• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obama, uzmi naše pare!

Košarkaši Bostona pobijedili su Hjuston nekoliko minuta nakon što je na predsjedničkim izborima u SAD zvanično proglašena pobjeda Baraka Obame!

 Obama, uzmi naše pare! Izvor: MONDO

"Bilo je jako interesantno poslije utakmice, momci su slavili Obaminu pobjedu, iako su upravo bili pobijedili Hjuston na gostovanju. O tom meču niko nije razmišljao. Mislim da je to baš kul", rekao je trener Seltiksa Dok Rivers.

Rivers je, kao svaki brižni trener, podsjetio svoje igrače da je neophodno da izađu na izbore.

"Uradili su kao što sam im rekao prije tri, četiri dana... Rekao sam im: ‘Nije bitno za koga ćete glasati. To me se ne tiče. Hoću samo da glasate. Želim da budete umiješani’. Na kraju, kada sam vidio da slave, bilo mi je drago jer sam znao da su glasali", pričao je Rivers, čija se poruka "samo glasaj" (just vote) poklapala sa porukom koja je iznijela kompletnu kampanju Baraka Obame.

Jedan od najplaćenijih igrača u NFL ligi, Donovan Mekneb, rodom je iz Čikaga. Kvoterbek Filadelfija Iglsa aktivno je učestvovao u kampanji njegovog sugrađanina, senatora Obame.

"Nisam nikada vjerovao da ću vidjeti crnog predsjednika", rekao je Mekneb, čije ime do ovih izbora uopšte nije postojalo u biračkim spsikovima, jer on sa 31 godinom do sada nije izašao ni na jedne izbore. Pojava Afro-amerikanca u predsjedničkoj trci natjerala ga je na to.

"Govori Baraka Obame podsjećaju mena vrijeme kada je govorio Martin Luter King i na poruke koje je on prenosio. Kao čovjek, kada se nalaziš u rascijepu, ti govori ti pomažu, jer su duboki. Prvi put imao sam priliku da glasam i mogu da kažem da sam bio dio svega", ponosan je Mekneb.

Kompletan američki sport, od NBA i NFL, preko PGA Tura golfera, sastanka menadžera bejzbol timova, pa sve do sestara Vilijams koje se nalaze na Bliskom Istoku, u znaku je - Baraka Obame.

Nekoliko fudbalera Iglsa nalijepilo je u svlačionici tima postere "Yes, we can!", što je bio moto Obaminog tima. Daleko odatle, na Floridi, lajnbeker Majami Dolfinsa pojavio se na utakmici u majici sa likom Baraka Obame.

Posebno oduševljen bio je komesar NBA lige Dejvid Štern.

"Inspirativno i transformativno. Ura za SAD!", izjavio je on.

Trener Univerziteta Oregon Stejt Krejg Robinson imao je poseban razlog za slavlje. Njegova sestra, Mišel, supruga je Baraka Obame.

U utorak uveče, na dan glasanja, Robinson je bio u Čikagu u Obaminom štabu, a onda je doletio na trening tima u srijedu ujutru.

"Ne može bolje od ovoga. Poslije svega, mogu da poželim još samo da osvojimo titulu", rekao je on.

Golfer Bo Vikli izjavio je da će se povući kada bude zaradio osam miliona dolara u karijeri na PGA turnirima. Poslije pobjede Baraka Obame, on se uplašio da bi mogao mnogo kasnije da ode u penziju.

Naime, demokrate su najavile da će ekonomsku krizu riješiti tako što će povećati poreze onima koji godišnje zarađuju više od 250.000 dolara.

"Poslije utorka uveče, ne zvuči više lako stići do osam miliona dolara", skeptičan je Vikli.

Ni defanzivac NFL tima Minesota Vajkinga Džared Alen nema sumnje da u to da li će Obama oporaviti "vodeću svjetsku ekonomiju".

On jednostavno ne vjeruje u to.

"Ovo je tužan dan za mene. Ja sam pristalica Džona Mekejna. Ali, ne mogu ništa da promijenim. Naše plate će biti prepolovljene. Tako je kako je i, Džone Mekejne, ja te i dalje volim! A, ti Obama, bolje bi ti bilo da uradiš ono što si obećao jer te cijela zemlja gleda", poručio je Alen novom predsjedniku da mu neće gledati kroz prste.

Njegov rival iz Sejnsta, lajnbeker Skot Fudžita ne brine. Uopšte. To što će Obama njega da "opali po džepu", nije toliko strašno, jer će "opaliti" i ostale.

"Čuli smo da će Obama da dodatno oporezuje svakoga ko napravi više od 250.000 dolara godišnje. To su, praktično, svi koji se bave našim poslom. Tako da će svi biti pogođeni", razmišlja Fudžita.

"Onima koji su protiv Obame zbog toga, rekao sam da razmišljaju na pozitivan način. OK, uzeće nam više dolara, ali će to potrošiti mudrije nego ovi prije njih".

Serena Vilijams: Volim SAD, volim svoj pasoš...

Slično razmišlja i Kris Dženkins iz Njujork Džetsa. On je svjestan da će uskoro morati da odvaja veći dio svojih primanja za državu, ali na prvo mjesto stavlja svoju djecu i rođaka, koji služi državi u Iraku.

"Ne mogu da budem toliko sebičan i razmišljam samo o tome kako ću sačuvati svoj novac i da zbog toga izaberem opciju koja donosi povoljniju poresku politiku. Moram da budem siguran da sam uradio sve što mogu da svijet postane bolje mjesto za život za moju djecu", kaže Dženkins.

Jedna od najvećih zvijezda NBA lige, Lebron Džejms učestovao je u kampanji Baraka Obame. Na meč u noći između srijede i četvrtka došao je u majici sa likom omiljenog političara, za čiju je kampanju priložio 20.000 dolara. Pored toga, Džejms je uz zvijezdu repera Džej-Zija, bio voditelj na besplatnom hip-hop koncertu, u sklopu promocije prvog Afro-amerikanca za predsjednika SAD.

Džejms je bio oduševljen što je Obama igrao košarku samo nekoliko sati pred odlazak na glasanje.

"Kažu da je to njegov ritual, kao što ja dođem ranije na parket i pošaljem svima poruku prije početka meča. To ga čini spremnim. A, njegov govor poslije toga je bio... Vau! Ako je čovjeku potrebno da odigra basket da bi održao takav govor, onda mu dozvolite da igra basket svaki dan", ushićen je bio Džejms.

Grent Hil i Finiks Sansi morali su da putuju u Nju Džersi na dan izbora. Ekipa je bila u autobusu kada je stigla vijest o Obaminoj pobjedi.

"Bilo bi lijepo da smo u tom trenutku mogli da budemo kod svojih kuća, sa porodicama. Da pričamo o tome... Ali, mi smo igrali utakmicu i tokom svakog tajm-auta pokušavali smo da saznamo kako se kreće brojanje rezultata. Uvijek ću se sjećati utakmice protiv Nju Džersija 4. novembra 2008. godine", prepričavao je događaje iz dvorane Grent Hil.

"Svi pričaju o crnom glasu, ali bijela Amerika je bila ta koja je napravila razliku. Bijela Amerika je glasala za Afro-amerikanca. Možete skupiti sve crne glasove na jedno mjesto, ali ako nema bijelih glasova, nema ni pobjede. To pokazuje mnogo", dodao je Hil.

Venus i Serena Vilijams proslavile su Obaminu pobjedu daleko od kuće, na WTA šampionatu u Dohi (Katar).

"Amerika je divno mjesto. Volim moju zemlju, volim što živim tamo. Volim moj pasoš. Ali, takođe, to je zemlja koja je od samog početka često bila mjesto gdje su ljudi patili zbog netolerancije. To je bila zemlja koja je bila veoma netolerantna prema raznim manjinama. Netolerantna prema boji kože", podsjetila je Venus, koja je i sama Afro-amerikanka.

"Moj otac odrastao je u Luzijani, gradu u kojem su ga zvali "dečko" i gdje nisu pokazivali nimalo poštovanja prema njemu. To je bio grad gdje nije smio ništa da kaže. Njegova majka bila je jako siromašna. Zbog toga, mislim da je nevjerovatna stvar da je Amerika dobila priliku da ima nekoga ko je iz manjine, ko je pomiješane rese ili kako to već zovete", kaže starija od sestara Vilijams.

Složila se i Serena.

"Mislim o svemu, mislim o Martinu Luteru Kingu, Maklomu "Iksu" i svim ostalim pionirima... Svi ti ljudi... Artur Eš, koji je otvorio put svima nama. Nevjerovatno", ushićena je Serena Vilijams.

Trener NFL tima Kanzas Siti Čifsa, Herm Edvards probudio je svoje ćerke, trogodišnju Gabrijelu i dvogodišnju Vivijan da gledaju Obamino obraćanje.

"Bilo je oko deset sati ujutru. Gledale su televiziju i tapšale. Rekao sam im: ‘Ovo je vaš predsjednik’. Htio sam da znaju da je ovo divna zemlja. Kada one budu imale djecu, ja ću moći da im pričam: ‘Vidio sam ga. Nisam morao da čitam knjige", emotivno je Edvards preživio izbor Obame za predsjednika SAD.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC