji mladić sa Majorke.

Nadal, koji je veliki navijač Real Madrida, može se podičiti i time da je prvi ljevoruki teniser koji se popeo na teniski tron poslije Džona Mekinroa 1984. godine.

On je u 2008. ostvario čak 80 pobjeda i samo 10 poraza, uključujući finala u Čenaiju i Majamiju.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković može se podičiti time da je bio jedan od onih koji su ove godine uzeli "skalp" temperamentom Majorčaninu. Nole je to učinio dva puta, dok su Endi Marej, David Ferero, Endi Rodik, Nikolaj Davidenko, Andreas Sepi, Žo Vilfred Conga, Mihael Južnji i Žil Simon to uspjeli jedanput.

O Nadalu se još zna da je počeo da igra tenis sa četiri godine sa svojim stricem Tonijem, koji mu je sada trener, da obožava svoje rodno mjesto Manakor, drugo ostrvo po veličini na Majorci i da isključivo kod kuće, u društvu porodice i djevojke Marije Frančeske Perelo provodi slobodno vrijeme.



Standarni član Dejvis kup reprezentacije Španije, sa kojom je 2004. stigao i do "salatare", ove godine dobio je prestižnu nagradu "Princ od Asturije" koju je 1981. ustanovila španska kraljevska porodica.

Otac Sebastijan posjeduje firmu koja se bavi prozvodnjom stakla, ali je, zajedno sa braćom Tonijem i Migelom Anhelom, vlasnik restorana na Majorci. Majka Ana Marija je domaćica, a Rafa ima i mlađu sestru Mariju Izabel, koja ga je i upoznala sa sadašnjom djevojkom.

Rafa je kao dječak obožavao fudbal i igrao ga veoma uspješno. U juniroskoj ligi upisao je više od 100 golova, pa su mu mnogi prognozirali lijepu fudbalsku budućnost. On je paralelno igrao tenis, za koji se konačno opredijelio kada je imao 12 godina.

Ljubav prema "bubamari" naslijedio je od strica Migela Anhela, koji je igrao za Barselonu i Majorku, a bio je reprezentativac Španije, i član tima koji je igrao na Svjetskom prvenstvu 2002. godine.

Rafa, koji je poznat po pokliču tokom igre "vamos" (naprijed), ima i svoju fondaciju. Mnogi su mu, pored toga što ne zna dobro engleski i mnogo vremena provodi u teretani, zamjerali i zbog drugačije odjeće na terenu. Specijalno za njega kompanija "Najk" napravila je netipičan teniski šorts, do koljena, koji je postao njegov zaštitni znak, koji obično nosi u kombinaciji sa majicama bez rukava.

Najbolji igrač svijeta, koji je profesionalac postao 2001. godine, do sada je osvojio 31 titulu, od čega pet Gren slem trofeja.(M. Š. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC