• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ATP MASTERS: Novak prvo protiv Del Potra

Novak Đoković će se u nedjelju oko sedam ujutru, na startu Mastersa u Šangaju, sastati sa Argentincem Huanom Martinom del Potrom.

 ATP MASTERS: Novak prvo protiv Del Potra Izvor: MONDO

Đoković u međusobnim duelima vodi 1:0, pobjedom u trećem kolu US opena 2007. godine, kada je bilo 3:0 u setovima. U okviru prvog kola Zlatne grupe sastaće se još Francuz Žo Vilfred Conga i Rus Nikolaj Davidenko.

Legendarni srpski dubl igrač Nenad Zimonjić startovaće u ponedjeljak u Zlatnoj grupi u paru sa Kanađaninom Danijelom Nestorom. Njihovi rivali biće Poljaci Marijuš Firstenberg i Marćin Matkovski, od kojih su nedavno poraženi u četvrtfinalu Madrida.

U prvoj fazi turnira Zimonjić i Nestor će se suočiti još sa dublovima Dluhi/Paes i Bjorkman/Ulijet, koje su ove godine pobijedili u finalu Vimbldona.

Đoković je odustajanjem Rafaela Nadala obezbjedio ulogu favorita u svojoj grupi. Voljom žrijeba izbjegao je Rodžera Federera, ali i sve boljeg Britanca Endija Mareja.

Naravno, Davidenko, Conga i Del Potro nisu protivnici za potcjenjivanje. Conga će svakako predstavljati psihološki najveću prepreku našem teniseru, pošto ga je ove jeseni savladao u Bangkoku i u Parizu.

U Crvenoj grupi će pored Federera i Mareja igrati Amerikanac Endi Rodik i Francuz Žil Simon.

Prva dva tenisera iz obe grupe nastaviće takmičenje u polufinalu, gdje će igrati prvi iz Crvene protiv drugog iz Zlatne grupe i obrnuto. Interesantno je da će se ove godine finale igrati na dva dobijena seta, umjesto na dosadašnjih tri.
Federer majstor za Masterse

Što se tiče tradicije, ona je potpuno na Federerovoj strani. Švajcarac je trijumfovao na četiri od posljednjih pet Mastersa, a jedini teniser koji je uspio da prekine njegovu seriju (David Nalbandijan 2005) nije se ni plasirao na ovogodišnji turnir.

Posljednje finale bez Federera odigrano je još 2002, kada je Lejton Hjuit bio bolji od Huana Karlosa Ferera.

Nagradni fond turnira iznosi 4,45 miliona dolara, a novac će se dijeliti po sljedećim principima. Samo učešće svakom teniseru donosi po 100.000 dolara, osim Simonu, koji je "uleteo" kao zamjena za povrijeđenog Nadala i po tom osnovu će inkasirati 50.000.

Svaki trijumf u grupi donosi novih 100.000 dolara, pobjeda u polufinalu vrijedi 315.000, a u finalu 625.000. Teniser koji bi do titule stigao uz maksimalan učinak zaradio bi ukupno 1,34 miliona dolara, što je u rangu sa nagradama na gren slem takmičenjima.

Pobjeda bez poraza na turniru donosi i 750 ATP bodova. Pobjeda u grupi vrijedi 100 bodova, u polufinalu 200, a u finalu 250.

Učešće u konkurenciji dublova donosi 50.000 dolara, pobjeda u grupi 15.000, u polufinalu 25.000 i u finalu 100.000. Neporaženi šampioni podijelili bi 220.000 "zelenih novčanica".

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC